Mașina a intrat în plin în poarta Ambasadei Rusiei la București, iar un incendiu a izbucnit la scurt timp.
Incidentul a avut loc în jurul orei 6:00, potrivit martorilor care au publicat imaginile pe rețelele sociale.
„În această dimineaţă, în jurul orei 06.00, a fost sesizat un eveniment, în care a fost implicat un autoturism, care a părăsit şoseaua şi s-a lovit de gardul unei reprezentanţe diplomatice. Conducătorul auto este decedat şi a fost nevoie de intervenţia colegilor pompieri pentru a stinge incendiul manifestat la autoturism”, a transmis Poliţia Capitalei.
Este neclar deocamdată dacă a fost vorba despre un accident sau bărbatul a intrat cu intenție în gardul ambasadei.
Cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei, scrie News.ro.
Procurorul de caz Bogdan Staicu a confirmat, după câteva ore de cercetări, că bărbatul a intrat cu mașina în gardul ambasadei și imediat după și-a dat foc. În autoturism au fost găsite mai multe recipiente cu substanțe inflamabile, precum vopseluri, relatează Digi24.
Trupul carbonizat al bărbatului a fost dus la Institutul de Medicină Legală, iar mașina la poliție pentru cercetare criminalistică, cercetările la fața locului fiind încheiate.
Ambasadorul Rusiei: A fost un atac terorist
Ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, a declarat miercuri pentru postul de televiziune Rossia-24 că incidentul ar putea fi numit un „act terorist”, scrie Agerpres.
„De fapt, a avut loc un atac terorist în această dimineaţă devreme, deşi sunt multe circumstanţe care fac acest incident mai greu de înţeles”, a declarat Kuzmin.
El a mai spus că la București se instalează „o atmosferă foarte tensionată” și a susținut că „ambasada a primit în mod repetat ameninţări directe prin e-mail” cum că va „aruncată în aer”.
De altfel, preşedintele Comitetului de Anchetă rus, Aleksandr Bastrâkin, a ordonat deschiderea unei anchete pentru a stabili circumstanţele incidentului.
Ambasada Rusiei: Actul a fost comis „sub influența unei explozii de isterie anti-rusă”
Ulterior, într-un comunicat de presă, Ambasada Rusiei a spus că „oricare ar fi motivele șoferului, nu există nicio îndoială că acesta a comis acest act sub influența unei explozii de isterie anti-rusă în legătură cu o provocare regizata în orașul Bucea”.
Reprezentanța diplomatică a negat că soldații ruși ar fi autorii masacrului de la Bucea și a susținut că „naționaliștii ucraineni au masacrat civili, punând vina pe personalul militar rus”.
Îți mai recomandăm Teroare rusească în Ucraina | Antony Blinken: „La Bucea a existat o campanie deliberată de a ucide, tortura, viola”Potrivit sursei citate, bărbatul care s-a izbit de gardul ambasadei „a devenit victima unei propagande militare nestăpânite a regizolrilor neo-naziști aflați la putere la Kiev și a patronilor lor occidentali”.
Ambasada și-a mai exprimat convingerea că „făcătorii de adevăr din mass-media ucraineană și occidentală, blogosfera vor lăsa în mod tradițional în tăcere faptele dezvăluite de tortură a prizonierilor de război ruși, agresiune și crime brutale ale locuitorilor din Mariupol și alte orașe din Ucraina”.
MAE român respinge varianta lansată de Ambasada Rusiei
Ministerul Afacerilor Externe de la București a anunțat miercuri, printr-un comunicat, că „respinge luarea de poziție a Ambasadei Federației Ruse la București în urma incidentului regretabil care a avut loc în această dimineață”.
Autoritățile române consideră ca „pripită și complet nepotrivită și inoportună” calificarea în orice fel a acestui incident.
„MAE respinge totodată orice atribuire de context sau semnificație politică acestui incident tragic și face apel ca Ambasada Federației Ruse să manifeste reținere maximă în oferirea oricăror interpretări înaintea finalizării anchetei autorităților responsabile. Până la finalizarea anchetei și comunicarea rezultatelor acesteia de către autoritățile române competente, orice fel de ante-pronunțări reprezintă doar speculații nefondate”, arată sursa citată.
Ministerul precizează că personalul și clădirea ambasadei nu au avut de suferit, amintind că dispozitivul de pasă și protecție a fost suplimentat pe 24 februarie, odată cu izbucnirea războiului, și încă o dată în dată de 5 martie.
„Aceste măsuri de suplimentare a efectivelor de protecție au fost dispuse inclusiv pentru a veni în mod operativ în întâmpinarea solicitărilor Ambasadei Federației Ruse”, a subliniat MAE.
Diplomația română a condamnat și a reiterat faptul că răspunderea pentru crimele comise la Bucea și în alte localități din Ucraina aparține Rusiei.
Cine era bărbatul care a comis incidentul
Potrivit Agerpres, care citează surse judiciare, bărbatul care s-ar fi aflat la volan este B.D., președintele unei organizații non-guvernamentale care susţine drepturile taţilor în procesele de divorţ.
Într-o postare pe Facebook, el ar fi scris un mesaj de susținere față de Ucraina: „Ar fi minunat să ne considerăm toţi ucraineni, până când se va sfârşi definitiv războiul oribil, care pune în pericol de moarte întreaga omenire!”
Acesta a fost trimis în judecată pentru agresiune sexuală împotriva minorilor, fiind condamnat în primă instanță că și-a violat fiica.