România se relaxează | Riscul ridicării premature a restricțiilor: „Relaxarea inhibă vaccinarea”

Masca de protecție nu va mai fi obligatorie în spațiile deschise, cu mici excepții.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat într-o conferință de presă joi seara că, începând din 15 mai, se va începe relaxarea restricțiilor de circulație. Printre măsuri: se renunță la restricțiile pe timp de noapte, iar măștile nu vor mai fi obligatorii afară decât în spații aglomerate. 

Președintele este optimist în privința strategiei de vaccinare, considerând că aceasta ne va permite să relaxăm în siguranță măsurile de restricție.

Premierul Cîțu a declarat la Digi24 că „a mers mai bine valul 3 decât ne așteptam.” Premierul a menționat de asemenea că, dacă vor crește cazurile sau va încetini vaccinarea, țara se va întoarce la restricții.

Îți mai recomandăm Cifrele sparg mitul procentelor | Topul județelor, municipiilor și regiunilor cu cei mai mulți vaccinați

În România, conform datelor oficiale, au fost administrate aproape 6,5 milioane de doze către 3,8 milioane de persoane. În Uniunea Europeană, au fost până acum administrate 180 de milioane de doze. 35,5% din cetățenii UE sunt vaccinați cu o doză, dar doar 14,1% cu ambele doze. România, în schimb, a vaccinat cu o doză în jur de 20% din populație și complet 15%.

Din informațiile obținute de Europa Liberă, populația la care se raportează Comitetul Național de Vaccinare este de 16,09 milioane de persoane eligibile, persoane care au împlinit 16 ani. Astfel, pentru ca 30% din populație să fie vaccinată cu prima doză până la 1 iunie, ar trebui să primească cel puțin o doză 4.827.468 de persoane.

România este codașă în UE în ceea ce privește vaccinarea, dar relaxează restricțiile, care oricum erau mai blânde decât în alte țări.

Două femei sunt vaccinate în cadrul „Maratonului vaccinării” COVID 19, de Ziua Europei la Biblioteca Națională din București.

„Relaxarea inhibă vaccinarea”

„Dacă ne uităm la ce se întâmplă în alte țări, aș spune că ne-am pripit cu relaxarea”, spune analistul politic Cristian Pîrvulescu. „​Mă tem că relaxarea restricțiilor va scădea ritmul vaccinării - oamenii se vaccinau tocmai pentru a grăbi ridicarea restricțiilor.

„Consider că se grăbește cu relaxarea”, avertizează și medicul Octavian Jurma. „Măsurile sunt introduse generic și va face ca portul măștii pe timpul verii să scadă semnificativ în zonele aglomerate. Riscul este ca aceste comportamente să pătrundă și în zonele acoperite. Relaxarea inhibă vaccinarea.

Atât expertul politic cât și medicul consideră că este puțin probabil să atingem ținta de 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie. Situația este critică la sate și în mediile sărace: „​Este o corelație directă între nivelul de dezvoltare economică și vaccinare”, explică Pîrvulescu.

„​Situația rămâne îngrijorătoare în zona rurală, mai ales între comunitățile religioase și cele aflate în precaritate, cei care nu au acces la vaccin. În județele din Moldova situația este mult mai îngrijorătoare decât în restul țării.”

Condițiile de relaxare vor permite circularea noilor tulpini între populația generală și chiar și către cei care au fost protejați până acum, consideră dr. Jurma. Aceste tulpini „​pot crește exponențial cazurile și vor fi vizibile doar în toamnă”, avertizează medicul.

Tulpina indiană a copleșit sistemul medical din India. Nerespectarea măsurilor de siguranță ar putea duce la răspândirea tulpinii indiene și în România.

Decizia riscantă a autorităților vine pe fond politic, mai degrabă decât epidemiologic. Politicienii au fost motivați de „​sondajele de opinie care spun că starea de spirit a populației este critică”, consideră Pîrvulescu.

„​Măsurile de relaxare sunt justificate de așteptările create de clasa politică”, adaugă dr. Jurma.

Experții consideră că relaxarea ar fi trebuit plănuită ca recompensă pentru vaccinare, sau cel puțin pentru a motiva populația. Oferind măsuri de relaxare înainte ca un procent suficient din populație să se fi vaccinat, este probabil ca autoritățile să pună în pericol însăși campania de vaccinare pe care s-a bazat această decizie.

Măsurile vin «nemeritate» - ni s-a spus că trebuie să le merităm dacă ne vaccinăm. Acum, vine răsplata înainte de muncă. Dispare motivația celor care erau nehotărâți”, explică dr. Jurma.

„Discursul bazat strict pe relaxare este înșelător”, spune medicul. „​Eu mi-aș dori să văd unul bazat pe siguranță. Sinonimia din capul nostru dintre relaxări și siguranță este falsă. Politicienii n-au reușit să ne ofere siguranță, așa că ne oferă relaxare, renunțând la niște măsuri care ne-au asigurat siguranța până acum.

Îți mai recomandăm România, la coada clasamentului european al vaccinării: locul 26