Noi probleme pentru AstraZeneca? Deciziile luate de Țările de Jos și Germania

Vaccinul AstraZeneca s-a aflat de mai multe ori în centrul unor controverse la nivel european.

Țările de Jos au decis să suspende vaccinarea cu AstraZeneca până pe 7 aprilie, după ce ieri stabilise să nu administreze serul persoanelor sub 60 de ani. Germania a schimbat politica de vaccinare și a recomandat ca, la rapel, persoanele sub 60 de ani care au primit Astra Zeneca să primească un produs diferit.     

Decizia autorităților din Țările de Jos vine la o zi după ce se oprise temporar administrarea vaccinului Astra Zeneca persoanelor sub 60 de ani. În final, s-a stabilit ca până pe 7 aprilie să suspende imunizarea cu AstraZeneca, după ce nu a existat siguranța că persoanele programate pentru vaccinare se vor prezenta.

Peste 400.000 de persoane au fost vaccinate cu AstraZeneca în Țările de Jos, dar există investigații în desfășurare după ce au fost depistate cinci cazuri de formare de cheaguri de sânge după folosirea vaccinului AstraZeneca.

Agenția britanică de reglementare a medicamentelor și produselor medicate din Marea Britanie a anunțat că șapte persoane care s-au vaccinat cu serul AstraZeneca au murit în urma formării de cheaguri de sânge.

Potrivit sursei citate, există rapoarte despre 22 de cazuri de tromboză venoasă cerebrală şi despre alte opt cazuri de tromboze asociate cu un deficit de trombocite, dintr-un total de 18,1 milioane de doze administrate, informează AFP.

Vaccinul AstraZeneca, dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford, este în centrul mai multor suspiciuni după apariția unor cheaguri de sânge.

Cum decurge vaccinarea în România

Îți mai recomandăm Rămânem cu dozele de AstraZeneca nefolosite? | Specialiști: Vaccinurile s-au dovedit a fi sigure

Oficialii din România au anunțat că peste 55.400 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, 5.845 cu AstraZeneca. Alte 44.784 de persoane au fost imunizate cu Pfizer, iar 4.796 cu Moderna.

Autoritățile au precizat că au existat 86 de reacții adverse care sunt în curs de investigare, dintr-un total de 147 de reacții adverse.

România a primit vineri un nou lot de peste 400.000 de vaccinuri de AstraZeneca. Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat ieri că sunt așteptate noi concluzii și precizări în legătură cu situația vaccinului de la Astra Zeneca între 6 și 9 aprilie.

Valeriu Gheorghiță a precizat pentru Digi24 că nu au fost observatate mai multe cazuri de tromboze de când se administrează vaccinul AstraZeneca comparativ cu perioade anterioare.

Îți mai recomandăm Sondaj: Europenii și-au pierdut încrederea în AstraZeneca