Oficial ONU: Foametea din Gaza e „inevitabilă” după ce mai multe țări nu mai finanțează UNRWA, agenția care sprijină refugiații palestinieni

Palestinienii primesc o masă gratuită. Rafah, Fâșia Gaza,21 decembrie 2023. Agențiile internaționale de ajutor spun că Gaza suferă de lipsă de alimente, medicamente și alte provizii de bază.

Țările care au oprit finanțarea UNRWA, agenția ONU care este principalul distribuitor de ajutoare din Gaza, sunt criticate de un oficial al Națiunilor Unite că pedepsesc de fapt colectiv peste 2,2 milioane de palestinieni.

Michael Fakhri, raportorul special al ONU privind dreptul la hrană, a declarat că „foametea este iminentă” și „inevitabilă” în Gaza, după ce SUA și alte nouă țări occidentale au suspendat finanțarea suplimentară pentru Agenția ONU de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA).

„Acest lucru pedepsește colectiv peste 2,2 milioane de palestinieni”, a spus el.

Anterior, secretarul general ONU António Guterres a cerut țărilor care și-au suspendat finanțarea către UNRWA să revină asupra deciziei, pentru a asigura continuitatea sprijinului umanitar esențial pentru palestinienii din Gaza.

„Orice angajat al ONU implicat în acte teroriste va fi tras la răspundere, inclusiv prin urmărire penală”, a spus Antonio Guterres, care a adăugat că zecile de mii de angajați ai UNRWA nu ar trebui penalizați prin retragerea finanțărilor.


Potrivit secretarului general al ONU, António Guterres, 12 membri ai personalului UNRWA au fost identificați de Israel că ar fi fost implicați, într-un fel sau altul, în atacurile Hamas din 7 octombrie. Nouă au fost concediați, unul este confirmat mort, iar identitatea celorlalți doi este în curs de clarificare.

„Orice angajat al ONU implicat în acte teroriste va fi tras la răspundere, inclusiv prin urmărire penală”, a spus Antonio Guterres, care a adăugat că zecile de mii de angajați ai UNRWA nu ar trebui penalizați prin retragerea finanțărilor.

UNRWA a concediat mai mulţi membri ai personalului său şi a promis o investigaţie amănunţită, dar Israelul i-a comunicat decizia de a-i interzice să continue să lucreze în Gaza după război.

Israelul nu a făcut publice detaliile acuzațiilor sale împotriva angajaților UNRWA, care, potrivit Axios, au fost furnizate de Forțele de Apărare Israeliene (IDF) și de serviciul de securitate internă, Shin Bet.

Informațiile ar indica participarea activă a acelor angajați UNRWA, care s-ar fi folosit de vehiculele și clădirile agenției ONU, susțin cele două instituții.

Deocamdată nu e clar în ce condiții ar putea reîncepe finanțarea UNRWA.

Îți mai recomandăm Guterres: ONU va pedepsi angajații implicați în „teroare”. România se declară îngrijorată de acuzații


Aproximativ jumătate din populația Fâșiei Gaza era deja dependentă de asistența UNRWA înainte de război. Organizația oferă școlarizare, îngrijire medicală, făină pentru brutăriile locale și conduce instalații de desalinizare pentru a se asigura că palestinienii pot obține apă curată.

Începând cu 7 octombrie, când grupul militant palestinian a lansat un atac fără precedent pe teritoriul israelian, ucigând aproximativ 1.140 de persoane, școlile UNRWA au devenit adăposturi pentru cei strămutați pe fondul campaniei de bombardamente israeliene care a ucis peste 26.400 de persoane.

Agenția este, de asemenea, principalul distribuitor a ajutoarelor.

Războiul, care intră în a patra lună, a strămutat multe sute de mii de oameni, 85% dintre palestinienii din Gaza și-au părăsit locuințele și se confruntă cu o lipsă acută de alimente, apă și medicamente.

Înghețarea finanțării amenință drastic ajutorul și așa insuficient care ajunge în Gaza. Grupurile umanitare, inclusiv ONU, estimează că 500 de camioane care transportă ajutoare sunt necesare zilnic pentru a oferi ajutorul minim necesar, dar numărul în prezent capabil să treacă prin punctele de control egiptene și israeliene este adesea sub 100.

Îți mai recomandăm Progrese pentru un posibil acord de încetare a focului în Gaza și eliberare de ostatici


Agenția, înființată în 1949 după crearea Israelului, sprijină peste 5,6 milioane de palestinieni din teritoriile ocupate, inclusiv din Ierusalim, plus refugiați și descendenții lor din Siria, Liban și Iordania.

S-a străduit deja să strângă fonduri în ultimii ani, o problemă exacerbată dramatic de decizia lui Donald Trump din 2018 de a reduce sprijinul SUA, restaurată ulterior de administrația Biden. În 2022, SUA a fost cel mai mare donator al agenției, oferind 340 de milioane de dolari.

Un total de 152 de angajați ai ONU au fost uciși în război până în prezent. La începutul acestei săptămâni, Hamas și Israelul au dat vina pentru un atac asupra unei clădiri UNRWA din Khan Younis, folosit ca adăpost, în care 13 persoane au fost ucise.