Bună dimineața,
Iată principalele știri ale zilei:
- UE va propune măsuri de criză pentru a reduce creșterea prețurilor la energie. Potrivit unui document obținut de Euractiv, propunerea prevede reducerea cu 10% pe lună a consumului total de energie electrică din gospodării.
- Europa Liberă scrie despre „agenția confidențială”, prin care partidele politice cumpără știri. Un fost lider PNL recunoaște că partidul a plătit din bani publici promovarea pe diverse site-uri de știri.
- Rusia a finanțat cu cel puţin 300 milioane de dolari partide politice şi candidaţi din peste 20 de ţări, începând din 2014, pentru a-şi spori influenţa.
Planurile CE pentru reducerea consumului de energie electrică
Comisia Europeană urmează să anunţe miercuri obiectivele de reducere a consumului de energie electrică şi un plafon de venituri pentru centralele care nu utilizează gaze naturale. Un document de lucru consultat de Reuters și Euractiv a dezvăluit unele din aceste obiective.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va susține miercuri cel de-al treilea discurs al său privind starea Uniunii Europene, însă discursul va fi umbrit de războiul din Ucraina, arată Politico. La discursul de miercuri, invitată de onoare este Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, după cum a anunţat pe Twitter Ursula von der Leyen.
The Guardian a dezvăluit că Ursula von der Leyen va da înapoi în privința plafonării prețului pentru gazele naturale importate din Rusia. Comisia Europeană a ales, în schimb, să suprataxeze companiile energetice.
Euractiv a obținut un document de lucru al CE care arată că un obiectiv major pentru reducerea consumului energetic este ca statele membre ale UE să reducă consumul total de energie electrică din gospodării. Acest lucru se poate face prin campanii de informare publică sau licitații pentru „energie neconsumată".
Documentul prevede și un obiectiv obligatoriu „de reducere cu cel puțin 5% a consumului net de energie electrică în timpul orelor de vârf de preț". Lunar, consumul net de electricitate ar trebui redus cu cel puțin 10%, se mai arată în document.
Statele membre sunt sfătuite să ia unele măsuri pentru atingerea acestui obiectiv, iar printre acestea este și oferirea de „stimulente financiare sau compensații pentru părțile participante pe piață".
Pe același subiect, jurnaliștii de la Reuters arată că proiectul planurilor Comisiei Europene consultat de ei prevede eliminarea veniturilor în exces de la centralele electrice din Europa. Motivul este colectarea de bani pe care guvernele să îi cheltuiască pentru a ajuta întreprinderile și cetățenii să-și plătească facturile.
De asemenea, firmele de energie eoliană și centralele nucleare ar putea primi un plafon de 180 de euro pe megawat oră (MWh) pentru veniturile pe care le primesc pentru generarea de energie electrică.
Proiectul consultat de Reuters arată că firmele de petrol, gaze, cărbune și rafinare ar trebui să aducă o „contribuție de solidaritate” de 33% din profiturile excedentare impozabile din anul fiscal 2022.
Putin a plătit cel puțin 300 de milioane de dolari pentru a-și spori influența în 20 de țări
Serviciile de informaţii americane au dezvăluit că Rusia a trimis în mod discret cel puţin 300 milioane de dolari unor partide politice şi candidaţi în peste 20 de ţări, începând din 2014, pentru a-şi exercita influenţa, după cum arată The Washington Post și The New York Times.
Analiza, comandată de administrația Biden în această vară, arată că Moscova plănuia să cheltuiască sute de milioane de dolari în plus, ca parte a campaniei sale ascunse de slăbire a sistemelor democratice. Un înalt oficial american a spus marți reporterilor, sub condiția anonimatului, că administrația Biden a decis să declasifice unele dintre constatările analizei serviciilor secrete în încercarea de a contracara capacitatea Rusiei de a influența sistemele politice din țările din Europa, Africa și în alte părți ale părți ale lumii.
Un alt înalt responsabil american a declarat că un ambasador rus dintr-o ţară asiatică nespecificată i-a dat milioane de dolari unui candidat la alegerile prezidenţiale.
Analiza serviciilor de informații americane arată că o serie de agenții și persoane ruse desfășoară operațiunile globale, inclusiv Serviciul Federal de Securitate.
Rușii plătesc în numerar, criptomonede, transferuri electronice de fonduri și cadouri generoase, se mai arată în document. Ei mută banii prin mai multe instituții pentru a nu dezvălui de unde provin, o practică cunoscută ca „folosirea decupărilor”.
Aceste instituții includ fundații, grupuri de influență, grupuri de crimă organizată, consultanță politică, companii și întreprinderi de stat rusești, arată The New York Times.
Europa Liberă: Cum au plătit PSD&PNL știri de propaganda în presa centrală
Tot despre influență, dar a partidelor politice românești, a scris și jurnalistul Europa Liberă Cristian Andrei, care dezvăluie mecanismul prin care PSD și PNL plătesc pentru știrile de promovare pe site-uri precum Antena 3, Digi24, Realitatea, B1, RTV, Hotnews.
Experții consultați de Europa Liberă arată că sumele au crescut de la an la an, iar fenomenul devine unul periculos pentru democrație. Pentru că nu sunt marcate ca atare, publicul nu este informat dacă citește o știre plătită de partid sau un produs jurnalistic. Întreaga anchetă a lui Cristian Andrei poate fi citită aici:
Alte subiecte:
- În Marea Britanie continuă procesiunile funerare pentru înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a. La cinci zile de la decesul suveranei, sicriul a ajuns marţi seară la Palatul Buckingham din Londra, unde a fost întâmpinat de regele Charles al III-lea, scrie BBC care transmite live întregul proces de până la funeraliile de luni.
- Cunoscutul regizor Lean-Luc Godard, o figură majoră a Nouvelle Vague, mişcarea care a revoluţionat cinematografia la sfârşitul anilor 1950 şi '60, a murit la vârsta de 91 de ani. Printre cele mai cunsocute filme ale sale sunt: „À bout de souffle”, (1960), „Une femme est un femme” (1961), „Pierrot le Fou” (1965), „Alphaville” (1965) şi „Je vous salue, Marie” (1985).
- Libertatea scrie că România a plătit sute de mii de euro pentru sediul ICR de la Beijing, care doi ani nu a avut niciun angajat.
Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org sau pe Facebook.
Toate cele bune,
Andreea