Cel mai înalt oficial al serviciilor de asistență de ONU, Martin Griffiths, a declarat că situația din Gaza devine tot mai disperată.
„Oamenilor li se ordonă să se mute din nou, cu puține resurse pentru supraviețuire, forțați să facă o alegere imposibilă după alta", a spus el, transmite CNN.
„O astfel de ignorare flagrantă a umanității elementare trebuie să înceteze”, a adăugat Martin Griffiths.
Ordinul israelian de evacuare a oamenilor din Khan Younis către Rafah „a creat panică, frică și anxietate”, a declarat, la rândul lui, șeful agenției ONU responsabile pentru refugiații palestinieni (UNRWA), transmite BBC.
Șeful UNRWA, Philippe Lazzarini, spune că accesul la apă este limitat, deoarece operațiunea militară israeliană a blocat accesul la o instalație de desalinizare care furnizează apă pentru mai mult de 350.000 de persoane.
El avertizează că cel mai mare spital din sudul Fâșiei Gaza, unde peste 1.000 de persoane sunt tratate și 17.000 de persoane strămutate se adăpostesc, ar putea înceta în curând să funcționeze din cauza lipsei de provizii și personal.
El cere guvernului israelian să redeschidă un punct de trecere bun între Gaza și Israel pentru a permite livrarea „necondiționată, neîntreruptă și semnificativă” a ajutorului umanitar.
„Eșecul de a face acest lucru încalcă dreptul umanitar internațional”, a avertizat Philippe Lazzarini.
Apelul oficialului ONU vine după ce zeci de mii de palestinieni strămutați intern au sosit în cea mai sudică regiune din Gaza, Rafah, în ultimele două zile, potrivit ONU. Oficialii organizației avertizează asupra supraaglomerării și răspândirii bolilor.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut cerut luni Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) să scutească civilii de mai multă suferință. El a spus că, în ciuda ordinelor de evacuare, „nu există niciun loc sigur pentru a merge în Gaza”.
Cel puțin 15.899 de palestinieni au fost uciși în atacurile israeliene începând cu 7 octombrie, inclusiv peste 375 în ultimele 24 de ore, a declarat luni un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății condus de Hamas.
Situația umanitară s-a agravat în sudul Fâșiei Gaza după ce Israelul și-a intensificat bombardamentele aeriene asupra regiunii. Armata israeliană a anunțat că va extinde operațiunile terestre pe întregul teritoriu.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a transmis că acțiunile militare israeliene din sudul Fâșiei Gaza ar putea priva mii de palestinieni de asistență medicală, descriind condițiile din jurul spitalului Nasser din Khan Younis ca fiind „catastrofale”.
Oficialii americani și-au intensificat avertismentele la adresa Israelului privind protejarea vieților civile pe măsură ce Israelul își extinde ofensiva.
Marți, Gaza se află într-o „pană de curent aproape totală”, potrivit firmei de monitorizare a internetului din Londra, Netblocks. Ultimul operator major de telecomunicații rămas în enclavă, PalTel, a declarat, de asemenea, că toate serviciile de telecomunicații din fâșie au fost complet întrerupte.
Acest lucru înseamnă că civilii palestinieni prinși în linia de foc nu sunt în măsură comunice între ei sau să cheme ajutor.
Negocierile privind eliberarea altor ostatici din Gaza, întrerupte vineri, par foarte puțin probabil să fie reluate în curând, au declarat mai mulți oficiali ai administrației SUA. Principalul motiv este că Hamas refuză să elibereze un grup rămas de femei tinere ostatice, iar Israelul nu acceptă să discute despre eliberarea altor categorii de persoane, cum ar fi bărbații, a declarat un oficial american.