Numele PSD ar putea să nu mai apară pe buletinele de vot, partidul a comandat mai multe analize

Numele PSD ar putea să nu mai apară pe buletinele de vot la viitoare alegeri dacă partidul încheie alianțe electorale.

PSD a comandat mai multe cercetări sociologice pentru a vedea dacă trebuie să candideze sub un alt nume la viitoarele alegeri în cadrul unei alianțe electorale, susțin surse din conducerea partidului. Social-democrații așteaptă datele înainte de Congresul din luna februarie.

Varianta renunțării la numele PSD a fost avansată în partid după înfrângerile de la europarlamentare și prezidențiale, social-democrații comandând mai multe cercetări sociologice pentru a vedea care este calea de urmat. Rezultatele urmează să vină în Kiseleff la finalul lunii ianuarie, pentru ca viitoare structură de conducere să aibă informațiile necesare înaintea Congresului.

Surse din conducerea PSD au declarat că nu se va renunța la numele tradițional al partidului, dar că se poate ajunge ca în alegeri să candideze sub „umbrela” unei alianțe. În acest caz, pe buletinele de vot s-ar putea să nu mai regăsim numele PSD.

„Varianta este să ne uităm la prognoza meteo sau să avem mereu umbrela la noi. Mai bine ne uităm la prognoză și vedem ce facem. În funcție de prognoză, acționăm", au explicat plastic cei din conducerea PSD strategia pentru perioada următoare.

Printre partidele cu care social-democrații ar putea încheia alianță electorală sunt ProRomânia și ALDE. PSD și-a schimbat atitudinea față de cele două formațiuni după prezidențiale, existând un dialog constant în Marcel Ciolacu, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu. Un factor important pentru constituirea unei alianțe la care să participe PSD ține de modificarea legilor electorale. În cazul în care se va reveni la alegerea primarilor în două tururi, cei din PSD își dau seama că își pot maximiza șansele doar dacă încheie un protocol cu alte partide.

Îți mai recomandăm PSD le-a acoperit paguba de 2,6 milioane de lei candidaților la europarlamentare, direct din banii de la stat

De-a lungul timpului, PSD a renunțat o singură dată ca numele său nu apară pe buletinul de vot, în momentul formării Uniunii Social-Liberale (USL). Social-democrații au fost forțați atunci să accepte acest compromis, deoarece PNL era un partid mare, care nu dorea să fie alăturat cu numele PSD. În 2008 și 2004, social-democrații au candidat alături de cei din Partidul Conservator, dar de fiecare dată cei trei trandafiri și numele PSD s-au regăsit pe buletinele de vot.

Actuala denumire a PSD vine după ce partidul a traversat câteva etape

  • 1990 FSN
  • 1992 FDSN
  • 1996 PDSR
  • 2000 PSD

Ciolacu va candida cu o moțiune la Congres

Surse de la vârful PSD au precizat că Marcel Ciolacu va candida cu o moțiune la Congresul din luna februarie. Funcțiile în partid nu se vor alege uninominal, ci fiecare candidat la funcția de președinte PSD va veni în fața colegilor cu o echipă.

Îți mai recomandăm Marcel Ciolacu, supraviețuitorul tuturor patronilor săi politici, de la Ion Vasile și Victor Ponta, la Liviu Dragnea

„Avem nevoie de o echipă de conducere, nu de un tătuc. Viitoarea echipă de conducere aleasă în Congresul extraordinar va rămâne în fruntea partidului până în 2021, iar atunci se va organiza un Congres extraordinar. În viitoarea structură de conducere pot apărea și funcții de prim-vicepreședinte, vor exista vicepreședinți la nivel regional, dar și vicepreședinți pe domenii de activitate”, au declarat sursele citate.

Funcția de secretar general și-ar putea pierde din importanță, ea urmând să aibă mai mult o componentă tehnică decât una politică. Secretar general interimar este Paul Stănescu, un puternic lider de organizație și cu influență în mai multe filiale. Dorința lui Marcel Ciolacu este ca viitorul secretar general ales în Congres să nu fie însă președinte de organizație și să facă parte din noua generație. În acest context, Stănescu ar putea apărea pe listă în funcția de prim-vicepreședinte sau vicepreședinte.

Îți mai recomandăm Video. Cum răspund Grindeanu, Neacșu și Țuțuianu ofertei lui Ciolacu de a reveni în PSD

Grindeanu și Dâncu vor să revină în PSD

Fostul premier, Sorin Grindeanu, și-a intensificat discuțiile pentru o revenire în PSD. Acesta este în prezent președinte ANCOM și nu are voie să fie membru de partid. Grindeanu și Ciolacu au o relație strânsă, cei doi fiind și vecini în imobilul în care stau. Surse din conducerea PSD au dezvăluit că ieri cei doi au luat masa și au văzut împreună meciul de fotbal dintre Barcelona și Real Madrid, ambii fiind fanii echipei din capitala Spaniei.

Sorin Grindeanu vrea să aibă o discuție cu liderii din organizația Timiș, din care a făcut parte înainte să fie exclus din partid. El ar urma să ocupe o funcție de conducere în viitoare conducere a PSD.

Printre numele care ar urma să revină în PSD se numără și cel al lui Vasile Dâncu. Fostul strateg din epoca Năstase și Geoană a primit invitația de la Paul Stănescu să se alăture PSD.

De asemenea, în partid ar urma să se reîntoarcă și primarul Sectorului 3, Robert Negoiță. El a fost suspendat din partid în timpul mandatului Vioricăi Dăncilă, dar sancțiunea împotriva sa urmează să fie anulată la viitorul Comitet Executiv.

Un alt nume așteptat în PSD este cel al lui Mihai Tudose. Acesta a primit deja invitația de a reveni în organizația din Brăila, iar relația sa de prietenie cu Marcel Ciolacu este una de notorietate.

În privința viitoarelor numiri, Eugen Teodorovici are șanse mici să fie susținut pentru șefia ASF. De asemenea, nu sunt vești bune din partea noii conduceri pentru Viorica Dăncilă. Deși acesteia i s-a promis că o să fie șefa organizației de femei, alegerile în această organizație au fost amânate după Congresul din luna februarie. Mai mult, surse din conducerea PSD susțin că Marcel Ciolacu nu o sprijină pe Dăncilă pentru această funcție, relațiile între cei doi fiind reci.

Putere mai mare pentru Consiliul Național

O altă dorință a noii echipe de conducere a PSD este ca membrii Consiliului Național să aibă o putere mai mare. În ultimii ani, acest for din PSD devenise unul fantomă, care se reunea foarte rar. Consiliul Național ar urma să invite alături de el mai mulți specialiști pentru a verifica CV-urile candidaților de la locale și parlamentare. Deși face parte dintr-un plan de reformare a PSD, această decizie nu va genera un transfer de putere în partid. Decizia finală în privința candidaților va aparține tot Comitetului Executiv, acolo unde sunt liderii de organizații, Consiliul Național venind doar cu recomandări în ceea ce privește candidații.

Ciolacu atacă la CCR

Surse din conducerea Camerei Deputaților au precizat că președintele Marcel Ciolacu va contesta la Curtea Constituțională conflictul între forul legislativ și Guvern din cauza faptului că Executivul își angajează răspunderea pe legea bugetului de stat. Comitetul Executiv al PSD ar trebui să decidă luni dacă se va depune o moțiune de cenzură pe acest subiect, dar șansele sunt minime.

Îți mai recomandăm Ce strategie a pregătit PSD pentru pensiile speciale și bugetul pe 2020

PSD va ataca la CCR și modificările aduse OUG114 pentru care Guvernul își va angaja luni răspunderea în Parlament.

Moțiune de cenzură după Congres

Social-democrații iau în calcul introducerea unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului Orban după alegerea noului președinte al partidului. O excepție se va face în cazul în care Executivul își va angaja răspunderea în Parlament pentru modificarea legii electorale și alegerea primarilor în două tururi. În acest caz decizia este luată și se va introduce o moțiune de cenzură alături de UDMR.