Cercetătorii fac „progrese bune" în dezvoltarea de vaccinuri împotriva Covid 19, numeroase fiind în fazele finale de testare, dar prima lor utilizare nu poate fi așteptate înainte de începutul lui 2021, a declarat Mike Ryan, șef al departamentului pentru urgențe din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, citat de Reuters.
Expertul a dat asigurări că Organizația Mondială a Sănătății lucrează pentru distribuția corectă a vaccinului, dar până atunci este esențială stoparea răspândirii virusului în contextul în care numărul de noi cazuri atinge valori record la nivel mondial.
„Facem progrese bune", a declarat Mike Ryan, care a subliniat că mai multe vaccinuri se află în etapa a 3-a de teste clinice și nici unul nu a eșuat, până acum, în termeni de siguranță sau abilitate de a genera un răspuns imunitar.
„Realistic va fi în prima parte a anului viitor când vom putea vedea oameni care sunt vaccinați", a arătat expertul OMS.
Your browser doesn’t support HTML5
Organizația lucrează la extinderea accesului pentru un potențial vaccin și la creșterea capacității de producție.
„Trebuie să fim corecți pentru că este un bun comun. Vaccinurile pentru această pandemie nu sunt doar pentru bogați, nu sunt pentru săraci, sunt pentru toată lumea", a subliniat Mike Ryan.
Guvernul american a plătit 1.95 de miliarde de dolari pentru a cumpăra 100 de milioane de doze de vaccin Covid 19 care este în curs de dezvoltare la către Pfizer Inc și BioNTech dacă se dovedesc a fi sigure și eficace.
Mike Ryan a avertizat privind redeschiderea școlilor până când transmiterea comunitară este sub control. Dezbaterile în Statele Unite privind reluarea învățământului s-au intensificat, deși pandemia este pe un trend ascendent în mai multe state.
„Trebuie să facem tot posibilul să readucem copiii la şcoală, iar cel mai eficient lucru pe care îl putem face este să oprim boala în comunitatea noastră”, a arătat Ryan.
Discuții privind felul în care va începe următorul an școlar sunt și în România, unde ministrul Monica Anisie a arătat, miercuri, că principalul scenariu luat în calcul este unul hibrid cu ore atât online, cât și în școli.
Îți mai recomandăm Opt vaccinuri anti-COVID-19 sunt în etapa de testare pe oameni