Tribunal din Olanda: Zborul MH17 a fost doborât, în 2014, de o rachetă rusească. Condamnări la închisoare pe viață

Potrivit procesului, doi dintre inculpați sunt cetățeni ruși, în timp ce un al treilea este un separatist ucrainean pro-rus din regiunea Donbas, estul Ucrainei.

Un tribunal olandez a condamnat, joi, doi ruși și un separatist ucrainean la închisoare pe viață pentru doborârea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines în iulie 2014.

Zborul MH17 decolase din Amsterdam și se îndrepta către capitala Malaysiei, Kuala Lumpur, când a fost doborât cu o rachetă de fabricație rusească, lansată de pe un câmp de luptă din estul Ucrainei.

Cetățenii ruși Igor Girkin, fost colonel al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), și Serghei Dubinski, care a fost angajat al agenției ruse de informații militare GRU, au fost condamnați împreună cu separatistul ucrainean Leonid Kharchenko, care nu avea pregătire militară, dar despre care se crede că a condus o unitate de luptă în Donețk în iulie 2014.

„Instanța este de părere că MH17 a fost doborât prin tragerea unei rachete BUK de pe un câmp agricol de lângă Pervomaisk, ucigând toți cei 283 de pasageri și 15 membri ai echipajului”, a declarat judecătorul care a condus procesul procesul, Hendrik Steenhuis.

Îți mai recomandăm Opt ani de la doborârea zborului MH17. UE îndeamnă Rusia să-și asume responsabilitatea

Un al patrulea suspect, cetățeanul rus Oleg Pulatov, un fost soldat al forțelor speciale rusești Spetsnaz-GRU, a fost achitat.

Potrivit lui Steenhuis, instanța a luat în calcul faptul că Rusia deținea la momentul respectiv controlul general asupra forțelor separatiste din estul Ucrainei. Epava avionului distrus, alături de cadavrele pasagerilor au fost împrăștiate pe mai mulți kilometri pătrați ca urmare a exploziei produse în aer.

„Începând cu jumătatea lunii mai 2014, Rusia deținea controlul general asupra Republicii Populare Donețk”, a transmis în verdictul său judecătorul olandez, referindu-se la regiunea în care avionul de pasageri a fost doborât.

Condamnații au refuzat să participe la proces și au fost condamnați în absență, ceea ce înseamnă că au șanse mici să fie trimiși la închisoare.

Curtea din Olanda le-a oferit familiilor victimelor daune în valoare de peste 16,5 milioane de dolari, potrivit unui comunicat de presă eliberat de tribunal. Compensațiile acoperă daune morale și emoționale, potrivit CNN.

Verdictul a fost salutat de NATO și Statele Unite. Într-un mesaj dat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, acesta a transmis că verdictul marchează „o zi importantă pentru justiție și alocarea responsabilității”.

„Nu poate exista impunitate pentru asemenea crime. Gândurile mele sunt alături de familiile și persoanele dragi celor 298 de victime inocente”, a declarat Stoltenberg într-un mesaj pe Twitter.

Secretarul american de Stat, Antony Blinken, a spus, de asemenea că „mai sunt multe de făcut pentru a îndeplini cerința Consiliului de Securitate al ONU din Rezoluția 2166 ca 'cei responsabili ... să fie trași la răspundere'”.

Potrivit presei de stat din Rusia, Moscova nu își va extrăda cetățenii care au fost condamnați astăzi la închisoare pe viață.

„Decizia curții nu creează niciun fel de consecințe juridice pentru noi”, a transmis Andrei Klișas, președintele Consiliului Federal al legislației constituționale. „În general, noi nu ne extrădăm cetățenii către alte state în niciun fel de circumstanțe”.