Galerie foto | Moartea Alexandrei. O săptâmână de când țara nu mai are aer

Pe 18 august, Alexandra Ivanov murea la Spitalul Județean Botoșani, după o noapte de suferință și ore întregi în care nu a primit asistență medicală. Trei copii de șase, patru și un an au rămas fără mamă după moartea Alexandrei.

Opinia publică s-a revoltat după ce în spațiul public au apărut mesajele în care Alexandra cerea disperat ajutorul medicilor. Mesajele au fost trimise atât medicului de gardă, cât și medicului care urmărea sarcina. În timpul nopții, gravida nu a primit niciun răspuns. Dimineață, Alexandra a murit.

„Nu am aer” este mesajul pe care tânăra l-a trimis mamei sale cu puțin timp înainte de a muri. Acesta a devenit simbolul protestelor care au urmat, atât în stradă, cât și în mediul online

Sute de botoșăneni au ieșit luni în stradă, să protesteze față de conduita personalului medical. Încă de vineri fusese inițiată o petiție online, „Dreptate pentru Alexandra”, care a adunat deja peste 22.000 de semnături. Petiția solicită demiterea medicului curant și al celui de gardă, a asistentelor și a directorului spitalului. În plus, se cerea investigarea legală și medicală a decesului Alexandrei.

Medicul de gardă și asistentele care erau de serviciu în noaptea în care Alexandra a fost internată au fost suspendați. Ancheta Direcției de Sănătate Publică Botoșani a arătat că timp de aproape șapte ore Alexandra nu a primit asistență medicală. 
S-a deschis o cercetare penală în acest caz.

Pe 23 august, managerul Spitalului Județean Botoșani, Angel Iulian Călin, a fost demis de președinta Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici. Managerul fusese numit în funcție cu aproximativ o lună înainte de moartea Alexandrei. Demiterea a avut loc, potrivit informațiilor Europa Liberă, la intervenția premierului Marcel Ciolacu.

Cabinetul medicului ginecolog care urmărea sarcina Alexandrei a fost vandalizat. Pe ferestrele cabinetului și pe ușa de la intrare a fost scris cu grafitti: „Nu am aer” și „Alexandra”.

Protestele și comemorările dedicate Alexandrei au continuat la Botoșani. După adunări care au avut loc în fața maternității, participanții au decis să se mute în fața Primăriei sau Prefecturii din Botoșani pentru a nu deranja activitatea maternității.

Moartea Alexandrei Ivanov lasă în urmă trei copii fără mamă și o societate civilă indignată de un nou exemplu tragic de instituție care nu își face datoria. După protestele de la Botoșani, duminică are loc un protest în București. Se anunță manifestații și în alte mari orașe ale țării.