Oficial rus din apărare, reținut pentru 50.000 de dolari mită

Comisia de Investigații a Rusiei a declarat pe 6 august că un alt fost oficial al Ministerului Apărării a fost arestat pentru acuzații de corupție, pe fondul unei represiuni în curs împotriva oficialilor apărării.

Vladimir Demșic, fostul șef al departamentului de proprietate al ministerului, este suspectat că a acceptat 4 milioane de ruble (46.900 de dolari) ca mită pentru a încredința unui întreprinzător privat contracte cu ministerul.

Mai mulți alți oficiali de rang înalt din armată și din Ministerul Apărării au fost arestați în ultimul timp sub diverse acuzații de corupție de când președintele Vladimir Putin l-a demis pe Serghei Șoigu, din funcția de ministru al apărării la mijlocul lunii mai.

Fostul prim-vicepremier Andrei Belousov a preluat locul lui Şoigu.

Generalul-maior Vladimir Șesterov, adjunct al șefului departamentului de inovații al Ministerului Apărării, a fost reținut luni sub suspiciunea de fraudă.

De asemenea, a fost arestat și Viaceslav Ahmedov, director al principalului centru de congrese al armatei ruse și al Parcului Patriot - cu tematică de război - de lângă Moscova, o atracție populară pentru vizitatori.

Parcul prezintă o colecție vastă de arme rusești și sovietice și oferă vizitatorilor ocazia de a se urca pe tancuri și de a lua parte la simulări de luptă.

Pe pagina de internet a parcului există și o galerie foto cu „eroii operațiunii militare speciale”, termenul folosit de autoritățile rusești pentru războiul dus de Rusia în Ucraina, invadată total, neprovocat și nedeclarat pe 24 februarie 2024.

Agenția rusă de stat RIA a scris că ancheta examinează dovezi din 2021 și că și alți angajați ai parcului au fost reținuți și interogați.

Agenția de presă TASS a scris că Șesterov și Ahmedov sunt suspectați de deturnarea a peste 40 de milioane de ruble (470.000 de dolari).

Conturile lor bancare au fost înghețate și riscă până la 10 ani de închisoare dacă sunt găsiți vinovați.

Cel puțin 12 persoane au fost până acum arestate și anchetate în cel mai mare val de scandaluri de corupție care a lovit armata și instituția rusă de apărare din ultimii ani.

Totul a început pe 23 aprilie cu arestarea lui Timur Ivanov, un adjunct al ministrului apărării acuzat că a luat mită de la o companie de construcții.

Printre alții arestați din acel moment se află un general-maior al armatei și șeful adjunct al Statului Major, precum și oameni de afaceri suspectați că au dat mită.

Investigațiile semnalează un efort serios al Kremlinului de a elimina corupția din armată, pe măsură ce războiul dus în Ucraina invadată se apropie de doi ani și jumătate.

În mai, la scurt timp după primele arestări, președintele Vladimir Putin l-a înlăturat, spre surpriza tuturor, pe ministrul apărării, Serghei Șoigu, un apropiat cu care mergea în excursii, și l-a înlocuit cu economistul Andrei Belousov. Demersul a fot văzut ca o încercare de a asigura o gestionare mai strictă a bugetului de apărare și de eliminare a risipei.

Îți mai recomandăm Colonelul rus avansat în grad pentru masacrul de la Bucea, arestat pentru fraudă
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI