Poliția din Norvegia îl caută pe patronul firmei bulgărești legată de pagerele care au explodat în Liban

18 septembrie 2024 - în fotografia făcută în Beirut sunt arătate resturile unui pager explodat.

Poliția norvegiană a emis, pe 26 septembrie, o cerere de căutare internațională pentru Rinson Jose, un norvegian de origine indiană, patronul firmei Norta Global din Bulgaria care ar avea legături cu vânzarea de pagere către grupul militant libanez Hezbollah, relatează Reuters.

Jose, în vârstă de 39 de ani, a dispărut în timp ce era într-o călătorie de afaceri, în SUA, săptămâna trecută.

Poliția norvegiană a declarat că, pe 25 septembrie, „la poliția din Oslo a fost raportată dispariția sa”, relatează Reuters. „A fost deschis un dosar de dispariție persoană și am trimis un mandat internațional pentru persoana respectivă”, a mai adăugat reprezentantul poliției.

Îți mai recomandăm Nouă morți și mii de răniți în Liban după ce pagerele folosite de gruparea Hezbollah au explodat

Și divizia penală a poliției din Norvegia, Kripos, care se ocupă de cererile internaționale, a confirmat pentru Reuters că cererea a fost trimisă, dar a refuzat să dea mai multe detalii.

Când o persoană este dispărută în străinătate, Kripos lansează o alertă globală, un așa numit „anunț galben”, și ar putea contacta direct omologii săi străini, în funcție de circumstanțe, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al insituției.

Rinson Jose a refuzat să facă vreo declarație despre legătura sa cu pagerele care au explodat. Imediat după atacuri, pe 18 septembrie, le-a răspuns la telefon jurnaliștilor, dar a închis când a fost întrebat despre afacerile din Bulgaria. Nu a mai răspuns apoi la niciun apel sau mesaj.

Angajatorul norvegian al lui Jose, DN Media Group, a declarat că acesta a plecat pe 17 septmebrie la o conferință la Boston, iar compania nu a mai putut să-l contacteze din 18 septembrie.

Îți mai recomandăm Pe urmele pagerelor explozive, din Taiwan, în Ungaria și Bulgaria. Cine le-a produs?

În 2022, Jose a fondat compania Norta Global Ltd, cu sediul la Sofia, firmă despre care se crede că ar avea legătură cu pagerele cumpărate de Hezbollah - desemnată de către Statele Unite organizașie teroristă. Pagerele au explodat săptămâna trecută în mai multe zone din Liban.

Bulgaria a investigat rolul companiei în furnizarea de pagere cu capcană, dar nu a găsit nicio dovadă că acestea au fost fabricate sau exportate din țară.

Poliția de securitate din Norvegia (PST) a lansat , de asemenea, o investigație preliminară la începutul acestei săptămâni cu privire la informațiile potrivit cărora o companie din această țară ar fi fost legată de vânzarea pagerelor.

Patroana firmei din Ungaria a predat documente anchetatorilor

Autoritățile maghiare au interogat-o de mai multe ori, săptămâna aceasta, pe Cristiana Bársony-Arcidiacono, directoarea compaiei BAC Consulting, o altă firmă despre care se bănuiește că ar avea legături cu dispozitivele care explodat.

Cristiana Barsony ar fi predat o serie de documente autorităților, conform telex.hu.

Potrivit informațiilor jurnaliștilor maghiari, documentele aflate în posesia Cristianei Bársony-Arcidiacono includ facturi, chitanțe și contracte generate în timpul tranzacției și confirmă scenariul descris de New York Times pe baza surselor de informații israeliene: că ar fi existat o rețea de mai multe companii fantomă în spatele achiziției, vânzării și producției de pagere.

Licența de fabricație pentru pagerele detonate este deținută de o companie taiwaneză numită Gold Apollo. Patronul companiei a declarat, imediat după explozii, că dispozitivele ar fi fost fabricate de firma Bac Consulting din Budapesta, căreia i-ar fi cedat licența de producție.

Îți mai recomandăm Serviciile secrete ungare l-au audiat pe șeful companiei de la Budapesta implicate în afacerea pagerelor ucigașe

Potrivit telex.hu, în timpul audierilor, Cristiana Bársony-Arcidiaconio a vorbit și despre Norta Global și rolul acesteia.

Ea le-ar fi spus autorităților maghiar că, de fapt, Norta Global Ltd. a plasat comenzile pentru pagere și că dispozitivele au fost livrate direct din Hong Kong către client, așa că nu BAC Consulting a fost cea care a plătit taxa vamală, iar pagerele nu au ajuns niciodată în Ungaria. Transportul a plecat din Taiwan, către Hong Kong și de acolo în Liban, le-a spus Cristiana Barsony autorităților.

Cristiana Bársony-Arcidiacono nu le-a putut explica autorităților cine anume a fabricat, de fapt, pagerele.

Care a fost circuitul banilor

Tranzacțiile dintre Norta Global și BAC Consulting au fost parțial dezvăluite de tranzacțiile bancare, susțin jurnaliștii de la telex.hu.

Norta Global din Bulgaria ar fi transferat peste un milion de euro către compania din Budapesta în mai multe tranșe, între 10 martie și 7 iunie 2023, în timp ce compania maghiară nu a făcut niciun transfer către compania bulgară.

Pe de altă parte, BAC Consulting ar fi făcut zeci de transferuri bancare către Gold Apollo din Taiwan, în valoare totală de peste 717.000 de euro, în aceeași perioadă în care a primit bani de la Norta Global.

Pe lângă acestea, compania din Budapesta ar fi transferat cel puțin de patru ori bani către o companie numită Apollo Systems Ltd. în valoare totală de peste 122.000 de dolari, precum și către directorul general al companiei, Theresa Wu, în valoare de peste 43.000 de dolari.

Îți mai recomandăm Noi explozii în Liban. 20 de morți și peste 450 de răniți după ce stațiile de emisie-recepție folosite au explodat

Tot în aceeași perioadă, BAC ar fi plătit și o firmă din Hong Kong pentru servicii logistice, făcând 14 plăți de aproape 9.000 de euro (firma din Hong Kong în cauză făcea și ea parte din lanț, dar numele acesteia nu a fost divulgat de sursele Telex). În plus, firma din Budapesta ar fi efectuat și plăți în valoare totală de peste 54.000 de euro către o firmă care a produs afișajele pentru pagere.

Totuși, potrivit surselor Telex, investigatorii nu au reușit să stabilească cu certitudine traseul exact al pagerelor și nici măcar al banilor, iar mai multe servicii de informații, inclusiv cel maghiar, continuă să colaboreze pentru rezolvarea acestui caz.

În două zile din săptămâna trecută, mii de pagere, precum și walkie-talkie, folosite de militanți Hezbollah, au explodat în Liban, ucigând cel puțin 39 de persoane și rănind alte câteva mii.

„Căutarea de răspunsuri implică Taiwan, Bulgaria, Norvegia și România”, a scris Reuters, fără a oferi însă informații suplimentare.

Îți mai recomandăm Pagerele și stațiile walkie-talkie ucigașe. Cum au explodat mii de dispozitive folosite de Hezbollah

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.