Formula restructurată a Cabinetului Orban transformă Secretariatul General al Guvernului într-o structură cu puteri mai mari ca niciodată, care va avea în subordine, în premieră, companiile Transelectrica și Transgaz (care erau la ministerul economiei sub mai multe guverne). SGG va administra și domenii care erau altădată ministere. Relația cu Republica Moldova, relațiile cu românii din diaspora intră sub autoritatea acestei entități. Și relațiile cu Parlamentul, minister sub multe administrații, cruciale pentru un guvern minoritar cum este cel liberal care a anunțat că va promova proiecte de lege, nu ordonanțe de urgență, vor fi gestionate de SGG.
Antonel Tănase a fost anunțat de Ludovic Orban în fruntea acestei superinstituții, căruia nu i-a fost precizat încă rangul. În Cabinetul Vioricăi Dăncilă, șeful SGG, Toni Greblă, avea rang de ministru. În cabinete precedente, era doar secretar de stat. Antonel Tănase nu a fost prezentat pe lista de miniștri care a trecut de Parlament, astfel că nu se poate anticipa rangul pe care îl va avea cel care va conduce noua entitate, cu activitate atât de diversă.
Cine este Antonel Tănase
Este un colaborator apropiat al lui Ludovic Orban, de peste 20 de ani. Pe când premierul în funcție era ministru al Transporturilor în Cabinetul Tăriceanu, Tănase era secretar de stat. Au inaugurat împreună, în 2008, noi stații de metrou în București. Guvernarea USL l-a trimis din nou, în 2012, secretar de stat la Transporturi. A fost trezorierul PNL când Orban s-a aflat la conducerea partidului.
La nivelul anului 2016, Antonel Tănase era acţionar în trei firme, a făcut în trecut contabilitatea pentru trei companii de stat şi era partener de afaceri cu Gabriel Stoe, fostul administrator al Tarom SA, demis de ministrul Răzvan Cuc.
- Cont Consulting &Services SRL, unde este acţionar unic şi de la care a primit în 2016 dividende de 547.200 de lei.
- Cont Consulting Servicii Audit SRL de la care a încasat în acelaşi an dividende în valoare de 74.480 de lei
- Topfin Consulting, societate fără profit la nivelul anului 2016.
Acelaşi Antonel Tănase deţinea în 2016 funcţia de administrator al CN APDM SA Galaţi. Pentru administrarea portului din Galaţi, trezorierul liberal a încasat la vremea respectivă 36.412 lei pe an.
Contractele cu statul
În 2016, cea mai profitabilă firmă a trezorierului liberalilor era Cont Consulting &Services SRL, unde director economic era Nicoleta Cristea, fosta parteneră de afaceri în firmă cu Antonel Tănase. Conform datelor disponibile la nivelul anului 2016, societatea avea trei contracte în derulare cu instituţii de stat.
- Astfel, potrivit declaraţiei de interese din 2016, firma lui Tănase a semnat în 2005, prin achiziţie publică, un contract valabil până în 2017 pentru servicii contabile în valoare de 30.000 de lei cu SC Arcadia 2000 SA. Firma este în subordinea Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului şi reprezintă o librărie cu 7 angajaţi.
- Al doilea contract cu o firmă a statului a fost semnat de aceeaşi firmă de contabilitate în aprilie 2007, contractorul fiind SC Piscicola Ilfov SA. Valoarea acestuia este de 10.800 de lei şi înţelegerea a fost valabilă până în decembrie 2017.
- A treia firmă de stat pentru care trezorierul PNL face contabilitatea este Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară, CENAFER. Contractul a fost semnat în mai 2015 şi a expirat în decembrie 2017, compania de stat plătind pentru serviciile lui Tănase 42.000 de lei.
Obiectul de activitate al celei de-a treia firme, Topfin Consulting, este unul cuprinzător, de la construcţii de autostrăzi la servicii anexe agriculturii. Celălalt acţionar al firmei este Tudor Alexandru Iorgu, la nivelul anului 2012 fiind referent la Administraţia Fondului pentru Mediu.
Partenerul de afaceri de la Tarom
Partener de afaceri cu Antonel Tănase este Gabriel Stoe, fost administrator al Tarom SA până în aprilie 2019. Cel din urmă deţine 51 de acţiuni din firma Cont Consulting Servicii Audit SRL, reprezentând 51% din companie, restul acţiunilor fiind deţinute de firma lui Antonel Tănase, Cont Consulting &Services SRL. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, societatea celor doi a fost înfiinţată în martie 2009.
În februarie 2019, Stoe a fost numit director general al Aeroporturi Bucureşti, companie care administrează aeroporturile Henry Coandă şi Băneasa. El a mai deținut funcții de conducere în cadrul aeroportului din Otopeni, printre care și cea de director economic al acestuia în perioada 2006-2007.
Ionel Dancă, de la jurnalist, și consilier de ministru PSD, la ministru PNL
Ionel Dancă este de astăzi ministru și șef al cancelariei lui Ludovic Orban, cu o experiență de jurnalist și consilier de comunicare pentru un ministru PSD, pentru USR și PNL.
Dancă a mai lucrat la Palatul Victoria. Între 2013 și 2015 a fost consilier personal al ministrului PSD al economiei, Constantin Niță, în Guvernul Ponta, un lider PSD încă din anii 90, care a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare, pentru trafic de influență. Ulterior, i-a fost admisă o cale extraordinară de atac și a ieșit din închisoare. Fostul ministru PSD fusese condamnat pentru că a primit de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu 30.000 euro și 300.000 lei pentru a interveni pe lângă fostul primar de Iași (PSD) în favoarea atribuirii unui contract.
Cariera lui Ionel Dancă mai cuprinde și un stagiu de consilier de stat la cancelaria premierului Dacian Cioloș. Din 2017, a devenit purtătorul de cuvânt al PNL, când s-a și înscris în partid. Între cele două slujbe însă, a trecut și pe la USR, unde a fost consilier al Uniunii pe domeniile comunicare și economie.
Înainte de a lucra în administrație sau în politică, Ionel Dancă a fost fost jurnalist, lucrând în trustul Realitatea, pe când acesta era deținut de Sorin Ovidiu Vântu. A lucrat la ziarul economic al acestuia, Business Standard, la televiziunea economică a aceluiași trust, Money Chanel, și la Realitatea TV, după ce acestea au fost desființate. Ca jurnalist, era un critic al lui Traian Băsescu și un susținător al USL.
Câștigă bani din comunicare și CA ale statului
El deţine o firmă de comunicare cu un singur angajat şi care a declarant un profit de 187.000 de lei. În 2016, a fost membru în consiliile de administraţie a cinci companii ale statului.
Ultima declaraţie de avere a lui Dancă a fost depusă în luna mai 2017. În document, noul şef al Cancelariei primului ministru a declarant un teren de 2000 metri pătraţi în comuna Ghermăneşti, judeţul Ilfov, un autoturism Skoda din 2007, datorii la bancă de 114.000 de euro şi mai multe venituri din fonduri publice.
Astfel, în 2016, Dancă a primit pentru 6 luni de activitate de consilier la Cancelaria primului ministru suma de 20.500 de lei, apoi alţi 30.600 de lei tot pentru şase luni, dar în funcţia de consilier de stat.
Venituri din şedinţele consiliilor de administraţie
Salariul de consilier a fost suplimentat cu alte sume încasate în calitate de membru în diverse consilii de administraţie în cadrul companiilor de stat.
- Dancă a primit în anul fiscal 2016, 16.000 de lei de la Electrica Serv SA, pentru patru luni cât a activat în funcţia de consilier de specialitate
- 18.000 de lei de la Oltchim pentru şase luni tot pentru consilier de specialitate
- de la Loteria Română a încasat 8600 de lei pentru calitatea de membru în Consiliul de Administraţie pentru o perioadă de jumătate de an
- de la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (A.A.A.S) a primit 16.200 de lei tot pentru şase luni
- iar de la Conversmin a încasat 8.600 de lei pentru patru luni de membru în consiliul de administraţie.
În total, Dancă a primit 117.000 de lei pentru toate aceste funcţii, în 2016, în timpul guvernului Cioloș.
Expert în media
Șeful cancelariei lui Ludovic Orban deţine din 2013 firma I.D. Expert Finanţări & Media. Potrivit datelor ministerului de finanţe, societatea cu un singur angajat a avut în 2018 o cifră de afaceri de 187.000 de lei şi un profit de 122.000 de lei.