3 minute | Biden se înțelege cu „dictatorul” Xi, ce urmează în Gaza, când Rareș B. îl supără pe Marcel C.

Xi Jinping și Joe Biden s-au și plimbat în timpul întâlnirii din SUA. Plimbarea ar fi o marcă în ultimii ani a discuțiilor oficiale internaționale ale liderului Chinei.

Reluarea comunicațiilor militare și abordarea traficului cu fentanil (analgezic opioid care ucide zeci de mii de americani pe an) ar fi principalele rezultate ale întâlnirii președinților SUA și al Chinei. Biden a explicat și ce înseamnă „dictator”, nu e clar cu ce urmări pentru relația bilaterală.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • SUA și China au anunțat restabilirea comunicațiilor militare după întâlnirea celor doi președinți, Joe Biden și Xi Jinping, în Statele Unite. Pe agenda s-au aflat și războaiele din Ucraina și Gaza.
  • Armata Israeliană continuă incursiunea în complexul medical Al-Shifa din Gaza City, unde spune că ar fi descoperit muniție a militanților Hamas.
  • Premierul Marcel Ciolacu îl descrie drept „mitocan” pe prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan. Acesta răspunde cu invocarea anilor ’90, a „socialismului cu faţă umană şi capitalismul de cumetrie”.

Xi și Biden. Speranță sau dictatură?

Progresul e vizibil, scrie Reuters despre concluziile întâlnirii Xi Jinping – Joe Biden.

  1. sunt reluate comunicațiile între forțele militare ale celor două țări;
  2. cei doi președinți vor avea, din nou, o linie directă de comunicare;
  3. împreună, vor aborda lupta împotriva producției de fentanil – se estimează că peste 70.000 de americani mor anual din cauza supradozelor cu acest opioid.

Și, adaugă BBC, al patrulea punct important al discuțiilor este faptul că cele două țări, care sunt cei mai mari poluatori din lume, au convenit asupra unor măsuri suplimentare de combatere a schimbărilor climatice, chiar dacă nu s-au angajat să pună capăt utilizării combustibililor fosili.

După patru ore de discuții cu liderul chinez, Xi Jinping, Joe Biden era încrezător că relația tensionată dintre SUA și China se îmbunătățește, scrie CNN, care remarcă momentul final al conferinței de presă a președintelui SUA, când a fost întrebat de reporterul CNN dacă îl mai consideră pe Xi Jinping un dictator, așa cum a spus în luna iunie.

În total, discuțiile dintre președinții SUA și al Chinei au dirat circa patru ore.

„Este un dictator în sensul că e o persoană care conduce o țară care este comunistă, care se bazează pe o formă de guvernare total diferită de a noastră”, a răspuns Joe Biden.

Declarația trebuie să fi „picat greu” Beijingului, precizează Reuters, după luni de pregătiri intense a unei întâlniri dificile care, de altfel, a fost descrisă drept una directă și constructivă chiar de către Joe Biden.

Pentru The Washington Post e clar că ambii lideri au părut dornici să atenueze tensiunile din relația bilaterală în contextul provocărilor interne și globale.

Analiza The New York Times indică însă că progresele în chestiunile care au adus cele două țări în pragul unui conflict sunt departe de a fi fost rezolvate sau chiar abordate. De exemplu, utilizarea inteligenței artificiale în sistemul de comandă și control al arsenalului nuclear.

În Europa, atât Le Monde, cât și The Guardian remarcă faptul că nu a exista progres în chestiunea Taiwanul. Din Deutsche Welle, o analiză despre ecourile relațiilor SUA – China în Europa. Germania e prinsă la mijloc: principalul aliat al Germaniei sunt Statele Unite, dar cel mai important partener comercial este China.

Ce urmează în Gaza

La finalul conferinței de presă de după întâlnirea cu Xi Jinping, Joe Biden a vorbit despre Gaza, apărând vehement, după cum spune The Guardian, refuzul de a cere încetarea focului. Hamas nu se va opri din a ataca Israelul, iar forțele israeliene au renunțat la atacuri aeriene în favoarea operațiunilor cu țintă foarte clară, care permit evitarea victimelor civile.

Dar, precizează Reuters, Biden a subliniat că ar fi o mare greșeală ca Israelul să „ocupe” Gaza, singura soluție e cea a „celor două state”. Discuția despre viitor e însă complicată, evidențiază Politico: aliații de extremă dreapta ai premierului Beniamin Netanyahu vor alungarea palestinienilor din Gaza și înființarea unor așezări israeliene.

Imagine din 12 noiembrie de lângă complexul sanitar Al-Shifa din Gaza.

The Washington Post analizează șansele ajungerii la o înțelegere între părți pentru eliberarea unora dintre ostaticii luați de Hamas pe 7 octombrie. „Hamas a fost de acord în principiu, iar Israelul analizează acum o propunere pentru eliberarea a cel puțin 50 de femei și copii dintre cei aproximativ 240 de ostatici străini și israelieni reținuți de Hamas”.

Detalii despre incursiunea din complexul sanitar Al-Shifa și evoluție răzbiului Israel – Hamas la Europa Liberă România.

Cearta Marcel Ciolacu - Rareș Bogdan

Rareș Bogdan nu este membru al Guvernului sau Parlamentului României, ci europarlamentar. El este totuși prim-vicepreședinte al PNL și unul dintre liderii cu priză la public, care ar urma să aibă un rol important în viitorul an electoral. Este „mitocan”, a spus premierul Marcel Ciolacu (PSD), miercuri seară la Antena 3, potrivit News.ro.

Cu o seară înainte la Digi24, Rareș Bogdan criticase abordarea PSD în chestiunea majorării pensiilor din 2024, descriind-o drept „imorală şi necolegială”.

Fost jurnalist, în prezent politician, Rareș Bogdan este printre puținii critici în public a coaliției partidului său, PNL, cu PSD. Ieșirile lui nu au schimbat deciziile controversate din Coaliție.

În timpul nopții, Rareș Bogdan i-a răspuns partenerului de coaliție pe Facebook, invocând o presupusă ură a PSD față de societatea civilă. „În anii 90, Iliescu, Bârlădeanu și Marțian ne făceau golani și tratau presa liberă cu «Măi, animalule», iar după 33 de ani, PSD-ul lui Ciolacu, Tudose și Stănescu, vopsit în culorile curcubeului familiei S&D, a trecut la mitocanule”, scrie prim-vicepreședintele PNL. Detalii la Agerpres.

Din presa românească de astăzi vă recomand și articolul colegei mele Oana Despa despre racolarea de cadre (inclusiv parlamentari de la alte partide) a Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), dar și câteva articole dedicate ciudățeniilor din București.

PressOne scrie despre milioanele de euro date pentru pubele îngropate haotic în Sectorul 3, fără aviz de la operatorul de gaze, iar Spotmedia despre lipsa toaletelor publice într-o Capitală cu milioane de oameni.

Alte subiecte:

  • Cum au ajuns cinci milioane de euro la firmele controlate de un șef PNL din Capitală, în context.ro
  • Mai multe proteste au avut loc, miercuri, în România - ale farmaciștilor, angajaților din direcții de sănătate, agenției pentru ocuparea forței de muncă, ai casei de pensii, transmite G4Media.
  • Președintele Klaus Iohannis continuă turneul african în Tanzania, după vizita de trei zile din Kenya.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate bune,

Carmen