Costin Iordache redevine director general la Tarom. Este a 18-a schimbare de director în ultimii 11 ani

Din 9 ianuarie, Costin Iordache redevine Directorul General al companiei aeriene Tarom.

Din 9 ianuarie, Costin Iordache redevine directorul general al companiei aeriene Tarom. Preluarea mandatului vine după ce fostul director general, Bogdan Popescu – care preluase funcția în octombrie 2023 – a demisionat la sfârșitul anului după numai două luni de mandat.

Potrivit unui comunicat al companiei, Consiliul de Administrație Tarom a hotărât revenirea în funcție a domnului Costin Iordache datorită „atât contribuției directe la stabilizarea activității Tarom pe durata mandatului său anterior de director general (ianuarie-octombrie 2023), cât și a modului în care a făcut echipă în calitate de director financiar, în noua structură de top management a Tarom”.

Tarom mai transmite că „obiectivul principal al echipei de management rămâne implementarea planului de restructurare ce va conduce la revitalizarea companiei și transformarea ei într-o organizație profitabilă și modernă, inclusiv acelor etape ce presupun anterior aprobări din partea forurilor externe”.

Mandatul lui Costin Iordache vine după demisia fostului director general Bogdan Popescu, care a ocupat funcția doar două luni, între octombrie și decembrie 2023.

La numirea lui Bogdan Popescu din octombrie 2023, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, promitea că directorul general va schimba soarta companiei Tarom, aducând experiență de succes în sectorul privat:

„Un manager general care provine din zona aceasta, să zicem corporatistă, şi care nu neapărat are o legătură cu zona de aviaţie, dar are foarte mare legătură cu modul în care se conduce o companie, o multinaţională”, explica în septembrie 2023 Sorin Grindeanu.

Cine este Costin Iordache

Costin Iordache a mai deținut funcția de director general al Tarom, între ianuarie și octombrie 2023. Anterior mandatului lui Bogdan Popescu, Costin Iordache a ocupat funcția de director financiar, iar în octombrie 2023 a devenit director economic.

Înainte de venirea la Tarom, în octombrie 2022, Costin Iordache a ocupat funcții de conducere în companii precum Telekom, Salt Mobile și Dante International (eMAG).

El devine al 18-lea director care preia compania aeriană națională în ultimii 11 ani de management privat și al treilea în decursul unui an.

Costin Iordache preia mandatul de director general în condițiile în care Tarom a fost pe pierdere în 2023. Proiecțiile financiare oficiale prevăd ca Tarom să redevină profitabilă în 2024.

Costin Iordache a refuzat să ofere reporterului Europa Liberă detalii privind măsurile pe care le va lua și direcțiile pe care le va stabili în mandatul său ca director general Tarom.

Îți mai recomandăm TAROM: 17 șefi în 7 ani, 120 mil. euro ajutor de stat, 55 mil. euro pierdere, rute anulate. Cât mai rezistă?

Pe de altă parte, fostul purtător de cuvânt Tarom, Marius Popescu, în prezent pilot și expert în aviație spune că potențialul comercial Tarom poate fi resuscitat printr-o serie de măsuri, ca de exemplu:

  • Restructurarea a 10% din posturi. Target-ul final trebuie să fie 1.000 angajați;
  • Relansarea, de urgență, a zborurilor către Dubai / Abu Dhabi, în condițiile în care Wizz Air și FlyDubai au și 2 curse pe zi;
  • Creșterea salariilor personalului TESA și a piloților cu cel puțin 30%;
  • Importul unor modele de succes de la alte companii aeriene de stat europene precum LOT (Polonia), TAP (Portugalia), Croatia Airlines, ITA (Italia), CSA (Cehia), TAP (Portugalia), Finnair (Finlanda), Air Serbia pentru externalizarea unor direcții precum cele de tehnic, resurse umane, achiziții, siguranță și securitate (outsource).
  • Exploatarea clădirilor și terenurilor nefolosite ale Tarom care ar putea aduce venituri serioase din închirieri și parcări.

Fostul purtător de cuvânt Tarom, Marius Popescu, afirmă că potențialul comercial Tarom poate fi resuscitat.

În ultimii ani, Tarom a ajuns în situația de a avea nevoie de ajutoare de stat pentru a supraviețui.

Din 2020 și până acum, statul român a acordat companiei de mai multe ori ajutoare de stat companiei TAROM, justificate de pierderile suferite din cauza pandemiei.

Guvernul României așteaptă în prezent aprobarea Comisiei Europene pentru acordarea unui nou ajutor de stat de 900 de milioane de lei.

Aprobarea este condiționată de restructurări în cadrul Tarom și respectarea, de asemenea, a unor condiții impuse prin PNRR.

TAROM deține o flotă de 18 aeronave și are în portofoliul său 70 de destinații operate cu aeronave proprii sau deservite de partenerii săi code share. Din anul 1993, TAROM este companie membră a Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni (IATA).

Îți mai recomandăm Comisarul european Adina Vălean: Sunt șanse ca planul care scapă TAROM de faliment să fie aprobat