3 minute | Mii de copii morți după cutremur, Joe Biden și starea națiunii, victimizarea ministrului de Interne

Un bărbat poartă cadavrul unui membru al familiei într-un cimitir din orașul Jinderis, provincia Alep, Siria, marți, 7 februarie 2023

Operațiunea de salvare din Turcia și Siria, dar și discursul din Congres al președintelui american Joe Biden sunt principalele evenimente ale zilei. În țară avem ședință de guvern, dar și votul moțiunii simple împotriva ministrului de Interne.  

Bun găsit,

Iată știrile zilei:

  • În jur de 8.400 de persoane au murit în Turcia și Siria în urma cutremurelor de luni. Operațiunile de căutare a supraviețuitorilor continuă.
  • Președintele american Joe Biden a susținut azi-noapte un discurs către națiune în Congres în care s-a concentrat pe probleme interne ale țării și a făcut un apel la unitate către republicani.
  • Parlamentarii români vor vota astăzi moțiunea simplă împotriva ministrului de Interne, Lucian Bode, asupra căruia planează suspiciuni de plagiat.

Bilanțul victimelor cutremurului a crescut

Poate cea mai emoționantă poveste a ultimelor zile vine din Siria. Un bebeluș legat încă prin cordonul ombilical de mama sa moartă a fost salvat dintre dărămăturile unei case din Jindayris.

Nu doar mama sa, ci și restul familiei a murit în urma cutremurelor devastatoare de luni; este tragedia a mii de familii din Turcia și Siria care, în ultimele două zile, i-au văzut pe cei apropiați scoși fără suflare dintre mormanele de moloz ce le erau acum câteva zile „casă”.

Operațiunile de căutare ale supraviețuitorilor continuă în cele două țări, însă șansele ca cei prinși sub dărămături să mai poată fi găsiți în viață scad de la oră la oră.

În jur de 8.400 de persoane au murit, potrivit bilanțului oficial de azi-dimineață (ora 8.00), iar cifra e de așteptat să crească. Un oficial al ONU a declarat că „mii” de victime sunt copii.

O femeie plânge în timp ce salvatorii caută victime și alți supraviețuitori în Hatay/Turcia.

În Turcia, președintele Recep Erdoğan a impus stare de urgență în zece regiuni, pentru trei luni, ceea ce va permite guvernului să ia decizii fără controlul parlamentului.

Cei care au rămas fără locuințe vor fi cazați temporar în hotelurile din Antalia; zeci de țări și organizații non-guvernamentale internaționale continuă să trimită ajutor umanitar în zonele afectate.

Reprezentantul unui astfel de ONG, care acționează în Siria, a explicat la BBC de ce e nevoie:

„Cel mai important și util lucru în acest moment sunt banii”, a spus ea, completând că, la astfel de tragedii, mulți oameni prefer să trimită ajutoare cu lucruri de care nu mai au nevoie prin casă.

Pentru cele mai noi informații despre această catastrofă vă recomand relatările BBC, The Guardian și New York Times.

Starea națiunii, mai puțin a lumii

Mai bine de o oră, mai exact 75 de minute, a durat discursul ținut azi-noapte de președintele american Joe Biden în Congres. Ajuns la jumătatea primului mandat, dl Biden s-a concentrat pe problemele interne ale țării, cerând noii majorități republicane din Cameră să îl ajute să „termine treaba” și să repare economia instabilă și democrația fragilă a țării.

A fost primul discurs despre starea națiunii de la alegerile intermediare, în fața unui guvern divizat, pe timp de război și la câteva zile după ce Pentagonul a tras cu rachete într-un balon de spionaj chinez.

Joe Biden a făcut un apel la unitate în discursul din Congres, urmărit de zeci de milioane de americani.

Printre altele, Joe Biden le-a cerut republicanilor să sprijine programul său de creștere a taxelor pentru cei bogați și de extindere a ajutorului social celor nevoiași.

„Pentru prietenii mei republicani, nu există niciun motiv pentru care să nu putem lucra împreună și să găsim un consens asupra lucrurilor importante și în acest Congres”, a spus dl Biden.

New York Times, într-un articol de analiză al discursului, remarcă faptul că pentru un președinte care se ocupă în cele mai multe zile de problemele cauzate de Rusia și China, acesta a vorbit foarte puțin despre acestea: „Dl Biden este mândru că a remodelat politica externă pentru a se concentra pe conflictul dintre superputeri, dar știe că alegătorii vor să audă despre locurile de muncă și prețurile la energie.”

Într-o altă analiză, BBC scrie, de asemenea, că discursul vine înaintea campaniei electorale pe care Joe Biden o va începe pentru al doilea mandat.

În puținele minute alocate problemelor externe, președintele american a asigurat că SUA vor rămâne alături de Ucraina „atât cât va fi nevoie” și a condamnat China - mai puțin poate decât se așteptau analiștii – pentru incidentului cu balonul de săptămâna trecută. „Dacă China ne amenință suveranitatea, vom acționa pentru a ne proteja țara.”

Extern, de notat mai este investigația din Politico, potrivit căreia Arabia Saudită ar fi promis Greciei și Egiptului stadioane noi pentru a putea găzdui împreună Cupa Mondială de fotbal din 2030.

În Ucraina, forțele ruse și-au intensificat asaltul, aducând zeci de mii de trupe proaspăt mobilizate pe câmpul de luptă. Armata ucraineană a anunțat marți că 1.030 de soldați ruși au fost uciși în 24 de ore, cel mai mare bilanț zilnic al războiului.

Ședință de Guvern

În țară, parlamentarii vor vota astăzi moțiunea simplă împotriva ministrului de Interne, Lucian Bode, asupra căruia planează suspiciuni de plagiat. Europa Liberă scrie, sub semnătura noii noastre colege, Alina Manolache, despre victimizarea ministrului.

Acesta s-a plâns constant că este o victimă a unor acțiuni concertate de denigrare. Am remarcat și cum dl Bode a atacat, de la tribuna Parlamentului, jurnaliștii care l-au criticat.

Lucian Bode, ministrul român al Internelor, este acuzat de plagiat.

Tot la București are loc azi și o ședință de guvern în care Executivul va dezbate mai multe puncte. Pe ordinea de zi se află inclusiv un proiect privind regulamentul care va fi aplicat pentru înființarea cloud-ului guvernamental.

Colegii de la Libertatea scriu despre același Lucian Bode, care a deschis un nou proces împotriva Universității „Babeș Bolyai” pe tema plagiatului, dar și despre scenariul sumbru privind România în cazul unui cutremur devastator: 42.000 de morți.

În Adevărul puteți citi despre acuzațiile de act sexual cu un minor aduse unui corespondent ProTv, în timp ce Hotnews relatează o nouă propunere legislativă: ziua de naștere a fiecărui angajat să fie liberă și plătită. Ați fi de acord?

La final, dar nu în cele din urmă, o analiză semnată Oana Despa, în Europa Liberă: Fake news și conspirații în social media după cutremurul din Turcia.

Alte subiecte:

  • Microsoft a anunțat o nouă versiune a motorului său de căutare Bing, care încorporează cele mai recente informații din inteligența artificială.
  • Cel mai puternic constructor român de autostrăzi, UMB, va executa și tronsonul Bacău - Pașcani din Autostrada Moldovei (A7).
  • Vrem doar să trăim într-o lume normală”: tinerii protestatari din China vorbesc și dispar.

Ne puteți scrie pe e-mail, la adresa treiminute@rferl.org. Ne găsiți și pe Facebook și Instagram.

Pe mâine,
Ionuț