Primele reacțiile venite din partea PSD și USR arată că armistițiul este primit favorabil de PSD, care pune însă condiții: acceptarea celor 10 propuneri, în timp ce USR se pronunță în continuare pentru refacerea coaliției, spunând că nu susține un guvern minoritar.
ACTUALIZARE: Negocierile s-au încheiat după 1 oră fără niciun rezultat.
ACTUALIZARE: La Vila Lac are loc o întâlnire între liderii PSD, Nicolae Ciucă și Florin Cîțu, care negociază susținerea unui guvern minoritar. Din delegația PSD fac parte Marcel Ciolacu, Vasile Dâncu, Paul Stănescu, Mihai Tudose și Sorin Grindeanu.
Armistițiul a fost anunțat de Florin Cîțu și nu de Nicolae Ciucă. Documentul semnat de Nicolae Ciucă nu vorbește despre un guvern minoritar PNL-UDMR, dar acest lucru a fost menționat cu insistență de Florin Cîțu în declarațiile făcute presei la finalul ședinței conducerii PNL:
„Azi, premierul desemnat a trimis către liderii politici ai partidelor un document, un armistițiu, prin care toate partidele vor susține acest guvern minoritar pe o perioadă limitată și vom susține în Parlament până trecem de această iarnă. Între timp avem timp să discutăm. Venim cu acest document, îl semnăm toți liderii politici. Dacă liderii politici nici acum nu înțeleg să deblocăm criza, ne îndreptăm cu pași repezi spre o situație pe care nu o mai putem gestiona”, a spus Cîțu.
Liderul PNL nu a avut un răspuns clar la întrebarea ce va urma dacă liderii politici refuză armistițiul propus. „Dacă acest demers al nostru nu merge, vom negocia mai departe să facem această majoritate. Să vedem cum motivează acest refuz. Eu cred în cuvintele acestor lideri, că vor să rezolve criza, avem de gestionat o criză sanitară în România”, a spus Cîțu.
„Acum două săptămâni PSD spunea că nu vrea la guvernare, acum spune că vrea. Nu trebuie să ne jucăm cu viața românilor. Gestionăm această criză sanitară și apoi putem să discutăm. Întâi să vedem răspunsul partidelor, poate fi pe o perioadă mai lungă acest guvern”, a mai arătat premierul demis.
Poziția lui Florin Cîțu a fost neclară și când s-a referit la posibilele negocieri cu PSD și USR.
„PNL vrea să vadă mai întâi ce vor ceilalți să negocieze. Un armistițiu nu se face între prieteni, ci între inamici”.
Formula armistițiului, impusă de Cîțu
Negocierile pe care trebuie să le poarte Nicolae Ciucă, desemnat de președinte să formeze viitorul guvern, continuă să fie blocate. Mandatul primit de Ciucă din partea PNL impune strict un guvern minoritar, dar Florin Cîțu refuză flexibilizarea acestuia, deși președintele ar fi fost de acord.
Practic, la aproape o săptămână de la desemnare, Nicolae Ciucă este legat de mâini și de picioare în negocierile cu PSD și USR neputând nici să le ofere ceva, nici să facă concesii, așa cum se procedează în orice negociere.
Nu există nicio flexibilizare a mandatului, acest lucru se poate face doar în BPN. Singura soluție pe care o avem în acest moment e guvern minoritar PNL – UDMR. Dl Ciucă e membru PNL, poate fi mandatat doar de partid.
Marți, Nicolae Ciucă a încercat să determine conducerea PNL să-i flexibilizeze mandatul de negociere, așa cum a cerut președintele Iohannis la întâlnirea de luni seară de la Vila Lac.
Flexibilizarea ar putea însemna fie refacerea coaliției și cooptarea USR la guvernare, fie un guvern minoritar susținut de PSD sau chiar o guvernare cu acesta. Liderul PNL a refuzat însă ambele variante, ceea ce ar putea fi un prim semn de nesupunere împotriva celui care l-a susținut până acum o săptămână.
Florin Cîțu a insistat la întâlnirea cu vicepreședinții partidului pentru un guvern minoritar PNL- UDMR care să fie învestit pentru o perioadă de trei- patru luni. Pentru asta ar urma să fie încheiat un armistițiu politic cu PSD și USR.
Potrivit surselor Europa Liberă varianta care se conturează este cea a negocierilor cu PSD și nu USR, social-democrații fiind dispuși să susțină guvernul minoritar pentru o perioadă scurtă dacă liberalii ar accepta fie și o parte din cele zece propuneri avansate de Marcel Ciolacu.
„În acest moment se înclină spre guvern minoritar cu sprijinul PSD. Pe termen scurt ar fi bine să intre și ei cu miniștri, că mai preiau din povara de imagine, dar o să trântească guvernul când ne e lumea mai dragă. După aceea noi o să fim asociați cu PSD, care o speculeze orice moment și o să ne atace să ne tragă în jos. Dar, vorba aia, trebuie să ne facem frate și cu dracu să trecem guvernul. Până vineri trebuie să venim cu o formulă”, a precizat o sursă din cadrul PNL.
PSD, cu intrarea în guvern pe masă. Ce condiții pune
În răspunsul oficial pe care PSD l-a dat scrisorii deschise susține că partidele de dreapta care au produs actuala criză politică trebuie să probeze prin fapte concrete faptul că doresc un armistițiu. Așa că „dacă PNL, USR și UDMR sunt de acord cu un armistițiu politic și își asumă cele 10 măsuri urgente, atunci și PSD se va alătura acestui demers”.
Desigur, PSD nu uită să menționeze că el a fost primul partid care a propus un astfel de armistițiu, primul „care a arătat deschidere pentru un dialog cu premierul desemnat și a propus – ca bază a unei înțelegeri pentru a trece criza - planul PSD cu cele 10 măsuri urgente”.
Vina pentru întreruperea discuțiilor îi aparține lui Florin Cîțu, cel care „a ales să rupă orice punte de dialog prin atitudinea sa și face rău României, așa cum a făcut și cu dezastrul sanitar, explozia prețurilor la energie sau haosul din educație. Rezultatul acțiunilor sale iresponsabile continuă să facă victime în fiecare zi: românii mor, firmele mor, la fel și viitorul țării când sunt închise școlile”, susține PSD în comunicatul de presă.
Îți mai recomandăm PNL refuză pentru a doua oară un guvern cu USR. Ciucă „analizează” un guvern cu PSDDincolo însă de aceste declarații publice, în partid există un curent care pledează pentru intrarea la guvernare și care îl are ca principal exponent pe Marcel Ciolacu.
Acesta a consultat liderii de filiale pentru a vedea care este opțiunea: intrarea la guvernare, susținerea unui guvern minoritar sau rămânerea în opoziție. Cei mai mulți s-au declarat adepții intrării la guvernare în detrimentul susținerii unui guvern minoritar.
„Dacă tot e să ne compromitem, pentru că e clar că ne compromitem printr-o susținere a unui guvern minoritar, ceea ce partidul a tot declarat că nu va face, mai bine intrăm cu câțiva miniștri. Așa vom putea să avem un cuvânt de spus în criza sanitară prin care trecem”, spune pentru Europa Liberă un șef de filială.
O participare la guvernare și cu atât mai mult o eventuală susținerea a unui guvern minoritar nu se poate însă face fără niște condiții. În primul rând, ar fi vorba de cele zece propuneri pe care PSD le-a înaintat PNL, menționate explicit în comunicatul partidului.
În al doilea rând, social- democrații sunt interesați de banii din Fondul de rezervă și din programul Anghel Saligny, ținând cont că fostul premier Cîțu a dat grosul sumei către PNL și prea puțin la PSD. Acest lucru a creat o mare nemulțumire în partid. PSD vrea să negocieze clar că data viitoare nu va mai fi „păcălit”. În plus, ar mai fi vorba și de banii din PNRR, care sunt gestionați tot de guvern, pentru că intră în bugetul de stat.
Unul dintre specialiștii luați în calcul pentru portofoliul Sănătății, deputatul Alexandru Rafila, a fost mult mai explicit în ce privește un guvern PNL-UDMR-PSD.
„Este o variantă rezonabilă. Rămâne de văzut dacă va exista o formulă care să ducă PSD la guvernare, iar dacă acest lucru se va întâmpla, în mod evident, PSD îşi va nominaliza reprezentanţii la ministere. PSD nu poate să aibă doar Ministerul Sănătăţii într-un moment atât de greu pentru că un Minister al Sănătăţii izolat al PSD este în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile”, a spus Rafila la un post de televiziune.
Gruparea care se opune intrării la guvernare sau susținerii unui guvern minoritar este și ea destul de solidă, argumentul lor fiind că o urmează o perioadă dificilă în care e de preferat ca liberalii să fie lăsați singuri pentru că vor pierde foarte mult în sondaje.
Îți mai recomandăm Vasile Dîncu: Nu votăm un guvern minoritar condus de un penelist sau useristUSR se menține pe poziție: refacerea coaliției, nu guvern minoritar
Dacian Cioloș susține că partidul său nu este de acord cu propunerea de armistițiu lansată de PNL liderilor partidelor politice din România pentru a susține un guvern minoritar PNL -UDMR. Motivul este același: un guvern minoritar nu asigură stabilitatea, iar USR dorește un guvern stabil prin refacerea coaliției.
„România are nevoie de o majoritate, care este posibilă, nu de un guvern minoritar. USR poate face parte dintr-un guvern cu Ciucă premier. Acesta este apelul pe care îl fac și colegilor de la PNL și UDMR. Haideți să ne așezăm la masă să discutăm pentru ca România să fie condusă stabil. Un guvern minoritar are un grad ridicat de instabilitate”, a declarat Dacian Cioloș.
Textul scrisorii deschise