Un nou atac a avut loc sâmbătă în Franța când un preot ortodox a fost împușcat în abdomen lângă biserica din Lyon la care slujea, arată The Guardian.
Agresorul, un bărbat de aproximativ 40 de ani, este dat în urmărire generală.
Potrivit anunțului autorităților, preotul ortodox de origine greacă a fost atacat în timp ce încerca să închidă o biserică din orașul Lyon. Atacatorul a tras două gloanțe și l-a rănit grav pe preot.
Atacul vine la câteva zile după ce un bărbat a atacat cu un cuțit mai multe persoane aflate într-o biserică din Nisa. O femeie din Brazilia a fost decapitată de atacator. Un alt bărbat a fost împușcat mortal de forțele de ordine după ce a ieșit înarmat pe o stradă din Avignon, iar paznicul de la Consulatul Franței din Arabia Saudită a fost înjunghiat.
După incidentul de la Lyon, o celulă de criză a fost constituită la Ministerul de Interne, care urmărește evoluția cazului. Premierul francez Jean Castex, aflat într-o vizită la Rouen, va reveni la Paris.
Pentru moment, nu a fost stabilită pista unui nou atac terorist, scrie Le Figaro. Potrivit ziarului francez, o sursă apropiată dosarului a declarat pentru Le Figaro că ar putea fi vorba de o dispută pe care preotul ar fi avut-o în trecut cu un bărbat.
După atentatul de la Nisa, preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat suplimentarea de la 3.000 la 7.000 a soldaţilor pentru operaţiunea Sentinel pentru a proteja lăcaşele de cult şi şcolile.
Acestora li se vor adăuga aproximativ 7.000 de membri ai forţelor de ordine, dintre care jumătate jandarmi în rezervă, care vor fi puşi la dispoziţia prefecţilor de luni pentru a asigura securitatea.
Tensiunile dintre Franța și lumea musulmană au pornit după ce un profesor a fost decapitat de un tânăr musulman de origine cecenă care a vrut să se răzbune pentru că profesorul le-a arătat elevilor caricaturile Charlie Hebdo cu profetul Mahomed.
De la uciderea profesorului, oficialii francezi au reiterat dreptul la libertatea de exprimare, pentru ca respectivele caricaturi să fie afișate, iar ele au apărut de numeroase ori la marșuri de solidaritate în memoria profesorului.
Acesta lucru a atras furia liderilor mai multor state majoritate musulmane care l-au acuzat pe președintele Macron de o politică anti-islam.
Cu două săptămâni înainte de atac, Macron a descris islamul ca pe o religie „în criză” și a anunțat noi măsuri împotriva „separatismului islamic”.
Şeful statului francez a ordonat „acţiuni concrete" și rapide împotriva propagandei islamiste radicale online şi „a cerut să se treacă rapid la acţiune şi să nu li se lase niciun răgaz celor care se organizează pentru a se opune ordinii republicane", a informat Palatul Elysee, la finalul unei reuniuni cu şase miniştri şi procurorul naţional antiterorist, Jean-François Ricard.
Franța are cea mai mare populație musulmană din Europa de Vest.
Îți mai recomandăm Franța, cronologia sângeroasă a opt ani de atacuri teroriste