Foamete iminentă în Gaza. Nr.3 din Hamas, eliminat. Discuții SUA - Israel despre protejarea civililor. 11 români evacuați din Gaza

Președintele SUA, Joe Biden, l-a avertizat pe premierului Beniamin Netanyahu să nu ordone o ofensivă în Rafah

Președintele SUA, Joe Biden, îl avertizează pe premierul israelian, Beniamin Netanyahu, în privința unei ofensive israeliene în orașul Rafah din sudul Gaza. Israelul anunță că l-a eliminat pe al treilea om din ierarhia Hamas. Un raport arată că foametea este iminentă în Gaza.

Preşedintele SUA, Joe Biden, l-a avertizat pe premierul israelian Beniamin Netanyahu că o operaţiune militară israeliană în Rafah va adânci anarhia în Gaza, transmite AFP. Cei doi lideri au convenit ca echipe guvernamentale americane și israeliene să se întâlnească la Washington pentru a discuta această chestiune.

„I-am cerut prim-ministrului să trimită o echipă la Washington pentru a discuta modalități de a viza Hamas fără o operațiune terestră majoră la Rafah”, a scris Joe Biden pe platforma X după ce a vorbit cu Netanyahu pentru prima dată în mai mult de o lună.

De asemenea, Joe Biden a arătat că e nevoie de o „încetare imediată a focului ca parte a unui acord de eliberare a ostaticilor”, care să permită aducerea ostaticilor israelieni acasă și creșterea ajutorului pentru civilii din Gaza.

La rândul său, premierul israelian Beniamin Netanyahu a declarat că a discutat cu Joe Biden despre angajamentul Israelului de a atinge toate obiectivele pe care şi le-a stabilit pentru război: eliminarea Hamas, eliberarea tuturor ostaticilor şi asigurarea că Gaza nu va mai reprezenta o ameninţare pentru Israel.

Acest lucru va fi realizat „în timp ce se va oferi ajutorul umanitar necesar care ajută la atingerea acestor obiective”, a transmis premierul israelian, într-un comunicat.

Premierul israelian, Beniamin Netanyahu, i-a spus președintelui american că Israelul trebuie să își atingă obiectivele: returnarea ostaticilor, distrugerea Hamas și transformarea Gaza într-o regiune care nu mai poate fi un pericol pentru Israel.

Inițiativa discuțiilor americano-israeliene este una dintre încercările administrației Biden de a limita acțiunile Israelului în Gaza, temerile fiind că bilanțul deja uriaș de morți și criza umanitară din Gaza ar putea fi drastic agravate de un atac complet asupra Rafah.

Consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat că cele două ţări vor avea o discuţie detaliată despre calea de urmat în Gaza.

„Anarhia domneşte în zonele pe care armata israeliană le-a curăţat, dar nu le-a stabilizat” în Gaza, iar criza umanitară s-ar adânci dacă Israelul ar continua cu o ofensivă la Rafah, a spus Sullivan.

Relația dintre Joe Biden și Beniamin Netanyahu a devenit una tensionată în ultima perioadă, cu declarații publice ale liderului de la Casa Albă care a cerut Israelului să facă mai multe eforturi pentru protejarea civililor din Fâșia Gaza.

Consilierul pentru securitate națională a precizat că Joe Biden nu a ameninţat că va limita ajutorul american acordat Israelului, însă i-ar fi spus premierului israelian că „înainte ca Israelul să se năpustească asupra Rafah”, are nevoie de o strategie coerentă pentru Gaza.

Secretarul de stat american Antony Blinken va vizita Orientul Mijlociu în această săptămână, a anunțat marți Departamentul de Stat al SUA. Este un nou turneu în eforturile Washingtonului de a obține o încetare a focului în Gaza și eliberarea ostaticilor israelieni.

Antony Blinken va vizita Arabia Saudită și Egiptul, a transmis Departamentul de Stat, potrivit Reuters.

Furnizarea mai multor ajutoare umanitare în Gaza, precum și planurile privind viitorul Gaza vor fi subiectele pe care le va discuta cu oficialii saudiți și egipteni.

Îți mai recomandăm B. Netanyahu respinge criticile lui J. Biden legate de politica Israelului în războiul din Gaza

Nr.3 din Hamas, eliminat

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, a mai declarat că Israelul l-a ucis pe Marwan Issa, unul dintre cei mai importanți lideri Hamas, într-un atac aerian săptămâna trecută, transmite Reuters.

Issa este considerat al treilea comandant în ierarhia Hamas și ar fi cea mai importantă figură care a fost ucisă de la începutul războiului din Gaza. Se pare că se adăpostea într-un tunel sub tabăra de refugiați Nuseirat.

Hamas nu a făcut niciun comentariu.

Marwan Issa, în vârstă de 58 de ani, este unul dintre liderii Hamas care erau vânați de armata israeliană pentru că ar fi organizat atacul din 7 octombrie.

Un alt lider important Hamas, Saleh al-Arouri, a fost ucis în decembrie într-un atac ţintit în Beirut, Liban.

Forţele americane distrug rachete anti-navă şi drone în Yemen

Forţele americane au distrus luni şapte rachete antinavă, trei drone şi trei containere de depozitare a armelor în zonele controlate de Houthi în Yemen, potrivit Comandamentului Central al SUA (CENTCOM), transmite CNN.

CENTCOM afirmă că atacarea echipamentelor Houthi este un act de „autoapărare”.

„S-a stabilit că aceste arme reprezentau o ameninţare iminentă la adresa navelor comerciale şi a navelor marinei americane din regiune”, a precizat CENTCOM.

Acesta este ultimul atac dintr-o serie de lovituri similare în zonă, după ce gruparea Houthi susținută de Iran a început să atace nave din Marea Roșie, în semn de solidaritate cu palestinienii din Fâșia Gaza.

La începutul acestei luni, o rachetă balistică lansată de rebelii Houthi a lovit o navă comercială în Golful Aden, ucigând trei membri ai echipajului, în primul atac mortal de la începerea războiului din Gaza.

Îți mai recomandăm Cine sunt rebelii Houthi, gruparea care atacă navele din Marea Roșie?

Foamete iminentă în Gaza până în luna mai

Administratorul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), Samantha Power spune că un raport oficial care avertizează asupra foametei iminente din Gaza „este o piatră de hotar îngrozitoare” Samantha Power a îndemnat Israelul să deschidă mai multe rute terestre pentru a livra ajutoare în enclavă, transmite CNN.

„Continuăm să solicităm Israelului să deschidă mai multe rute terestre în Gaza şi să reducă blocajele şi întârzierile de inspecţie pentru ca punctele de trecere terestre să funcţioneze la capacitate maximă, chiar dacă urmărim opţiuni aeriene şi maritime pentru a suplimenta aceste rute terestre”, a declarat șefa USAID.

Un recent raport ONU, la care face referire oficialul american, arată că luptele susţinute şi lipsa ajutorului umanitar duce la foamete iminentă în nordul Fâșiei Gaza care se poate instala oricând între jumătatea lunii martie şi mai 2024.

Power a declarat că „nivelurile catastrofale de foamete şi malnutriţie” detaliate în raport „ar trebui să fie de neimaginat în epoca actuală, dar pentru sute de mii de palestinieni din Gaza, aceasta este realitatea”

Toate cele 2,2 milioane de persoane din Gaza nu-şi pot satisface nevoile alimentare, aproape 677.000 de persoane suferind în prezent de foamete catastrofală, arată raportul ONU.

Îți mai recomandăm O navă cu ajutoare a ajuns în Fâșia Gaza. Israelul a respins oferta de armistițiu a Hamas

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat luni că 11 cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au fost evacuaţi din Fâşia Gaza şi au ajuns pe teritoriul Republicii Arabe Egipt, prin punctul de frontieră Rafah, arată un comunicat de luni al ministerului.

Cele 11 persoane au fost preluate de către echipa consulară mobilă a Ambasadei României în Egipt care i-a însoţit până la Cairo, de unde vor fi îmbarcaţi spre România, în perioada următoare.

MAE anunţă că 313 cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au fost evacuaţi din Fâşia Gaza de la începutul războiului.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.