O judecătoare controversată se pensionează cu 16.000 de lei pe lună după o vechime de 10 ani în magistratură

Desen de Dan Perjovschi

Pe 16 decembrie, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ia în discuţie cererea de pensionare a judecătoarei Claudia Gherbovan Silinescu. Ea doreşte să se pensioneze după ce, în luna mai 2019, a cerut judecătorilor din CSM să se întoarcă în magistratură după o întrerupere de 23 de ani cât a activat ca avocat. Silinescu a fost judecată şi achitată în dosarul şpăgilor de la instanţa supremă şi a fost cercetată în dosarul dispariţiei a 404 dosare de adopţii internaţionale în anii 1990.

În urmă cu 7 luni, când a cerut revenirea în magistratură, Gherbovan a promis în faţa judecătorilor din CSM că va rămâne în sistem până la vârsta de pensionare, adică 65 de ani. Acum, a depus cerere de pensionare. La 58 de ani, urmează să primească pensie specială, după numai nouă ani de activitate ca judecător. Potrivit unor surse judiciare, Silinescu Gherbovan va primi o pensie de aproximativ 16.000 de lei pe lună.

Am terminat facultatea in 1983, am avut repartiţie ca avocat în Olt, apoi am trecut în magistratură, în 1987, la judecătoria sectorului 6 și din 1993 la Tribunalul București până în 1996, când am trecut în avocatură. Am plecat din motive personale, în 1996, după ce au apărut probleme în familie referitoare la sănătatea tatălui meu. Trebuia sa mă ocup și de fiica mea care făcea meditații pentru admiterea la liceu. Programul era mult mai flexibil, soțul fiind avocat. Am rămas cu nostalgia acestei profesii. Doresc să mă întorc pentru că m-am format ca judecător cu simțul datoriei, este profesia cu care vreau să-mi închei cariera”, a susținut Silinescu Gherbovan în fața judecătorilor din CSM în urmă cu şapte luni.

Îți mai recomandăm Unde sunt beneficiarii pensiilor cumulate cu salariile de la stat

A revenit în magistratură pentru pensie

Cu votul a 6 din 9 magistrați din Secția pentru judecători, Claudia Silinescu Gherbovan a fost repartizată pe un post de judecător la Tribunalul Ilfov. Pe 30 mai 2019, președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul de numire în funcția de judecător a Claudiei Silinescu Gherbovan.

Ea a făcut cerere de revenire în magistratură, în baza modificărilor legilor Justiţiei aduse de Comisia Iordache în Parlament. Astfel, începând din octombrie 2018, foştii judecători şi procurori care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile, personalul de specialitate juridică, avocații, notarii, consilierii juridici, politiştii, grefierii sau executorii judecătoresti cu studii superioare juridice pot fi numiti în magistratură, dacă au o vechime de specialitate de cel puţin 5 ani. "Concursul" de admitere constă într-un interviu susţinut în faţa judecătorilor din CSM.

Îți mai recomandăm Contrareforma în Justiție ajunge la final

404 dosare de adopții dispărute fără urmă

Europa Liberă a arătat că pe 20 februarie 1997, conducerea Tribunalului București, asigurată de judecătorul Viorel Roș, sesiza Poliția cu privire la dispariția din arhiva instanței a 248 dosare civile având ca obiect adopții internaționale.

Îți mai recomandăm 404 dosare de adopții internaționale dispărute fără urmă

Ministrul Justiției de atunci dispune efectuarea unui control amplu la Tribunalul București și inspectorii judecători ai instanței superioare, Curtea de Apel București, constată că au dispărut 404 dosare civile de adopții: 173 din perioada 1990-1993 și 231 de dosare, din perioada 1994 -1995. Odată cu dosarele au dispărut mai multe condici de ședințe din anii 1994-1995, mape de ședințe și registre de evidență.

Echipa de control care a făcut verificările a fost compusă din patru judecători inspectori, printre care și Gabriela Victoria Bîrsan judecătoare pe atunci la Curtea de Apel București, care ulterior a ajuns la Înalta Curte și a fost acuzată și judecată pentru luare de mită și care a fost achitată definitiv.

Controlul a durat două luni, între aprilie și mai 1997. Magistrații implicați au scăpat de sancțiunile disciplinare, deoarece, potrivit legii de atunci, sancțiunile puteau fi aplicate în termen de 1 an de la data comiterii faptelor.

Fata Generalului SIE

Una dintre concluziile acestui control este că „o altă cauză care a condus la perpetuarea fenomenului în timp a fost și repartizarea dosarelor pe secții, respectiv judecarea acestora cu precădere de Secția a III-a civilă, îndeosebi de un anumit complet: Daniela Brăgău și Claudia Gherbovan Silinescu". Cea din urmă este fiica fostului general SIE, Constantin Silinescu.

A început o anchetă a Parchetului General după ce poliţia a descoperit ce judecători au avut dosarele dispărute. Fostul procuror Alexandru Şerban nu a fost de acord cu concluziile la care au ajuns polițiștii, respectiv faptul că cele două au încredințat copii spre adopție unor cetățeni străini fără avizul Comitetului Român pentru Adopții, care prevedea că s-a încercat cel puțin 6 luni încredințarea copilului pe plan intern. Magistratul a desființat această ipoteză susținând că în cauză trebuie aplicată legislația europeană și că acolo nu există acest termen.