Plecarea din sistem a sute de magistrați anual și schimbările în legislație sunt unele dintre explicațiile întârzierilor foarte mari în finalizarea dosarelor istorice dar și mai noi, inclusiv cele privind rețele de criminalitate organizată sau trafic de persoane, spune fostul procuror general al României, Gabriela Scutea, într-un interviu one2one, la Europa Liberă.
Între dosarele întârziate se află cauzele în care procurorii ar trebui să spună cine se face vinovat de rănirea manifestanților la protestul din 10 august 2018, din Piața Victoriei/București, de exemplu.
Fostul procuror general al României explică și cum este posibil ca la parchete precum cel din județul Ilfov să fie investigate, anul trecut, doar trei cazuri de evaziune fiscală.
Pe de altă parte, Gabriela Scutea susține că este normal ca procurorii să se poată pensiona și de acum încolo după 25 de ani de activitate.
Cele mai importante idei ale interviului:
- Despre dosarul în care premierul Nicolae Ciucă este acuzat de plagiat: „S-a lucrat în acest dosar până în 20 februarie. [Dosarul] este în rem” (n.r. adică procurorii nu au acuzat încă pe nimeni de săvârșirea vreunei infracțiuni). A fost audiat premierul? „Nu pot să discut acest aspect”;
- Despre pensionarea în masă a procurorilor și a pensiilor magistraților: „Nu e neapărat problema cuantumului pensiei. Problema este aceea a introducerii bruște, abrupte, a unei alte vechimi în funcție, mult mai mare; poate pentru anumite persoane există un grad de uzură care le cere să aleagă.”
- Despre dosarul Revoluției: „Este posibilă suspendarea procesului penal sau doar în parte, dacă va fi cazul [...] În situația decesului unui inculpat - ori că este acest dosar sau oricare altul - soluția este aceea a încetării procesului penal cu privire la persoana respectivă.”
- Despre dosarul 10 august: „A fost începută urmărirea penală față de un număr de 24 de suspecți, suplimentar față de cei existenți în ancheta inițială și astfel toate actele de urmărire penală se derulează în continuare”.
Ce se întâmplă cu dosarul premierului și cel privind compromiterea jurnalistei Emilia Șercan?
Gabriela Scutea a vorbit în interviul one2one și despre dosarul referitor la faptele de plagiat de care este suspectat prim-ministrul României, Nicolae Ciucă.
Plângerea privind lucrarea de doctorat a premierului a fost depusă la Parchetul General la sfârșitul lunii ianuarie 2022, la scurt timp după ce jurnalista Emilia Șercan a publicat o investigație privind această lucrare.
Ulterior, jurnalista a fost victima unei acțiuni de intimidare și compromitere. Din telefon i-au fost furate fotografii personale, care au fost publicate pe un site din Republica Moldova, după cum a explicat jurnalista. Șercan a depus plângere la Poliție, dar ulterior a declarat că din dosar a dispărut chiar una dintre probele depuse de ea.
Gabriela Scutea spune în interviul acordat Europei Libere că în dosarele care se referă la plângerile Emiliei Șercan s-a înființat chiar o comisie rogatorie cu Republica Moldova.
Procurorul lasă de înțeles că datele cerute de anchetatorii români nu au venit încă din țară vecină.
Pensionarea anticipată a magistraților și lipsa de personal
O problemă a sistemului judiciar atinsă în interviul cu Gabriela Scutea a fost și cea a lipsei de personal din parchete - problemă agravată și de pensionările masive din sistem.
România și-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență să reducă cuantumul cheltuielilor publice cu pensiile de serviciu. Între acestea, se află și pensiile magistraților.
Dacă la nivelul valorii pensiilor Guvernul și Parlamentul nu pot interveni, din cauza unei decizii a Curții Constituționale, în spațiul public s-au vehiculat informații privind extinderea stagiului de muncă pentru magistrați, de la 25 de ani cât este acum.
Din acest motiv, anul trecut din parchete au plecat prin pensionare peste 259 de procurori, în condițiile în care au întrat în sistem puțin peste 100.
Gabriela Scutea a spus la one2one că magistrații sunt îndreptățiți la aceste pensionări anticipate, dar admite că unii dintre colegii care au decis anul trecut să părăsească sistemul „s-ar putea să regrete”.
„Unii s-au exprimat în sensul că s-ar putea să regrete această ieșire”, a spus ex-procurorul general.
Cine va fi succesorul Gabrielei Scutea
Deși a candidat pentru un nou mandat de procuror general al României, Gabriela Scutea nu a fost selectată de comisia de concurs condusă de ministrul Justiției, Catălin Predoiu.
În locul Gabrielei Scutea, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, l-a nominalizat luni, pe Alex Florin Florența, procuror al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, să ocupe funcția de procuror general al României.
Urmează ca instituția responsabilă de cariera magistraților, Consiliul Superior al Magistraturii, să dea un aviz pe propunerea ministrului Justiției.
Îți mai recomandăm Cine sunt Alex Florența și Mihai Voineag, propuși la șefia Parchetului General și a DNA. Magistrații Scutea și Bologa, scoși din cursă