Peste 170 de muzee își deschid porțile pe 2 septembrie seara, la prima ediție a Nopții Muzeelor la Sate

Muzeul Colectivizării din România (jud. Neamț) este inaugurat recent - în noiembrie 2020, și este primul care abordează această temă în România. Camerele din cele două case din curtea familiei Bulai, de la 1906, respectiv 1941, au fost folosite de către autorități drept post de miliție și magazin al Cooperativei de Consum și Centru de Achiziții.

Aici poate fi explorat turul virtual 3D. 

*Fotografii de Ionuț Teoderașcu

Conacul din Tescani (jud. Bacău), locuință a familiei boierești Rosetti-Tescanu, a devenit un loc aparte în viața compozitorului George Enescu (1881-1955). El ar fi venit prima dată la Tescani în 1917, împreună cu  Regina, și s-ar fi îndrăgostit de acest loc pitoresc. Mai târziu, s-a căsătorit cu Maria Cantacuzino (Maruca), una dintre fiicele familiei.

La acest conac a definitivat George Enescu opera lirică Oedip, pe care a dedicat-o soției lui. În 1947, la un an după mutarea definitivă a lui Enescu la Paris, Maruca a donat acest conac Ministerului Culturii.

​​Aici poate fi explorat turul virtual 3D al Secției „Dumitru şi Alice Rosetti Tescanu - George Enescu”, Tecani, județul Bacău.

Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești (jud. Argeș) a fost înființat în anul 1939 prin Decret Regal emis de Carol al II-lea. Principala construcție, în jurul căreia s-a ridicat ansamblul medieval de la Golești, este Conacul Golești.  Muzeul etnografic în aer liber (în fotografie), dedicat celor două ocupații străvech-  viticultura și pomicultura, este chiar alături.

Muzeul Viticulturii și Pomiculturii este amplasat pe o suprafață de 14 hectare și oferă vizitatorului o imagine pitorească despre viața la țară. Case, anexe, instituții și construcții specializate din sate românești, specifice perioadei 1800-1900 au fost demontate și remontate la Golești.

Aici poate fi explorat turul virtual 3D.

Casa-Atelier Gravor „Gabriel Popescu” din satul Vulcana Pandele, județul Dâmbovița, a fost construită după planurile artistului gravor, școlit la Paris, Gabriel Popescu, între anii 1902-1905. 

Gabriel Popescu a avut un talent remarcabil la desen, astfel că a obținut o bursă la Paris pentru a studia pictura, însă s-a înscris la cursuri de gravură. A rămas șase ani în capitala Franței, apoi s-a întors în România, unde a continuat să profeseze. 

Aici poate fi explorat turul virtual 3D.

În satul ialomițean Ograda, s-a născut, în 1900, cel care avea să devină unul dintre muzicienii de elită ai lumii, Ionel Perlea. El a locuit în primii ani ai copilăriei în casa construită de străbunicii săi. Aici pot fi văzute, printre altele, pianina adusă de la New York și pianul care a aparținut tatălui său. 

Aici poate fi explorat turul virtual 3D al Casei Memoriale „Ionel Perlea”.

Casa în care s-a născut și a copilărit Fănuș Neagu (1932 – 2011) a fost construită chiar de tatăl autorului, Vasile Neagu. Casa modestă, cu două camere, cu tindă și prispă, a fost refăcută așa cum se prezintă astăzi, în anii  ‘60 de fratele scriitorului, George.
 
Aici poate fi explorat turul virtual 3D al Casei Memoriale „Fănuș Neagu” din județul Brăila.

Situată în arealul natural al pădurii Petrești, Secția de Etnografie aparține Muzeului Vrancei. Expoziția în aer liber cuprinde 73 de construcții, dintre care: hanul satului dispus pe două etaje (în fotografie), școala cu bănci vechi de lemn și primăria.

Aici poate fi explorat turul virtual 3D.

În zona podgoriilor vrâncene de pe dealurile Coteștilor și Bordeștilor, se află conacul în care a locuit  timp de14 ani poetul Alexandru Vlahuță (1858-1919).

Aici poți explora virtual Muzeul Memorial „Alexandru Vlahuță” 

În 2006, Paul Buța, actor și artist popular, a înființat Gospodăria Tradițională „Vatra cu dor”, un loc în care le arată tinerilor cum trăiau strămoșii lor. 

Aici poate fi explorat turul virtual 3D.

Casa Rurală „Ion Avram Dunăreanu” din comuna Suhurlui, Județul Galați, arată arhitectura zonei și poartă vizitatorul în chilerul cu vatră, chilerul cu război de țesut și în atelierul de fierărie și tâmplărie. 

Aici poate fi explorat turul virtual 3D.

Muzeul „Colțișorul meu de altădată” este, de fapt, casa în care au locuit străbunicii tinerei Teodora Panainte. Muzeul a pornit de la două covoare, o icoană și războiul de țesut. Apoi, Teodora a adunat din mai multe sate obiecte pe care să le păstreze în casă: prosoape, unelte de țesut, cămăși, covoare etc.

Aici poate fi explorat turul virtual 3D.

Muzeul de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu a fost fondat de Gheorghe Vintilă, medic și colecționar de artă, originar din Topalu. Părinții săi, Dinu și Sevasta Vintilă, au fost învăţători în sat.

Muzeul din Topalu găzduiește 228 de lucrări de pictură, sculptură şi grafică, opere ale unora dintre cei mai importanți artişti români.

Aici poate fi explorat turul virtual 3D.

Casa Memorială „Panait Cerna” a devenit muzeu în urma donației din 1966, făcută de cel mai mic frate al poetului.

Ochelarii poetului Panait Cerna, alături de penarul său din lemn, se numără printre obiectele personale expuse în muzeu.

Aici poate fi explorat turul virtual 3D.
 

Monumentul Paleocreștin din Niculițel se află pe locul unei foste răscruci de drumuri. În urma inundațiilor severe din primăvara anului 1971, sătenii au descoperit cupola criptei și au spart-o. Au descoperit rămășițe umane. Un grup de patru martiri a fost adăpostit într-un sicriu comun, în partea superioară. Numele martirilor sunt înscrise în tencuiala criptei: Zotikos, Attalos, Kamasi(o)s și Philippos.

Aici poate fi explorat turul virtual 3D.

Ansamblul arhitectural „Gospodăria Țărănească conservată in-situ” de la Enisala exemplifică arhitectura tradițională și obiceiurile specifice Dobrogei de nord de la începutul secolului al XX-lea.

Aici poate fi explorat turul virtual 3D.

Muzee de la sat este prima platformă online dedicată muzeelor din zona rurală a României. Proiectul oferă tururi virtuale 3D interactive, fotografii și informații documentate pentru peste 70 de muzee rurale din regiunile Moldovei, Munteniei și Dobrogei. Echipa își propune să promoveze și să creeze o copie digitală a patrimoniului cultural material de la sat.

În paralel, echipa merge la școli din zone rurale defavorizate pentru a le arăta elevilor tururile virtuale cu ajutorul ochelarilor de realitate virtuală (VR). Scopul demersului este unul dublu: facilitează accesul la cultură al elevilor din medii rurale defavorizate și promovează patrimoniului material din țară, folosind tehnologii noi. Echipa povestește despre aceste vizite pe www.delasat.ro.