Noi explozii în Liban. 20 de morți și peste 450 de răniți după ce stațiile de emisie-recepție folosite au explodat

Your browser doesn’t support HTML5

Mai multe stații radio folosite de Hezbollah au explodat miercuri după-amiază, pe 18 septembrie, în sudul și estul Libanului, scrie Reuters.

Actualizare joi, ora 07:00

Bilanțul morților din exploziile din Liban de miercuri, 18 septembrie, a ajuns la 20, scrie BBC. Sunt peste 450 de răniți

Unele dintre exploziile din cel de-al doilea val al detonărilor s-au petrecut chiar în timpul înmormântării unor dintre victimele de marți - pe 17 septembrie, în urma exploziilor pagerelor membrilor Hezbollah, 12 persoane au murit.

Grupul Hezbollah – desemnat terorist de SUA, a învinuit Israelul pentru atacuri. Israelul nu a comentat.

Ieri, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a anunțat o „nouă fază a războiului” și a spus că „centrul de greutate se deplasează spre nord prin deturnarea de resurse și forțe”. O divizie a armatei israeliene a fost redislocată în nord.

Actualizare ora 21:45

Paisprezece persoane au murit miercuri și alte 450 sunt rănite, arată ultimul bilanț BBC la atacurile pe stațiile de emisie recepție ale membrilor grupării militar libaneze Hezbollah, susținută de Iran. În urmă cu o zi atacurile asupra pagerelor grupării au ucis 12 persoane și au rănit ale 3.000. Medicii au relatat că au tratat pacienți cu leziuni grave la ochi și mâini.

Actualizare ora 19:00

Germania a anunțat că oprește orice export de arme de război către Israel, potrivit unei analize a datelor făcute de Reuters și unei surse apropiate Ministerului Economiei.

Anul trecut, Germania a aprobat exporturi de arme către Israel în valoare de 326,5 milioane de euro (363,5 milioane de dolari), inclusiv echipamente militare și arme de război, o creștere de 10 ori față de 2022, potrivit datelor Ministerului Economiei.

Cu toate acestea, aprobările au scăzut în acest an, doar 14,5 milioane de euro au fost acordate din ianuarie până pe 21 august, potrivit datelor furnizate de Ministerul Economiei ca răspuns la o întrebare parlamentară. Dintre acestea, categoria „arme de război” a reprezentat doar 32.449 de euro.

Actualizare, ora 18:55

Cel puțin nouă persoane au fost ucise și alte peste 300 au fost rănite în ultimele explozii, a declarat Ministerul Sănătății din Liban, citat de BBC.

Actualizare, ora 18:30

Mai multe

Actualizare, ora 18:15

Reuters publică imagini care arată că dintr-un magazin de telefoane din Sidon, al treilea oraș ca mărime al țării, ies fum.

Cauza incendiului nu este clară.

Actualizare, ora 18:00

Sute de oameni au fost răniți în urma noilor explozii ale dispozitivelor de comunicații folosite de Hezbollah, a declarat o sursă de securitate pentru agenția de presă Reuters.

Cei mai mulți au fost răniți în zona stomacului și a mâinilor.

Oficialii din Liban vorbesc și ei de peste 100 de răniți până la ora publicării acestei știri.

Știrea inițială

Potrivit Reuters, care citează agenția de presă de stat din Liban, cel puțin trei persoane din regiunea estică Bekaa au murit în urma exploziilor.

O sursă de securitate a declarat pentru Reuters că una dintre explozii a avut loc la o înmormântare organizată de Hezbollah, unde era înhumată o victimă a exploziilor de marți, 17 septembrie, când 12 persoane au murit și mii au fost rănite după ce pagerele pe care le foloseau au explodat.

Agenția Națională de Știri din Liban, administrată de stat, scrie de asemenea că „pagerele vechi” au început să explodeze în casele din suburbiile de sud ale Beirutului și din sudul Libanului.

Mai mulți răniți au fost transferați la spitale din capitală și din Baalbek, scrie BBC.

Un corespondent NNA a declarat că două persoane au fost rănite după ce un dispozitiv a explodat pe un drum din satul Ali al-Nahri, în centrul Bekaa.

Exploziile de marți

Marți, 17 septembrie, 12 persoane au fost ucise și aproape 2.800 au fost rănite după explozia pagerelor folosite de membrii grupării Hezbollah, a transmis ministerul libanez al Sănătății. Aproximativ 300 dintre răniți sunt în stare critică.

Mii de persoane au murit în urma exploziilor de marți, 17 septembrie.

Hezbollah a promis miercuri să pedepsească Israelul pentru atac.

Pagerele ar fi fost produse de o firmă cu un singur angajat din Ungaria și vândute sub brandul unei companii din Taiwan.

Organizația Hezbollah, susținută de Iran, a declarat că pagerele care au explodat aparțin „angajaților diferitelor unități și instituții Hezbollah” și a confirmat moartea a opt luptători.

Grupul a dat vina pe Israel pentru „această agresiune criminală” și a promis că va primi „o răzbunare dreaptă”.

Hezbollah a declarat că un număr nespecificat de pagere pe care grupul se bazează foarte mult pentru comunicații din cauza riscului ca telefoanele mobile să fie piratate sau urmărite a explodat marți, pe 17 septembrie, în jurul orei locale 15:30, în capitala Beirut și în multe alte zone.

Îți mai recomandăm Noi explozii ale dispozitivelor Hezbollah de comunicații. 12 morți și sute de răniți în stare critică după exploziile precedente

Știre în curs de actualizare.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.