Oficial. Cine merge la școală în sceariul roșu și cum se vor da examenele naționale

Elevii din ciclul primar vor merge la școală în scenariul roșu cu respectarea normelor de distanțare

În scenariul roșu, cel în care rata de infectare depășește 3 la mia de locuitori, dar este sub 6, vor merge fizic la școală preșcolarii, elevii din ciclul primar și jumătate din cei din clasele terminare, stabilește ordinul adoptat sâmbătă seara de ministerele Educației și Sănătății.

Excepție fac localitățile aflate în carantină, cum este Timișoara, de exemplu, unde cursurile se vor desfășura exclusiv online.

În privința Bucureștiului, aflat în scenariul roșu, Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență se întrunește în această dimineață pentru a adopta noi măsuri.

Scenariul de funcționare al fiecărei unității de învățământ se va actualiza săptămânal, vinerea, în funcție de evoluția epidemiologică.

„În situația în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 locuitori dar mai mică de 6/1000 de locuitori participarea la ore este cu prezență fizică în unitatea de învățământ pentru:

  • toți preșcolarii și elevii din învățământul primar,
  • elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și elevii din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protecţie, până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați în respectivele clase terminale” - arată MEC.

Ministrul educației, Sorin Câmpeanu, a declarat că în ultima lună, de la reluarea cursurilor, prezenta elevilor din clasele terminale a fost într-o medie de 12-14 elevi în clasă. În situația în care vor dori mai mulți elevi să participe fizic la ore, atunci ministerul va da un alt ordin. ”Dacă la o clasă de 34 vin 18, nu va fi o problemă. Dacă vor dori să vină toți se vor lua măsuri de rotație, va fi un nou ordin”, a spus el.

O altă prevedere din ordinul menționat stipulează că orele remediale se pot desfășura cu prezența fizică a elevilor chiar și în scenariul roșu.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, sâmbătă seară, că peste 225.000 de elevi s-au înscris pentru a urma ore remediale, iar aceştia vor putea participa fizic la ore, dacă localitatea are o incidenţă mai mică de 6 la mie, transmite News.ro.

Este permis accesul elevilor în cadrul programului orelor remediale, indiferent de scenariu, indiferent de clasă. Ce s-a pierdut din cauza predării online nu poate fi recuperat tot prin predare online, e nevoie de prezentă fizică”, a declarat sâmbătă seară, la Antena 3, Sorin Cîmpeanu.

La fel, simulările și examenele de Bacalaureat și Capacitate vor avea loc cu prezența fizică a elevilor, singura necunoscută în acest moment fiind ce se va întâmpla în localitățile aflate în carantină. Ministrul Sorin Câmpeanu a spus însă că ” nu va exista niciun elev care să nu poată susține examenele naționale”.

Dacă se depășește 6 la mie se suspendă orice activitate, orice activitate școlară. Cu o singură excepție: am anticipat deja, deși nu ne dorim, deși eu personal sunt convins că nu vom ajunge să avem localități carantinate pe perioada examenelor naționale, am inițiat deja discuțiile cu CNSU pentru a lua în considerare o excepție pentru derularea examenelor naționale cu prezență ficică la datele stabilite. (...) Nu va exista niciun elev care să nu poată susține examenele naționale indiferent de evoluția epidemiologică. Examenele naționale se vor susține la data programată cu prezență fizică”, a declarat Cîmpeanu, duminică, într-o intervenție la Digi24.

Masca de protecție va fi oligatorie pentru toți elevii, atât în incinta cât și în afara școlii, excepție făcând orele de studiu ale instrumentelor de suflat și orele de sport.