ONU: Dovezi că Rusia a folosit masiv tortura în Ucraina invadată, uneori până la exterminarea victimelor

O investigație a ONU privind încălcarea drepturilor omului în Ucraina, de la invazia Rusiei, arată că utilizarea torturii de forțele rusești a fost „larg răspândită și sistematică ”.

Metodele de tortură folosite de forțele rusești în regiunile ocupate ale Ucrainei invadate au fost atât de brutale încât unele victime au fost torturate până la moarte, a declarat luni șeful unui organism de anchetă mandatat de ONU.

O investigație a ONU privind încălcarea drepturilor omului în Ucraina, de la invazia Rusiei, arată că utilizarea torturii de forțele rusești a fost „larg răspândită și sistematică ”.

Erik Møse, președintele Comisiei de anchetă privind Ucraina, a declarat Consiliului pentru Drepturile Omului de la ONU, din Geneva, că echipa sa „a strâns dovezi care indică faptul că utilizarea torturii de forțele armate rusești în zonele aflate sub controlul lor a fost larg răspândită și sistematică”.

Oficialul ONU a spus că comisia, care a călătorit în Ucraina de peste 10 ori, „ar putea, de asemenea, să clarifice dacă tortura și atacurile asupra infrastructurii energetice reprezintă crime împotriva umanității”.

Tortura are loc în principal în centrele de detenție controlate de autoritățile ruse, a spus el, adăugând că în unele cazuri a fost „provocată cu atâta brutalitate încât a provocat moartea victimei”, relatează AFP.

În regiunea Herson, comisia a constatat că „soldații ruși au violat și au comis violență sexuală împotriva femeilor cu vârste cuprinse între 19 și 83 de ani”.

Astfel de acte au fost adesea însoțite de „amenințări sau comiterea altor încălcări” ale drepturilor omului, a spus Mose, adăugând că „frecvent, membrii familiei au fost ținuți într-o cameră alăturată, forțați astfel să audă abuzurile care aveau loc”.

Echipa, a spus el, a reamintit, de asemenea, că autoritățile ucrainene „să investigheze rapid și amănunțit puținele cazuri de încălcări ale propriilor forțe”.

Rusia neagă săvârșirea de atrocități sau că atacurile cu rachetă i-ar fi vizat pe civilii din Ucraina și infrastructura civilă.

Moscovei i s-a oferit ocazia să răspundă acuzațiilor la ședința de consiliu, dar niciun reprezentant rus nu a participat, relatează Reuters.

Îți mai recomandăm Zelenski, la ONU: Rusia folosește ca armă cerealele și copiii răpiți în războiul său