Transportul este realizat de organizația caritabilă World Food Kitchen și este o livrare-test pentru deschiderea unui coridor maritim care să permită trimiterea susținută de ajutoare în Gaza, unde foametea se răspândește după cinci luni de război.
Statele Unite au anunțat separat planurile de a construi un doc maritim lângă Gaza care ar urma să fie operațional în câteva săptămâni, pe unde să livreze ajutor umanitar,
La rândul ei, armata israeliană a declarat că un convoi umanitar a intrat pentru prima dată în Fâșia Gaza printr-un punct de trecere din nordul enclavei. Este vorba despre șase camioane care transportă bunuri din Programul Alimentar Mondial.
Israelul susține că Hamas confiscă ajutoarele umanitare destinate populației civile din Gaza. În același timp, tot mai multe țări cer Tel Avivului să limiteze catastrofa umanitară din Gaza și să elimine restricțiile privind ajutoarele care intră teritoriul palestinian, în special în jumătatea nordică a Fâșiei Gaza.
Până acum, convoaiele umanitare au intrat în Gaza din sud și au trebuit să-și croiască drum prin zone de luptă, dar și printre mulțimi mari și disperate de palestinieni.
Josep Borrell: Israelul folosește foametea ca pe o armă de război
Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrel, a spus la ONU că Israelul folosește foametea ca armă de război și acuzat autoritățile de la Tel Aviv că blochează rutele terestre, cea mai potrivită modalitate de a aproviziona cu alimente sutele de mii de palestinieni amenințați de foamete.
„Această criză umanitară... nu este un dezastru natural, nu este o inundație, nu este un cutremur, este provocat de om”, a declarat Borrell la sediul ONU din New York.
„Modul natural de a oferi sprijin, pe drumuri, este închis, închis artificial, iar foametea este folosită ca armă de război”.
El a mai spus că această practică este condamnată în războiul din Ucraina și că aceleași cuvinte trebuie folosite și în Gaza.
Oficialul UE a criticat în mod repetat Israelul pentru comportamentul său în timpul războiului din Gaza, în urma căruia au murit 31.000 de palestinieni, majoritatea femei și copii, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.
Josep Borrell a mai declarat că UE așteaptă rezultatele investigațiilor privind presupusa implicare a 12 membri ai personalului agenției ONU pentru refugiații palestinieni, UNRWA, în atacurile Hamas din 7 octombrie din sudul Israelului.
Diplomatul european a adăugat însă că agenția UNRWA există doar pentru că există refugiați palestinieni.
„Dacă UNRWA dispare, refugiații vor fi în continuare acolo, a spus Borrell. „De fapt, există o singură modalitate de a face UNRWA să dispară: transformarea acestor refugiați în cetățeni ai unui stat palestinian care coexistă cu un stat israelian”.
Pentru ca acest lucru să devină realitate, Borrell afirmă că primul pas ar trebui să fie adoptarea de către Consiliul de Securitate al ONU a unei rezoluții care să aprobe soluția celor două state.
Israelul anunță că a lovit baze Hezbollah din Siria
Armata israeliană a bombardat două regiuni din Siria despre care a spus că au fost folosite de grupul militant libanez Hezbollah.
Armata israeliană transmite că guvernul sirian e „responsabil pentru toate activitățile care au loc pe teritoriul său și nu va permite nicio încercare de acțiune care ar putea duce la înrădăcinarea Hezbollah pe teritoriul sirian”.
În februarie, două persoane au fost ucise într-un atac în capitala siriană Damasc. Israelul nu a confirmat atacul.
Loviturile de marți vin pe fondul intensificării luptelor de-a lungul graniței dintre Israel și Liban, unde Israelul și gruparea militantă schimbă focuri aproape zilnic de la începerea războiului.
Hezbollah a lansat marți peste 100 de rachete spre Israel, unul dintre cele mai masive baraje de artilerie ale conflictului actual, la câteva ore după ce două lovituri aeriene israeliene în nord-estul Libanului au distrus un depozit și au ucis cel puțin o persoană.
Armata israeliană declară că a realizat 4.500 de lovituri împotriva țintelor Hezbollah în ultimele cinci luni. Marea majoritate a loviturilor au fost în Liban și câteva în Siria.
Peste 220 de luptători Hezbollah și aproape 40 de civili au fost uciși de partea libaneză, în timp ce în Israel, nouă soldați și 10 civili au fost uciși în atacuri.
Zeci de mii de persoane au fost strămutate de ambele părți ale frontierei din cauza luptelor.
Zeci de orfani palestinieni evacuați din Gaza în Cisiordania
68 de orfani palestinieni au fost evacuați din Gaza în Cisiordania, a anunțat ministerul german de Externe, care a cerut insistent acest transfer.
Evacuarea a avut loc luni dintr-un orfelinat al SOS Children's Village, organizație non-guvernamentală cu sediul în Austria.
Într-o declarație de marți, ministerul a declarat că 68 de orfani și 11 membri ai personalului au fost transferați din orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza în orașul Betleem din Cisiordania.
Organizația umanitară a confirmat pentru agenția de știri AP că orfanii se află în prezent în Betleem, dar nu a oferit alte detalii.
Vestea despre orfanii palestinieni evacuați a stârnit critici din partea miniștrilor de extremă dreapta din guvernul israelian.
Bezalel Smotrich, ministrul de Finanțe ultranaționalist, i-a cerut premierului Beniamin Netanyahu să ofere „clarificări cu privire la cine a dat ordinul imoral” de a transfera copii din Gaza în timp ce israelienii sunt încă ținuți în captivitate de Hamas.
În cel mai recent incident, un băiat palestinian a fost ucis de poliția de frontieră israeliană într-o tabără de refugiați din Ierusalimul de Est, scrie The Guardian. E prima de victimă pe teritoriul anexat de Israel în timpul Ramadanului.
Copilul, despre care presa locală a raportat că are 12 sau 13 ani, a suferit o rană fatală prin împușcare în timpul ciocnirilor dintre locuitorii taberei de refugiați Shuafat și poliție.
Îți mai recomandăm Coridor maritim către Gaza. Declarație comună a Comisiei Europene, Marii Britanii, SUA și Emiratelor Arabe