Olanda: A treia noapte de proteste violente împotriva carantinei

Poliția a utilizat tunuri cu apă împotriva protestatarilor care se opun carantinei

Forțele de ordine s-au încăierat pentru a treia noapte consecutivă cu protestatarii care se opun măsurilor de carantină în mai multe orașe din Olanda, potrivit BBC.

Mai mult de 150 de persoane au fost arestate, potrivit presei locale. În Rotterdam, poliția a tras focuri de avertisment și au folosit gaze lacrimogene, după ce un ordin de urgență emis de primar a fost ignorat de protestatari.

Nesupunerea civică a început din weekend după ce protestatarii au refuzat să respecte noile măsuri epidemiologice.

Prim-ministrul demisionar Mark Rutte a condamnat „violența criminală".

Olanda are peste un milion de cazuri de coronavirus și circa 13.500 de decese, potrivit datelor centralizate de Universitatea Johns Hopkins.

Scene violente au avut loc marți seară în orașe precum Amsterdam, Rotterdam, Amersfoort sau Geleen. Protestatarii au aprins mai multe focuri în Haga, în timp ce polițiștii pe bicicletă care au încercat să disperseze mulțimea au fost întâmpinați cu pietre și artificii, potrivit BBC.

În Amsterdam au fost făcute mai multe arestări după ce au avut loc distrugeri ale bunul public. În Rotterdam, potrivit presei locale, au fost folosite tunurile de apă.

Fanii echipei Willem II au ieșit pe străzile din Tilburg pentru „a proteja orașul" de cei care se revoltau împotriva măsurilor.

Violențele au început sâmbătă când un centru pentru vaccinare a fost incendiat în orașul Urk. Poliția a numit evenimentele din weekend drept cea mai mare nesupunere civică din ultimele patru decenii.

Primarii din mai multe orașe au promis să introducă măsuri de urgență pentru a preveni mai multe perturbări.

Guvernul olandez a introdus cele mai dure măsuri de la începerea pandemiei - inclusiv o carantină de noapte care durează de la 21:00 până la 04:30.

Barurile și restaurantele sunt închise din octombrie, în timp ce școlile și magazinele neesențiale au închis luna trecută.

Zborurilor din Marea Britanie, Africa de Sud și America de Sud au fost oprite din cauza temerilor legate de noile variante ale virusului.