Nouă copii ucraineni răpiți de Rusia, retrimiși în țară cu ajutorul Qatarului

Imagini de la momentul repatrierea celor 11 copii ucraineni din februarie 2024, la intervenția Qatarului.

Rusia a returnat nouă copii în Ucraina cu ajutorul mediatorilor din Qatar, a anunțat joi comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova.

„Grupul include opt băieți cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani și o fată în vârstă de 17 ani. Ea locuia cu bunica ei în Crimeea, dar dorea să se reîntâlnească cu mama ei la Kiev, așa că, desigur, am ajutat”, a anunțat joi comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, într-o postare pe Telegram.

Ea a spus că, până în prezent, au fost predați Ucrainei 80 de copii din 62 de familii diferite, în timp ce Ucraina a returnat în Rusia 13 copii care aveau rude în țară.

Lvova-Belova a mulțumit mediatorilor din Qatar pentru ajutorul acordat în reunirea familiilor.

Miercuri, patru copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 14 ani au fost predați autorităților rusești în capitala Belarusului, Minsk, unde s-au reunit cu familiile lor înainte de a participa la o ceremonie oficială de sărbătorire a întoarcerii lor la ambasada Qatarului la Moscova.

Lvova-Belova a declarat miercuri cotidianului de afaceri rus RBC că alți 18 copii urmează să se reîntâlnească cu familiile lor în Rusia, dintre care opt locuiesc în prezent în UE.

Ucraina a acuzat Rusia că a deportat ilegal peste 19.000 de copii ucraineni de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, o afirmație pe care autoritățile ruse o neagă.

În martie 2023, Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pentru Vladimir Putin și Lvova-Belova pentru rolul lor în „deportarea ilegală a copiilor” din zonele ocupate ale Ucrainei în Rusia, pe care o consideră a fi o crimă de război.

Îți mai recomandăm Copiii ucraineni răpiți de Rusia sunt reeducați ca „dușmani ai propriului popor” în Belarus (raport)