O lovitură pentru Trump, iar Rusia plătește întreținerea Moldovei în Ziua Mondială a Filozofiei. Revista presei europene

Bețișor japonez din lemn pentru “reducererea tensiunii”. (Marie Kondo, El Pais)

“Sârșitul lumii ar putea fi o veste bună, pentru că ar duce, printre altele, la de-carbonizarea economiei.” (The New Yorker)

Filozofia nimicului

De Ziua Mondială a Filozofiei, 21 noiembrie, Süddeutsche Zeitung informează că Angela Merkel va călători la Auschwitz, ca să viziteze locul pentru prima oară în 15 ani de mandat, și tot de Ziua Mondială a Filozofiei, El Pais în Spania ne anunță ceva care ar trebui să fie culmea frivolității și a nimicului: deschiderea primului magazin online al creatoarei și vânzătoarei de liniște ordonată Marie Kondo, care va vinde de acum înainte pe internet tot felul de obiecte ce îi reprezintă filozofia.

Filozofia lui Konmari (cum îi zic japonezii)? Filozofia acestei japoneze, Marie Kondo, care, ca și canadianul Jordan Peterson, face bani explicând oamenilor cum să-și aranjeze camera, este misterioasă și constă, în aparență, din nimic. El Pais descrie extrem de scumpele obiecte de liniște vândute de ea pe internet, precum un con de pânză la 40 euro pentru a ține flori în el, de pildă, un diapazon vândut împreună cu un cuarț roz care ia gândurile rele, sau un bețișor japonez din lemn pentru “reducererea tensiunii” (cf. foto).

O lovitură pentru Trump

Audierea în Senatul SUA a ambasadorului la Bruxelles, pe lângă instituțiile europene, Gordon Sondland, care recunoaște că a fost episodic un soi de intermediar pentru Donald Trump pe lângă președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, e tratată pe larg de întreaga presă europeană.

La numirea lui Sondland în post la Bruxelles, după ce postul de ambasador pe lângă UE rămăsese liber multă vreme, mulți s-au mirat că într-o poziție atât de importantă e numit un patron de hoteluri din Seattle. Este însă foarte comun pentru președinții americani să numească importanți donatori din timpul campaniei în posturi diplomatice. Gordon Sondland a plătit un milion de dolari pentru campania prezidențială a lui Trump.

Audierea lui Sondland, mult așteptată, miercuri, a confirmat o parte din ceea ce democrații vor să dovedească: faptul că Donald Trump pare să se fi folosit de poziția lui de autoritate și de pârghia de presiune pe care i-o oferea ajutorul financiar destinat de SUA ameliorării capacităților miliitare ale Ucrainei, pentru a căuta să-l determine pe noul președinte Volodimir Zelenski să lanseze o anchetă care l-ar compromite pe candidatul democrat Joe Biden și ar asigura realegerea lui Trump.

« N-am făcut decât să urmez ordinele președintelui », a declarat, sub jurământ, Gordon Sondland.

La Londra, The Guardian estimează că mărturia lui Sondland este o serioasă lovitură pentru strategia de apărare a lui Trump.

The Telegraph explică cititorilor ce înseamnă expresia latină quid pro quo folosită în interogatoriul din Senat, și anume, în acest context, un schimb de favoruri.

Tot la Londra, The Independent notează că, panicați, republicanii au oprit audierile după această mărturie a lui Sondland.

În Italia, La Repubblica pune în evidență faptul că nu doar Trump e implicat, ci că, potrivit ambasadorului Sondland: toți din jurul lui știau, “de la Pence la Pompeo”.

Moscova plătește întreținerea Moldovei

Presa rusă este remarcabil de tăcută sau discretă în legătură cu audierile din Senatul SUA. În schimb, la Moscova, Kommersantъ scrie despre favorurile oferite Moldovei, care a primit un important discount din prețul gazului, dar care mai cere Rusiei încă 300 milioane dolari.

Noul premier moldovean Ion Chicu a călătorit la Moscova pentru a se întâlni cu vicepremierul rus Dmitri Kozak, care a anunțat că Rusia va reduce anul viitor prețul gazelor pentru Republica Moldova cu 62 de dolari pentru o mie de metri cubi, de la 235 la 173 de dolari.

Kommersantъ îl citează pe Kozak și cu declarația că la întâlnirea de miercuri de la Moscova dintre Ion Chicu și omologul său rus Dmitri Medvedev s-a discutat, la cererea Chişinăului, și acordarea de către Rusia a unui credit de 300 de milioane de dolari pentru repararea drumurilor din Moldova.

„Dar chestiunea încă nu este decisă. Trebuie să vedem care pot fi condițiile de acordare a unui astfel de credit și care vor fi garanțiile restituirii acestuia”, a declarat Kozak, citat de ziarul rus.

Kommersantъ își intitulează articolul „Rusia plătește întreținerea Moldovei” și spune că pentru Moscova scopul politic al gesturilor anunțate este de a susține candidatura lui Igor Dodon pentru un al doilea mandat la președinție, în alegerile de anul viitor : -- Dodon este „un candidat loial și care convine de minune Moscovei”, conchide Kommersantъ.

Sfârșitul lumii este o veste bună

Fiind Ziua Mondială a filozofiei, publicația franceză Le Courrier International, care în fiecaresăptămână oferă un sumar al presei internaționale, prezintă o mare analiză despre cum sfârșitul lumii ar putea fi o veste bună, pentru că ar duce, printre altele, la de-carbonizarea economiei. Este vorba de un articol preluat din revista The New Yorker, al cărui original este aici.

Asta ar putea corespunde și ideii că sfârșitul lumii este un vis de bogăție. Oamenii care visează sfârșitul lumii sunt nişte profitori potenţiali. Cei stăpâniți de această fantasmă sunt convinși că vor supraviețui. Se văd deja rătăcind printre ruine, gata să înşface minunăţiile rămase fără stăpân, fără un proprietar legitim, se văd plimbându-se printr-o hazna de care ei vor putea să profite cum le vine.

Robinson Crusoe e doar o formă simplificată a acestei fantasme, o versiune îndulcită: e singur pe insula lui, dar dispune de întreaga încărcătură a unui vapor care transporta tot ceea ce-i trebuie pentru a construi o lume nouă, fără ceilalţi, o lume de abundenţă solitară şi de bucuria unei capturi nemeritate.

Schimbare de filozofie în PPE

În sfârșit, în cursul serii de ieri Partidul Popular European (PPE), din care face parte, din România, și PNL, și-a ales noul președinte, în locul francezului Joseph Daul, care tocmai și-a încheiat al doilea mandat. Noul președinte este polonezul Donald Tusk, care la rândul lui își încheie mandatul în fruntea Consiliului European, unde va fi înlocuit de premierul belgian Louis Michel.

Tusk a fost ales la congresul PPE care s-a ținut ieri la Zagreb, cu 491 voturi pentru și 37 împotrivă, cum o relatează, cu o galerie fotografică, cotidianul croat Jutarnji List.

Ultimul act al lui Joseph Daul în fruntea PPE a fost de altfel să semneze miercuri un mesaj de sprijin pentru Klaus Iohannis. Mesaj în mod vizibil redactat în grabă pentru că spune acolo, laudativ, șeful PPE:

— “Ca om de stat, președintele Iohannis a unit toți românii sub aceeași viziune.” (— “As a statesman, President Iohannis united all Romanians under the same vision.”)

O asemenea afirmație îndrăzneață este, în mod vădit, oarecum contradictorie, românii nefiind uniți "toți sub aceeași viziune", din moment ce Iohannis este acum în runda a doua a alegerilor împotriva unui contracandidat cu viziune opusă.

Dar asta este o altă filozofie.