CCR: Numirile directorilor interimari de la TVR și SRR sunt neconstituționale

Ramona Săseanu a fost numită director general interimar al TVR printr-o procedură neconstituțională, a stabilit CCR.

Numirea directorilor generali interimari de la Societatea Române de Televiziune și de la Societatea Română de Radiodifuziune sunt neconstituționale, a decis, joi, 17 iunie, Curtea Constituțională a României (CCR).

Instituția a precizat într-un comunicat de presă că sesizarea privind constituționalitatea celor două numiri a venit de la PSD. E vorba de hotărârile Parlamentului României cu numerele 31 și 32 din 2021.

„Pentru pronunțarea acestor soluții, Curtea a constatat că cele două hotărâri ale Parlamentului au fost adoptate cu încălcarea principiului constituțional care consacră caracterul obligatoriu al respectării legilor, prevăzut de art.1 alin.(5) din Legea fundamentală”, a transmis Curtea Constituțională.

CCR a arătat că parlamentarii ar fi „nesocotit” prevederile art.19 și 20 din Legea nr.41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune.

„Parlamentul a invocat aplicabilitatea art.21 alin.(1) și (3) din aceeași lege, fără a fi întrunită condiția din ipoteza normativă a acestui text legal, respectiv situația specială a situației tranzitorii dintre două legislaturi parlamentare, în care este permisă numirea unui director general interimar al Societății Române de Radiodifuziune, respectiv al Societății Române de Televiziune”, a transmis CCR.

Îți mai recomandăm „Blestemul TVR” | Director general controversat și fără putere. Reforma nu există

Coaliția de guvernarea a decis, în mai, numirea în funcția de director general interimar al TVR a Ramonei Săseanu-Moroșanu, iar în funcția de director al radio-ului public a lui Liviu Popescu.

Parlamentul a revocat vechile Consilii de Administrație, dar nu a numit altele noi. Proiectul de lege privind organizarea TVR și SRR a fost depus de liderii grupurilor parlamentare din Coaliție, dar nu a avansat pe traseul legislativ. Europa Liberă a arătat cum se încearcă o nouă politizare a instituțiilor media de stat și nu o reformă în domeniu.

Decizia CCR ar putea grăbi Coaliția să adopte inițiativa legislativă și să numească noi Consilii de Administrație, dar și câte un director general la TVR și RRA, dar și un președinte al Consiliu de Administrație.

Îți mai recomandăm TVR și Radioul public, o afacere politizată în Coaliție. Proiectul împărțirii puterii