Despre Rovana Plumb și mașina sa înmatriculată în Bulgaria se știe, la fel cum se știe că pe când era ministru al Mediului a semnat documentele care au făcut dintr-un braț natural al Dunării, în Teleorman, proprietatea de pescuit a companiei înființate de Dragnea, Tel Drum. A beneficiat apoi de susținerea PSD și ALDE când DNA a cerut ridicarea imunității sale.
Polonezul Janusz Wojciechowski, căruia i s-a oferit portofoliul Agriculturii, este la rândul lui investigat de OLAF. Ancheta privește “neregularități privind rambursarea unor cheltuieli de călătorie” pe vremea când el era europarlamentar. Investigația a fost de altfel anunțată de OLAF doar luna aceasta.
Wojciechowski a fost europarlamentar între 2004 și 2016. Pentru multe din cheltuielile lui de transport din Polonia la Bruxelles și Strasbourg în perioada aceea, pentru care el a fost rambursat de contabilitatea Parlamentului, el nu a putut aduce facturi și justificative, așa încât, presat de anchetă, el a plătit înapoi peste 11.000 euro. El afirmă de altfel că a plătit înapoi acești bani din proprie inițiativă, iar nu pentru că a fost determinat astfel de anchetă, căutând să-i pună capăt.
Dar și franțuzoaica Sylvie Goulard, care a primit portofoliul pieței interne, a trebuit să ramburseze 45.000 de euro pentru salariul fictiv al unui asistent parlamentar francez pe vremea când Sylvie Goulard era eurodeputată din partea grupului Modem. Presa în Franța a speculat foarte mult pe tema audierii ei viitoare în Parlamentul European, asta înainte ca serviciile juridice ale Parlamentului să anunțe că acel caz care o privea pe ea a fost închis fără urmări, din moment ce ea a rambursat acel salariu de asistent încasat nemeritat. Asta nu înseamnă însă că în timpul audierii nu vor fi întrebări deranjante din partea deputaților din alte grupuri parlamentare. Ea va fi presată de întrebări pentru faptul că a tot sprijinit o agendă“neoliberală”, în vreme ce acum va trebui să se ocupe de piața internă a UE.
Chiar și comisara pentru „Valori și Transparență” Věra Jourová a avut în trecut probleme cu justiția, însă ele nu vor fi discutate la viitoarele audieri, pentru că au fost deja pomenite la precedenta audiere, în 2014, acesta fiind al doilea ei mandat. Ea a făcut chiar închisoare preventivă, înainte de a fi achitată în 2008 într-o anchetă despre o mită pe care ar fi primit-o pe când era ministru în Cehia. In schimb, e de așteptat ca ea să fie îndeaproape chestionată la audieri în Parlament în legătură cu relația ei cu premierul ceh Andrej Babiš, la rândul lui anchetat de OLAF pentru fraudă cu fonduri europene și al cărui refuz de a demisiona a dus la mari manifestații în Cehia.
Cât despre maghiarul László Trócsányi, dacă nu are probleme cu legea el va fi în schimb chestionat îndeaproape în legătură cu activitatea sa trecută de ministru al Justiției pe vremea când guvernul Orbán construia un zid la frontieră și criminaliza imigrația ilegală precum și în legătură cu felul în care acea derivă identitară și naționalistă a guvernului său se împacă cu portofoliul ce i-a fost oferit, cel al Extinderii UE.
Ce se întâmplă când un Comisar e respins
Când un Comisar e respins de Parlament, în urma audierilor, lucru rar dar perfect posibil, portofoliul oferit îi rămâne țării respective care trebuie să ofere un alt candidat. Așa s-a întâmplat în 2004, când candidatul italian propus de Berlusconi pentru portofoliul Justiției, Rocco Buttiglione, a fost respins de eurodeputați pentru declarațiile sale trecute despre minoritățile sexuale și femei.
Declarațiile lui Buttiglione prin diferite interviuri au fost considerate incompatibile cu funcția de Comisar pentru Justiție, mai ales că în audieri Rocco Buttiglione nu a părut să înțeleagă gravitatea afirmațiilor sale și felul în care ele erau incompatibile cu funcția care i se propusese.
Un exemplu mai recent a fost a slovena Alenka Bratušek, respinsă în audierile pentru Comisia Juncker din 2014, unde i se atribuise portofoliul Transporturilor.
Deși fusese prim ministru în țara sa, lucru cu care se mândrea și pe care îl considera un atù, Alenka Bratušek a fost găsită total incompetentă de eurodeputați, care nu au considerat că ea era pregătită pentru a prelua portofoliul ce îi fusese încredințat: Transporturile.
A fost singurul comisar respins de Parlament în 2014, iar Slovenia s-a văzut atunci nevoită să propună un alt candidat, tot pentru Transporturi, pe Violeta Bulc.
Aceasta nu s-a dovedit mai competentă decât Alenka Bratušek, ba mai era și pasionată de astrologie și științe oculte, stârnind glume despre „căile astrale” și „autostopul prin galaxii”, dar a fost acceptată la Transporturi, pentru că nu s-a întâmplat niciodată ca o țară să-și vadă respinși doi candidați succesivi.
Așa încât, în cazul României, chiar dacă Rovana Plumb va fi respinsă de Parlament, guvernul va trebui să propună un alt candidat, tot pentru Transporturi... care va fi acceptat, afară de cazul, niciodată petrecut, în care ar arăta cea mai crasă incompetență. Dar într-o asemenea situație s-ar intra într-o zonă de incertitudini fără precedent. Părinții fondatori ai UE nu au prevăzut cazul în care un guvern ar propune doi candidați incompetenți unul după altul.