În spatele liniilor rusești se află zeci de nord-coreeni, în echipe care „suțin sistemele de lansare pentru rachete KN-23”, a declarat pentru The Guardian o sursă din Ucraina.
Rusia a folosit și până acum mercenari străini în războiul dus în Ucraina, dar dacă pe front au fost trimiși nord-coreeni ar fi pentru prima dată când un guvern străin trimite trupe în uniformă pentru a sprijini războiul ordonat de Moscova.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un a vizitat anul trecut Rusia și s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin.
Cei doi și-au consolidat legăturile printr-un acord secret.
Transporturile de muniție ale Phenianului sunt vitale pentru forțele rusești în războiul pe care-l duce împotriva Ucrainei invadate pe 24 februarie 2022, pentru a putea avansa într-un război de uzură dus în estul țării. Dar pare din ce în ce mai evident că acordul presupune mai mult decât furnizarea de materiale.
Printre cei care au murit săptămâna trecută în atacul ucrainean cu rachetă asupra teritoriului ocupat de ruși se află și nord-coreeni, au declarat oficiali sud-coreeni și ucraineni. Nu este clar dacă erau ingineri militari sau soldați.
Ministrul Apărării din Coreea de Sud, Kim Yong-hyun, le-a spus deputaților de la Seul săptămâna aceasta că este „foarte probabil” ca ofițeri nord-coreeni să fi fost dislocați să lupte alături de ruși, iar mai mulți au murit în atac, deși nu a oferit detalii suplimentare.
Andrei Kovalenko, șeful Centrului Ucrainean de Combatere a Dezinformarii, a scris pe Telegram că unii nord-coreeni au fost uciși în Rusia. Organizația sa face parte din Consiliul de securitate și apărare națională.
Miercuri, armata ucraineană a declarat că a distrus muniție nord-coreeană în atacul asupra unui depozit din regiunea Brîansk, la 60 de mile de granița cu Ucraina.
Alăturarea Coreei de Nord de partea Rusiei în războiul pe care Kremlinul îl duce în Ucraina îi oferă Coreei de Nord șansa de a testa armele, de a câștiga experiență de luptă pentru trupele sale și de a-și consolida poziția față de un aliat puternic internațional.
„Pentru Coreea de Nord, care a furnizat Rusiei multe obuze și rachete, este esențial să înveți cum să manevrezi diferite arme și să câștigi experiență de luptă în lumea reală”, a declarat pentru Associated Press profesorul Lim Eul-chul, de la Institutul de Studii din Orientul Îndepărtat, din Seul.
„Ar putea fi chiar un factor determinant aflat în spatele trimiterii de soldați nord-coreeni – pentru a le oferi experiențe diverse și pregătire în timpul războiului.”
Rachetele și obuzele nord-coreene sunt de proastă calitate și nesigure, dar sunt esențiale pentru a le permite trupelor rusești să tragă fără încetare asupra Ucrainei.
Se estimează că Phenianul a furnizat aproximativ jumătate din muniția de calibru mai mare folosită pe câmpul de luptă în acest an, mai mult de 2 milioane de cartușe, a declarat o sursă ucraineană.
De asemenea, a furnizat rachete KN-23, care au fost folosite în zeci de lovituri în toată Ucraina iarna trecută, a informat presa ucraineană.
După o pauză de câteva luni, au fost dislocați din nou din iulie.
KN-23 este o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune care a fost testată pentru prima dată în 2019 și a fost comparată cu rachetele rusești Iskander-M. Se crede că are o autonomie de aproximativ 450 de km atunci când poartă un focos de 500 kg.
Moscova și Phenianul au negat vânzările de arme, chiar dacă au sărbătorit public aprofundarea legăturilor dintre cele două țări.
Kremlinul a spus despre desfășurarea de trupe nord-coreene în Ucraina că este „încă o știre falsă”.
Kim l-a descris pe Putin drept „cel mai apropiat camarad” al său într-un mesaj trimis de ziua de naștere, iar Putin a făcut o vizită de stat în Coreea de Nord în iunie, în timpul căreia liderii au semnat un acord de ajutor reciproc.
În schimbul rachetelor și altor echipamente militare, se crede că Coreea de Nord caută ajutor rusesc pentru programul său de spionaj prin satelit, care a înregistrat numeroase eșecuri în ultimii doi ani.
Nu este clar cât de departe este dispusă Rusia să meargă în împărtășirea tehnologiei militare sensibile cu Coreea de Nord, în schimbul sprijinului pe care-l primește pentru a putea susține războiul împotriva Ucrainei.
Phenianul, după decenii de sancțiuni ONU, care vizează programele sale de rachete balistice și arme nucleare, încearcă să-și consolideze legăturile cu Rusia și China, ca parte a unei alianțe împotriva „hegemoniei și imperialismului occidental”.
Strategia a dat roade în martie, când Rusia și-a folosit dreptul de veto în consiliul de securitate al ONU pentru a pune capăt, de fapt, monitorizării ONU privind încălcările sancțiunilor, o mișcare salutată public de Phenian.