Două asociații de magistrați, "Forumul Judecătorilor din România" și "Inițiativa pentru Justiție", consideră însă că a da 18.000 de euro pentru un nou sediu, în condițiile în care cele mai multe parchete și instanțe își desfăsoară activitatea în condiții de-a dreptul improprii, nu este cea mai bună idee.
”Numeroase instanțe și parchete funcționează în clădiri închiriate, în condiții improprii (imobile mizere în care nu s-au mai efectuat reparații de zeci de ani, spații insuficiente în arhive și registraturi sau spații de birouri supraaglomerate, grupuri sanitare insalubre sau de dimensiuni liliputane), în unele cazuri birourile neavând nici lumină naturală", spun asociațiile menționate, potrivit comunicatului de presă.
Pretenții mari
În schimb, viitorul sediu al CSM ar urma să aibă 12.000 de metri pătrați, parcare pentru cel puțin 19 automobile, o sală pentru ședințele de plen de minimum 250 mp, bibliotecă, cabinet medical de 100 mp și o sală de așteptare pentru public. Dar obrazul subțire cu cheltuială se ține, mai ales că pretențiile CSM nu se reduc la asta. Potrivit anunțului de achiziție, sediul trebuie să fie în centru, într-o clădire nouă, de după 2010, și nu mai departe de 300 de metri față de o stație de metrou. Decizia de a cumpăra un sediu a fost aprobată în ședința din 21 mai 2019.
Structura actuală a aparatului CSM este formată din 28 de persoane la diferite departamente și direcții, la care se adaugă Plenul CSM, format din 19 procurori, judecători și membri ai societății civile, președintele și vicepreședintele, plus biroul de informare publică și mass-media, cel de audit, compartimentul de documente clasficate și biroul de achiziții publice și protocol, potrivit organigramei de pe site-ul CSM. În total, 286 de angajați, ceea ce ar însemna aproximativ 42 mp pe cap de angajat.
Spre comparație, Curtea Supremă are 260 de angajați, magistrați și grefieri, și un sediu de 5.300 metri pătrați în care intră și sălile de judecată.
Îți mai recomandăm Lia Savonea, atac frontal asupra Curții Supreme de Justiție. Cristina Tarcea o acuză că vrea să revoce actuala conducere a ÎCCJAsociațiile cer realocarea sumei
Cele două asociații de magistați susțin că prin cheltuirea unei sume atât de mari pentru noul sediu al CSM ”există riscul ca proiectul "Cartierul pentru Justiție", precum și investițiile atât de necesare pentru crearea unor condiții decente la locul de muncă în numeroase sedii de instanțe și parchete să fie amânate sau chiar stopate". Proiectul ”Cartierului pentru Justiție” este preconizat a reuni sediile a numeroase instante si parchete din Bucuresti.
Asociațiile de magistrați cer ministerelor Justiției și Finanțelor să realoce suma de 18 milioane de euro pentru ”investițiile cu adevărat urgente pentru sistemul judiciar”.
CSM, mereu preocupat de soarta instanțelor
Răspunsul Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu a întârziat, iar din comunicatul de presă reiese că preocuparea acestuia a fost mereu pentru ”starea financiară și necesarul de investiții care trebuie efectuate în infrastructura instanțelor judecătorești și parchetelor".
”Prin HG nr. 949/2018, Guvernul a pus la dispoziție suma necesară achiziționării unui sediu corespunzător necesităților de funcționare a Consiliului, fonduri care nu fac parte din sfera bugetului destinat necesarului instanțelor și parchetelor, alocarea bugetară fiind realizată în mod separat, ca urmare a aprobării parametrilor tehnico-economici ai investiției.
Consiliul Superior al Magistraturii asigură opinia publică de faptul că demersurile efectuate cu privire la achiziționarea unui nou sediu sunt transparente și eficiente în realizarea obiectivelor de investiții ale instituției şi că va continua să se implice susținut pentru rezolvarea problemelor de infrastructură şi resurse financiare ale instanțelor judecătorești și parchetelor”, se spune în comunicatul menționat.
Îți mai recomandăm CSM „nu tolerează” micșorarea pensiilor magistraților și avertizează Guvernul că va sesiza CCR și instituțiile internaționale