„Suntem pe sârmă. Cine nu înțelege asta și majorează cheltuielile statului, va trebui să dea explicații peste câteva luni”, a fost concluzia un lider PNL după ședința de luni a Biroului Politic Național.
Tonul grav din spatele ușilor închise este contrazis de poziționările publice, unde PNL a preluat retorica PSD și a plusat când vine vorba de majorarea pensiilor. Dacă social-democrații au propus 10% și un bonus în luna ianuarie pentru pensionarii cu venituri reduse, PNL a cerut, prin vocea premierului Ciucă, direct o creștere cu 15%.
Liberalii cred că ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, încearcă să susțină doar proiectele partidului care l-a susținut, PSD. Ministrul are datoria să scadă deficitul în 2023 la 4,4% de la 5,8. Totodată, surse din Coaliție spun că bugetul din 2023 se va baza pe o creștere economică de 2,8%.
PSD a insistat ca prima problemă care trebuie rezolvată este cea a facturilor din energie.
„Ordonanță de urgență, să existe un preț maximal, nu înseamnă că toată lumea va plăti prețul maximal”, a spus liderul PSD în prima parte a zilei de miercuri.
Starea de tensiune pe tema energiei a fost reflectată și de un mesaj pe pagina oficială de Facebook a Partidului Social Democrat.
„Bravo, PNL, ați reușit o liberalizare excepțională a energiei! Toți cei care trebuiau să câștige, au câștigat cât pentru zece vieți. Ați înfrânt România!”
Mesajul a fost modificat ulterior, iar în locul PNL a apărut „bravo, guvernării de dreapta”.
Liberalii au reacționat după atacul venit dinspre PSD, tot printr-o postare pe Facebook.
Decizia Coaliției privind factura la energie
Prețul maximal stabilit după ședința Coaliției de guvernare este de 1,3 lei kwh, dar asta nu înseamnă că el va fi plătit de toți cetățenii.
- Gospodăriile care consumă până la 100 de kwh vor plăti un tarif plafonat de 0.68 lei kwh. În acest caz, factura nu va depăși 68 de lei;
- Cele care un consum până la 255 kwh vor plăti un tarif de 0,8 lei per kwh, după care se aplică până la 300 de kwh un tarif de 1,3 lei per kwh. Astfel, primii 255 de kwh vor costa 204 lei, iar următorii 45 de kwh consumați vor suplimenta factura cu 58,5 lei. Suma finală va fi de 262 de lei;
- În cazul unei gospodării care are un consum lunar de peste 300 kwh întreaga factură va fi plătită la 1,3 lei per kwh. Pentru 301 kwh, factura la energie va fi de 391 de lei;
- În cazul IMM-urilor, Coaliția de guvernare a decis ca prețul unui kwh să fie de 1 leu;
- Pentru marea industrie, se va aplica un tarif de consum de 1,3 lei per kwh.
„Marea diferență față de 2022 este că Guvernul nu va mai plăti facturi uriașe pentru compensare. Dacă în 2022, bugetul a trebuit să acopere o factură de compensare de peste 13 miliarde de lei, în 2023 factura va fi aproape de zero. În septembrie 2022 s-a introdus supraimpozitul, iar noua compensare va fi suportată din acest impozit”, au declarat surse din Coaliție pentru Europa Liberă.
Statul român va compensa producătorilor și furnizorilor doar diferența între prețul de 0,68 de lei și 0,8 lei per kwh și 1,3, care este considerat preț maximal. În piață nu vor mai exista astfel tarife de 3, 4 sau 5 lei per kwh, spun sursele citate.
În categoria celor care vor beneficia de energie electrică la preț plafonat de 1 lei vor intra și bisericile, serviciile de utilități publice, persoanele care au probleme medicale și demonstrează că au nevoie de un consum ridicat de energie.