3 minute | Omicron și economia, Boris Johnson „clovnul” și miliardele din PNRR

Relațiile dintre Emmanuel Macron și Boris Johnson nu sunt la cel mai bun nivel, scrie presa internațională. Eticheta de „clovn”, pusă de președintele francez premierului britanic, ar fi fost folosită într-o discuție privată.

Cel mai des întâlnit cuvânt din presa internațională de astăzi rămâne „omicron”. Varianta nouă a coronavirusului stârnește primele îngrijorări și în România.

Iată cele mai importante știri ale zilei:

  • Trei români repatriați din Africa de Sud sunt infectați cu Sars-Cov-2. Secvențierile vor releva dacă e vorba sau nu de tulpina Omicron.
  • Secretarul de stat american Antony Blinken se întâlnește astăzi cu ministrul rus de externe Sergei Lavrov.
  • Prima tranșă din PNRR, de 1,8 miliarde de lei, va ajunge astăzi în România.

Cum va afecta Omicron economia

Tulpina Omicron a coronavirusului stârnește temeri la nivel global nu doar din perspectivă epidemiologică, ci și economică. Cercetătorii, și implicit guvernele, știu încă prea puțin despre ea, cea mai importantă necunoscută fiind cât de repede se răspândește.

Epidemiologul american Anthony Fauci spune că ar putea dura două săptămâni până vom avea date relevante. Piețele financiare au reacționat deja, în timp ce banca centrală a Japoniei avertizează că noile restricții vor avea efecte economice severe.

Pe același front, The Guardian vine cu alte vești îngrijorătoare. Trei sferturi din secvențierile coronavirusului din Africa de Sud din ultima lună au scos la iveală infecții cu Omicron. Acum două săptămâni, media săptămânală a cazurilor zilnice din Africa de Sud era de aproximativ 300. Ieri, în țara africană au fost raportate peste 8.500.

Omicron: avem în continuarea prea puține informații despre noua tulpină din Africa de Sud.

În România, trei persoane care au fost repatriate din Africa de Sud au testat pozitiv cu coronavirus. Niciunul dintre cei infectați nu are simptome, însă probele prelevate de la ei vor fi secvențiate astăzi.

Ar putea fi primul/ele cazuri de Omicron din România, în condițiile în care noua variantă apare zilnic în din ce în ce mai multe țări. Reuters scria dis-de-dimineață că primul caz a fost descoperit și în SUA.

Întâlnirea Blinken - Lavrov

Secretarul de stat American, Antony Blinken, se va întâlni astăzi cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Întrevederea are loc la Stockholm/Suedia, pe fondul tensiunilor din ultima perioadă provocate de mobilizarea de forțe militare rusești de la granița cu Ucraina.

Blinken a participat săptămâna aceasta și la întâlnirea miniștrilor de externe ai NATO, de la Riga/Letonia, acolo unde a transmis îngrijorările SUA cu privire la operațiunile militare ale Rusiei.

Antony Blinken și Serghei Lavrov se întâlnesc într-un moment în care colaborarea dintre cele două țări pe care le reprezintă se află la un nivel minim.

În timp ce cuvântul „invazie” a fost folosit tot mai des de oficiali în ultima perioadă, Rusia a negat în tot acest timp că ar avea vreun plan de a ataca Ucraina.

O altă relație complicată la nivel internațional este cea dintre Marea Britanie și Franța. Reprezentanții celor două state s-au atacat reciproc după tragedia de pe Canalul Mânecii, unde 27 de migranți au murit înecați. Presa din Marea Britanie scrie astăzi că președintele Franței, Emmanuel Macron, l-ar fi numit într-o conversație privată pe premierul britanic Boris Johnson „clovn”.

Dezvăluirea aparține revistei politice franceze Le Canard enchaîné, care mai arată că Macron ar fi spus despre Johnson că „are atitudinea unui vulgar”. Răbufnirea dlui Macron ar fi venit după o discuție telefonică pe care liderul francez ar fi avut-o cu premierul britanic după tragedia din Canalul Mânecii.

Primii bani din PNRR

Știrea primilor bani din PNRR care vor ajunge în România, dată în exclusivitate de G4 Media, a venit de Ziua Națională a României. E vorba de aproximativ 1,8 milioane de euro, 13% din suma aferentă granturilor ce îi revin României, adică 14,2 miliarde de lei (până în 2026). Cu acești bani, autoritățile centrale și locale ar trebui să dea drumul la proiectele prinse și aprobate în PNRR.

A doua tranșă de bani, mai arată G4 Media, de 1,94 miliarde de euro, adică prefinanțarea aferentă împrumuturilor, va fi virată României până la finalul acestui an.

Un rol important în gestionarea dinspre centru înspre teritoriu a fondurilor îl va avea și secretarul general al guvernului. PSD tocmai a anunțat pe cine și-ar dori în această funcție.

Marian Neacșu a fost condamnat cu suspendare în 2016 pentru conflict de interese după ce și-a angajat fiica, pe bani publici, la cabinetul parlamentar. Interogat pe această temă de jurnaliști, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, a venit cu o explicație retorică: „Şi-a angajat fata pe o perioadă de patru luni, deci haideţi... Asta e corupţie?”. Răspunsul îl găsit în Codul Penal: Da.

Decizia de a-l accepta sau nu pe dl Neacșu îi aparține premierului Nicolae Ciucă. Un prim test greu pentru generalul în rezervă din fruntea guvernului.

Alte subiecte:

  • România nu are un centru în care soldații răniți în misiuni să primească asistență medicală sau consiliere. O asociație înființată de veterani încearcă să rezolve această problemă.
  • Între IFN, cămătărie și sărăcie. Problemele românilor care au avut nevoie de bani rapid.
  • Rusia a anunțat că va expulza angajați ai Ambasadei SUA la Moscova pe fondul deteriorării relațiilor cu Washington-ul. Aceștia vor trebui să părăsească țara până pe 31 ianuarie.

La final, vă propun o caricatură a noului nostru colaborator, Jup, care a văzut la parada de 1 Decembrie ceea ce nouă, tuturor, ne-a scăpat. 😊

Nu uitați, dacă aveți sugestii sau vreți să ne semnalați un subiect ne puteți scrie pe treiminute@rferl.org.

Rămâneți sănătoși!

Pe mâine,

Ionuț