Ofensiva ucraineană în Bahmut continuă, în timp ce rachetele rusești vizează Harkov și Odesa

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski vizitează cartierul general al brigăzilor de pe linia frontului lângă Soledar, regiunea Donețk, Ucraina, pe 14 august.

Autoritățile militare ucrainene au declarat că trupele lor au înregistrat noi câștiguri în estul și sudul țării, inclusiv în periferia ruinată a orașului Bahmut.

Pe de altă parte, rachetele rusești au lovit regiunile Harkov și Odesa, provocând morți civili și pagube.

Kievul a spus că multe dintre proiectile au fost doborâte.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a vizitat, pe 14 august, regiunea Donețk pentru a obține informații actualizate de la comandanții aflați în poziții de front, unde au fost raportate mici victorii împotriva forțelor ruse pe 14 august.

Ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a afirmat într-un interviu televizat că „în sectorul Bahmut, au fost eliberați trei kilometri pătrați” în ultima săptămână și că 40 de kilometri pătrați au fost recuceriți din iunie pe fondul unei contraofensive istovitoare.

Maliar susține că presiunea trupelor rusești în regiunea Harkov a deturnat multe dintre forțele Kievului de la luptele din jurul Bahmutului, capturată de forțele ruse în mai. Bătălia a distrus practic orașul care avea, înainte de război, o populație de 71.000 de locuitori.

„Pentru inamic este important să ne deturneze forțele în alte direcții, așa că nu ne-am putut concentra forțele pentru ofensiva sectorului Bakhmut”, a spus Maliar.

Forțele ruse au țintit Harkovul în est și principalul port al Ucrainei la Marea Neagră, Odesa, cu un nou val de rachete și drone, au declarat oficialii și armata în cursul zilei de ieri.

Un bărbat a fost ucis și alți doi au fost răniți după bombardarea localității Kozacea Lopan, în regiunea Harkov, la doar doi kilometri de granița cu Rusia, au declarat autoritățile regionale.

Deși atacul asupra Odesei a fost respins, trei persoane au fost rănite de căderea molozului, a declarat guvernatorul regional Oleh Kiper pe 14 august. „Li s-a oferit asistența medicală necesară.... După căderea rachetelor au izbucnit mai multe incendii. Unda de șoc a spart ferestrele unor clădiri”, a adăugat Kiper.

VIDEO: Urmările atacurilor rusești de la Odesa din 14 august

Statul Major ucrainean a raportat pe 14 august că au avut loc 33 de confruntări armate în ziua precedentă, lupte aprige desfășurându-se în sectorul Kupiansk din regiunea de est a Harkovului.

În Donețk, forțele ruse au încercat să recucerească terenul pierdut în zona Bahmut, dar au fost respinse, a spus Statul Major în informarea sa zilnică, adăugând că apărarea aeriană ucraineană a doborât un elicopter de atac rusesc deasupra lui Bahmut.

Zelenski vizitează linia frontului

Pe 14 august, Volodimir Zelenski a declarast că a vizitat trupele din regiunea Donețk, în prima linie a frontului. Într-o postare pe Telegram, el a spus că „a discutat cu comandantul brigăzii problemele cu care se confruntă militarii și propunerile pentru soluționarea acestora. Primesc informații generale în fiecare zi…. Dar am vrut să vizitez toate brigăzile separat pentru a înțelege problemele fiecărora."

În sud, forțele ruse au făcut „încercări nereușite” de a contraataca în sectorul Robotine din Zaporojie, a spus și armata rusă, la o zi după ce au raportat că trupele ucrainene au obținut „succes parțial” în jurul Robotine.

Unele postări pe rețelele de socializare relatează că trupele ucrainene au intrat în Robotine, o mică așezare care stă în calea împingerii din sud a Kievului către Melitopol.

Informațiile de pe câmpul de luptă nu au putut fi confirmate din surse independente.

Germania, „umăr la umăr” cu Ucraina

Pe frontul diplomatic, ministrul german de Finanțe Christian Lindner a sosit într-o vizită surpriză la Kiev, spunând că țara sa a stat „umăr la umăr” cu Ucraina.

Premierul ucrainean Denis Șmihal (dreapta) și ministrul german de finanțe Christian Lindner, Kiev, 14 august 2023

Lindner, care a sosit cu trenul la Kiev, a spus că va purta discuții „foarte concrete” cu oficialii ucraineni, adăugând că Germania a oferit Ucrainei aproximativ 22 de miliarde de euro (24 de miliarde de dolari) în ajutor umanitar, financiar și militar de la începutul războiului.

Berlinul este sub presiune din ce în ce mai mare din partea Ucrainei pentru a trimite rachete de croazieră Taurus cu rază lungă de acțiune.

Statele Unite au declarat pe 14 august că vor trimite încă 200 de milioane de dolari în asistență de securitate Ucrainei, inclusiv muniție suplimentară pentru sistemele de apărare aeriană Patriot și sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS).