„Nu negociem principii” | De ce a votat USR PLUS bugetul lui Piedone, dar nu pe cel al lui Nicușor Dan

Primarul Sectorului 5 este condamnat în primă instanță la opt ani și jumătate de închisoare în dosarul Colectiv. Imagine din campania electorală din 2020.

Consilierii USR PLUS au votat bugetul Sectorului 5, chiar dacă veniturile estimate pentru 2021 sunt cu aproape 50% mai mari decât cele obținute anul trecut. Ei motivează decizia politică prin faptul că le-au fost acceptate mai multe amendamente.

Negociem orice, dar nu negociem principii”. Așa începe ultima postare a USR PLUS Sector 5 înainte de a vota bugetul propus de primarul Piedone. Fragmentul din textul USR PLUS se referă însă la bugetul Primăriei Capitalei, nu la bugetul Sectorului 5.

Motivul pentru care Bucureștiul a ajuns de facto în faliment este minciuna. Practica de a crește cheltuielile la umbra unor venituri fictive. Tot creștem cheltuielile, dar pentru că știm că nu avem loc de ele în buget, mințim oficial pe toată lumea crescând veniturile din pix”, susțin cei de la USR PLUS.

Consilierii de la Sectorul 5 au votat bugetul alături de PSD și oamenii lui Piedone, chiar dacă voturile lor nu erau decisive. Veniturile estimate în bugetul pe 2021 pentru Sectorul 5 sunt de aproape un miliard de lei, în timp ce anii trecuți au arătat că veniturile nu au depășit 620 de milioane de lei. În 2017 veniturile au fost de 585 de milioane de lei, în 2018 au crescut la 540 de milioane, au ajuns la 600 de milioane în 2019 și maximul a fost atins anul trecut – 620 de milioane de lei.

Bugetul e foarte realist, am plecat de la 1.8 miliarde, bugetul lui Florea, și am ajuns la 900 de milioane bugetul lui Piedone. Extrapolând pe bugetul Capitalei, Nicușor Dan ar trebui să facă un buget de 3,5 miliarde de lei, nu de 7 miliarde ca Firea. Dacă analizați în profunzime, veniturile nu sunt supraestimate, sunt la jumătate față de un an înainte. Încasările bugetare sigure sunt în jur de 700 de milioane de lei și se bazează și pe niște fonduri europene în jur de 200 de milioane de lei. Având în vedere că tocmai am înființat un Departament atragere fonduri europene, o să fim foarte aproape de acest target. Veniturile nu sunt deloc supraestimate”, a declarat, pentru Europa Liberă, consilierul USR PLUS de la Sectorul 5, Cristian Laslo.

Potrivit acestuia, se preconizează „venituri mult mai mari de la cotele defalcate venite de la Guvern”, iar bugetul este definit drept „cel mai realist buget posibil”.

Noi am depus foarte multe amendamente care ne-au fost acceptate, aproape toate. Amendamente de construcție de creșe, amendamente de construcție de școli, amendamente de vouchere pentru copii sărmani, bugetare participativă, audit financiar. Pentru asta am votat bugetul. Ar fi total aiurea să propui amendamente în buget, să ți se voteze și la sfârșit să nu votezi bugetul”, a precizat consilierul USR PLUS.

Despre valul de critici din spațiul public după votul pentru bugetul primăriei conduse de Cristian Popescu Piedone, condamnat în primă instanță în dosarul Colectiv, Cristian Laslo susține că acestea vin chiar din interiorul USR PLUS.

Nu am votat alături de Piedone, am îndeplinit programul nostru. Suntem acolo să îndeplinim un program pe care ni l-am asumat. Nu suntem acolo să fim Gică Contra. E o bulă care ne critică permanent, asta le e meseria lor: să critice. Tot ce faci e împotriva ta. E o bulă mică, dar foarte gălăgioasă, din păcate, pentru proiectele USR. Mă refer la adversari interni mai mult. Cel mai mare dușman la noi este în intern, nu în extern, din interiorul USR PLUS”, a afirmat reprezentantul USR PLUS în Consiliul Local al Sectorului 5.

Cristian Laslo a declarat pentru Europa Liberă că a fost surprins de hotărârea colegilor de la PNL care nu au votat bugetul și susține că aceștia „au fost incorecți". El recunoaște că toate amendamentele USR PLUS au trecut și cu voturile liberalilor.

Întrebat de ce USR PLUS nu votează și bugetul Primăriei Capitalei, consilierul a explicat.

Nu poți veni la București cu buget de 7 miliarde după ce i-ai reproșat lui Firea. Trebuie să se mai discute, trebuie un buget mai realist. Nu a delegat nici o atribuție viceprimarilor. Când te înțelegi la început și bați palma pe un anumit program, respecți, nu tragi la gioale. Eu am intrat în partid pentru Nicușor Dan. Lucrurile au luat pe drumuri greșite. Nicușor Dan nu s-a schimbat, dar persoanele din jurul lui s-au schimbat”, a fost poziția lui Cristian Laslo.

PNL: Bugetul Sectorului 5 are venituri nerealiste

Liberalii au depus și ei amendamente la buget, dar nu a trecut cel care viza rectificarea bugetului Centrului Cultural „Ștefan Iordache" cu 8 milioane de lei.

„Drept urmare am decis să ne abținem la vot”, a precizat George Agafiței, consilier PNL în Sectorul 5.

Veniturile bugetului sunt supraestimate. Vorbim de un buget de aproape un miliard de lei, în condițiile în care bugetul a fost anul trecut de aproape 620 de milioane de lei”, a completat liberalul.

Întrebat de cele 200 de milioane de lei din fonduri europene, Agafiței susține că nu are cunoștință de așa ceva.

Nu știu să fie contract vreun proiect european pe suma asta sau mai multe. Nu am informații nici despre cotele defalcate care vin de la Guvern”, a adăugat consilierul PNL.

George Agafiței spune că nu poate înțelege de ce uneori e bine să fie supraestimat bugetul, iar alteori nu e bine. El a făcut afirmația în contextul opoziției USR PLUS față de bugetul Capitalei, dar după ce a fost votat bugetul de la Sectorul 5.

La Sectorul 5 a fost în regulă că a fost supraestimat bugetul, la Primăria Capitalei nu a fost în regulă”, a precizat Agafiței.

Premierul Cîțu: Nu vom susține un derapaj cu bugetul din București

Bugetul Capitalei nu a fost votat din cauza faptului că USR PLUS a acuzat că veniturile sunt supraestimate, la fel care în perioada mandatului Gabrielei Firea.

Nicușor Dan a spus că a negociat cu consilierii USR PLUS și a fost surprins de hotărârea luată de aceștia.

Este foarte important să avem un buget cât mai repede la București. Mesajul meu e clar: nu vom susține de la bugetul național întârzieri care să ducă la incapacități de plată, să plătim mai mult. Bugetul național nu va susține un derapaj la București. De aceea sunt sigur că vor găsi o soluție cât mai rapid, se va vota bugetul și vom merge mai departe”, a declarat ieri premierul Florin Cîțu.

Consilierii USR PLUS i-au mai reproșat primarului Nicușor Dan că nu a delegat atribuții viceprimarului Horia Tomescu.

Îți mai recomandăm De ce votează USR PLUS alături de PSD? Cazul bugetului Capitalei