Noaptea cea fierbinte de la sediul PSD. Cine s-a bucurat și cine s-a fript la alegeri

Cu câteva minute înaintea orei 22, liderii PSD s-au strâns în partea din față a curții interioare pentru a comenta primele rezultate ale sondajelor făcute la finalul rundelor de alegeri locale și europarlamentare

PSD a câștigat cele mai multe județe și primării din țară, însă a pierdut-o pe cea mai importantă dintre ele – Capitala. Întâmpinată cu aplauze și urale, candidata pierzătoare din București, Gabriela Firea a fost primul lider important care a părăsit curtea, în timp ce unele voci îi cereau demisia de la conducerea organizației municipale București. Există însă și pesediști fericiți – fostul premier Mihai Tudose e unul dintre ei.

Nimic nu părea să anunțe în blânda zi de 9 iunie 2024 tensiunea care avea să se descătușeze în curtea sediului central al PSD odată cu anunțarea rezultatelor primelor sondaje de opinie, după închiderea secțiilor de votare.

Sediul PSD era perfect pregătit duminică pentru cea mai fierbinte noapte politică: echipamentele erau instalate de dimineață.

Liderii social - democrați și-au petrecut seara în partea din spate a curții sediului central din București, pe malul unui mic iaz plin cu pești exotici.

Liderii PSD pe marginea iazului din curtea PSD: Adrian Câciu (ministrul Fondurilor Europene), deputatul Daniel-Cătălin Zamfir, premierul Marcel Ciolacu, Radu Oprea (ministrul Economiei), Alexandru Rafila (ministrul Sănătății) și Sorin Grindeanu (ministrul Transporturilor).

Cu trei sferturi de oră înaintea orei 22:00, când urmau să se închidă urnele, s-au aliniat în spatele premierului și au intrat în clădire, de unde nu au mai ieșit decât cu câteva minute înaintea conferinței de presă rogramate pentru 10:00 seara.

Conduși de Marcel Ciolacu, liderii PSD părăsesc curtea și pornesc spre clădirea partidului

Cu trei sferturi înainte de ora 22:00, în aplauzele unui grup de suporteri de la poartă, Gabriela Firea își făcea intrarea în curtea palatului PSD din bulevardul bucureștean Kiseleff.

Gabriela Firea se apropie de intrarea în sediul central al PSD, flancată de reprezentanții mass-media.

După 45 de minute, începea drama pentru Gabriela Firea: era anunțată că a pierdut cursa pentru Capitală la o diferență de aproape 20%. Câteva voci din mulțime îi cereau demisia din funcția de președinte al Organizației Municipale București, semn că urma o noapte a „cuțitelor lungi”.

Marcel Ciolacu o îmbrățișează pe Gabriela Firea pentru a o încuraja înaintea anunțării primelor sondaje la închiderea urnelor: Firea pierde la o diferență zdrobitoare Primăria Capitalei în favoarea lui Nicușor Dan

În vreme ce Gabriela Firea evită să dea explicații referitoare la eșecul candidaturii la Primăria Capitalei, există și lideri care se simt confortabil cu presa: Mihai Tudose a discutat mai bine de un sfert de oră cu jurnaliștii.

Mihai Tudose comentează primele rezultate anunțate de sondajele de opinie la închiderea secțiilor de votare. Are toate motivele să fie mulțumit: PSD ar obține, alături de PNL, peste 50% dintre voturile pentru europarlamentare, în care s-a implicat

Și, în timp ce unii lideri PSD se simt confortabil cu rezultatele înregistrate și doresc să le explice la televiziunile de știri,

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, face un scurt bilanț al alegerilor la principalele televiziuni de știri.

Gabriela Firea părăsește sediul, după ce trece mai întâi printre ziariștii care o urmăresc inclusiv după ce iese din curtea partidului.

Alături de un minuscul grup de susținători, parcurge pe jos aprox 200 de metri până în strada Docenților, unde o așteaptă un microbuz negru, Mercedes.

Gabriela Firea și primarul sectorului 4, Daniel Băluță, părăsesc incinta PSD, în mijlocul câtorva zeci de jurnaliști. Drumul de un sfert de oră până la poartă a fost un lung șir de întrebări adresate Gabrielei Firea referitor la eșecul înregistrat la Primăria Capitalei

Aproape de miezul nopții, tensiunile se mai consumă, liderii se retrag prin birouri, iar curtea se golește de susținători. Doar câțiva jurnaliști rămân în continuare pe baricade.

Social Democrații au pierdut la aceste alegeri, la fel ca în 2020, Primăria Capitalei, dar au câștigat, conform estimărilor, printre altele, șefia 27 de consilii județene.

În alianța cu Partidul Național Liberal – au luat 53% din voturile pentru alegerile parlamentare. Numărătoarea voturilor nu se terminase la ora publicării acestui articol.

Curtea sediului central al PSD se golește pe măsură ce trec tot mai multe ore de la încheierea secțiilor de votare

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.