ONU: Rusia refuză să permită acordarea de asistenţă în zonele inundate după prăbuşirea barajului Kahovka

Aproape 900 de case au rămas sub apă şi peste 3.600 de persoane au fost evacuate din zona inundată după explozia barajului.

Organizaţia Naţiunilor Unite a informat că Moscova a refuzat cererile de a acorda ajutor locuitorilor din zonele controlate de forţele ruse în sudul Ucrainei, afectate de spargerea barajului Kahovka, relatează Reuters.

Declaraţia, emisă duminică de coordonatorul umanitar al ONU pentru Ucraina, Denise Brown, afirmă că Naţiunile Unite 1vor continua să se angajeze pentru a căuta accesul necesar!.

„Îndemnăm autorităţile ruse să acţioneze în conformitate cu obligaţiile ce le revin în temeiul dreptului internaţional umanitar. Ajutorul nu poate fi refuzat persoanelor care au nevoie de el”.

Explozia care a afectat barajului hidrocentralei a inundat suprafeţe largi şi a creat condiţii dificile pentru mii de persoane rămase fără adăpost sau fără acces la servicii vitale.

Ministrul ucrainean de Interne, Ihor Klimenko, a estimat pe Facebook la 17 numărul morţilor cauzate de distrugerea barajului, amintind, de asemenea, că 31 de persoane sunt încă date dispărute. El a mai spus că aproape 900 de case au rămas sub apă şi peste 3.600 de persoane au fost evacuate.

Ucraina şi Rusia se învinuiesc reciproc pentru producerea acestui dezastru.

Oficialii ucraineni au acuzat în repetate rânduri Rusia că nu a reuşit să evacueze sau să asigure nevoile elementare ale populaţiei din zonele controlate de Moscova.

Kievul a raportat cel puţin un incident de bombardare rusă asupra locuitorilor evacuaţi, în care trei persoane au fost ucise.

Andrei Alekseienko, preşedintele administraţiei instalate de Rusia în părţile ocupate de trupele sale în regiunea Herson, a declarat pe Telegram că numărul morţilor a crescut la 29.

Îți mai recomandăm New York Times: Barajul Kahovka a fost distrus de Rusia