Oficial al Ministerului Apărării din Ucraina, arestat într-un presupus caz de corupție

Oficial ucrainean arestat de Serviciul Ucrainean de Sercuritate (foto credit: Facebook SBU)

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) și Ministerul Apărării au declarat, pe 22 decembrie, că au descoperit o tentativă de fraudă prin care ar fi urmat să fie delapidate sume de aproximativ 40 de milioane de dolari

„Ca urmare a măsurilor complexe luate de autoritățile de la Kiev, a fost reținut șeful unuia dintre principalele departamente ale Ministerului Apărării implicat în achiziționarea echipamentelor militare”, a scris SBU pe Facebook.

SBU a publicat și fotografii cu arestarea, dar nu a dat numele oficialului. Acesta, care este principalul suspect în dosar, a fost suspendat din funcție, iar împotriva sa au fost declanșate proceduri judiciare. Dacă va fi găsit vinovat, riscă până la 15 ani de închisoare.

Într-un comunicat emis de SBU se susține că schema se concentra pe contracte de procurare de obuze de artilerie.

O declarație a Ministerului Apărării a spus că operațiunea a fost descoperită săptămâna trecută și un audit a confirmat activitatea ilegală. SBU a declarat că au fost găsite documente care confirmă activități ilegale în timpul perchezițiilor la domiciliul și locul de muncă al suspectului.

SBU spune că agenția de achiziții recent creată a Ministerului Apărării a renunțat la un contract de achiziționare a obuzelor de artilerie la prețuri mai mari decât cele de pe piață și a încheiat un nou acord prin care se elimină intermediarii, ceea ce a scurtat semnificativ timpul de livrare și a redus prețul.

Dar, în pofida acestei măsuri, un înalt oficial al ministerului a prelungit contractul anterior, depunând în conturile firmelor intermediare fonduri în valoare totală de aproape 1,5 miliarde de grivne (40 de milioane de dolari).

Această sumă depășește cu 30 la sută costul produselor în baza contractului direct cu producătorul. Ministerul Apărării a spus că se încearcă recuperarea banilor.

Corupția a devenit pentru Ucraina o problemă tot mai importantă pe măsură ce Kievul continuă procedurile de aderare la Uniunea Europeană.

În vară, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, anunța că a declanșat o campanie națională împotriva corupției și a început cu corupția din personalul administrativ și organizatoric al armatei demițând toți șefii centrelor de recrutare militară din fiecare regiune a Ucrainei pentru că primeau mită pentru a-i ajuta pe cei convocați să evite recrutarea sau să plece în străinătate.

La începutul lunii septembrie, Rustem Umerov a fost învestit cu funcția de ministru al apărării înlocuindu-l pe Oleksi Reznikov, care a demisionat după ce Volodimir Zelenski și-a anunțat intenția de a-l înlocui din funcția de ministru al apărării.

Înlocuirea fostului ministru al Apărării a fost precedată de informații referitoare la suspiciunea de corupție care plana asupra achizițiilor făcute de minister sub conducerea lui Reznikov.