Orașele ucrainene șterse de Rusia de pe fața pământului în numele „eliberării”

O femeie în vârstă trage un cărucior pe lângă o clădire distrusă din Bahmut din regiunea Donețk din Ucraina, în decembrie 2022.

Rusia a invocat diverse motive pentru invadarea Ucrainei, la începutul anului 2022. Printre acestea se află și "eliberarea" regiunii Donbas din estul Ucrainei, controlată parțial de Moscova din 2014. Însă Rusia, care insistă să numească războiul total împotriva Ucrainei drept "operațiune militară specială", a distrus complet orașe și sate în numele campaniei de „eliberare”.

Donbas.Realities, o platformă de știri regională din cadrul Serviciului Ucrainean al RFE/RL, examinează soarta a cinci orașe și sate din estul Ucrainei după invazia Rusiei. Lista include un oraș care nu doar că a fost distrus în întregime de ruși, dar a fost șters inclusiv de pe hartă de administrația instalată de Moscova.

Popasna

  • Fondare: 1878
  • Populația la începutul anului 2022: aproximativ 20.000
  • Populație actuală: aproximativ 200, potrivit datelor oficiale din aprilie

Piața centrală din Popasna, iunie 2018.

Popasna este un oraș din regiunea Luhansk, aproape de granița administrativă cu regiunea Donețk. În 2014, după izbucnirea războiului în Donbas, între armată și forțele anti-Kiev sprijinite de Rusia, orașul Popasna a fost ocupat timp de aproape trei luni, înainte de a fi recapturat de forțele ucrainene.

În anii următori, orașul a fost ținta unor atacuri rusești ocazionale. Cu toate acestea, Popasna a continuat să se dezvolte, inclusiv cu sprijin internațional.

Roman Vlasenko, șeful administrației raionale Popasna din decembrie 2014 până în octombrie 2016, spune că locuințele și infrastructura orașului au fost restaurate până în 2017 și că orașul a reușit să atragă investiții de milioane de dolari.

Locuitori din Popasna participă la serbarea Zilei Independenței Ucrainei în august 2018.

După invazie însă, Rusia a șters efectiv Popasna de pe hartă. Forțele ruse au bombardat intens orașul, iar luptele de stradă au început în aprilie 2022. Armata ucraineană s-a retras din Popasna câteva săptămâni mai târziu.

În august 2022, autoritățile de ocupație rusești au anunțat că Moscova nu va reconstrui orașul. "Nu prea are sens. Orașul este practic complet distrus", a declarat atunci un administrator regional instalat de Moscova.

Un tanc al separatiștilor sprijiniți de Rusia se deplasează prin străzile din Popasna în mai 2022.

Mai mult, în martie 2023, autoritățile de ocupație din regiunea Luhansk au anulat inclusiv statutul de oraș al Popasnei, încorporând-ul ca localitate din zona metropolitană a orașului ucrainean Pervomaisk, controlat de Rusia.

Raionul Popasna, al cărui centru administrativ era orașul cu același nume, a fost desființat în întregime de către administrația instalată de Rusia.

Rubijne

  • Fondare: 1895
  • Populație la începutul anului 2022: aproximativ 55.000
  • Populația actuală: necunoscută oficial, în mai 2023; (Potrivit jurnalistului Aleksi Artiuh, în prima parte a lunii mai 2023, aproximativ 40.000 de persoane locuiau în întregul raion Sievierodonețk din regiunea Luhansk, unde se află și Rubijne.)

Un hotel din Rubijne, în aprilie 2016.

Rubijne se află pe malul stâng al râului Siverski Donets, în apropiere de orașele Sievierodonețk și Lisiciansk. Ca majoritatea orașelor din estul Ucrainei, avea o bază industrială puternică, cu zeci de întreprinderi.

Principalele industrii ale orașului erau producția chimică și producția de hârtie. Aici se afla și o cunoscută fabrica de ciorapi, evacuată acum în orașul Liov din vestul țării.

Forțele sprijinite de Rusia au ocupat Rubijne timp de câteva luni în 2014, înainte ca Ucraina să-l recucerească. Ulterior, a rămas relativ departe de linia frontului. Astfel, locuitorii, firmele și școlile din teritoriile ocupate au putut să se mute înapoi în oraș.

O clădire distrusă în orașul ocupat Rubijne, în iulie 2022.

După ce Putin a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, armata rusă a bombardat Rubijne cu artilerie și a avansat rapid către oraș, unde luptele au continuat. Patru luni după invazie, Rubijne era un oraș în ruine.

După lupte grele, armata ucraineană a fost în cele din urmă forțată să se retragă în mai 2022. De atunci, Rubijne se află sub ocupație rusă.

Relatări ale locuitorilor, dar și fotografii sau videoclipuri realizate de aceștia în oraș, sugerează că Rusia a făcut puține eforturi pentru reconstrucția orașului capturat, chiar dacă oficialii ruși au promis altceva.

Bahmut

  • Fondare: 1517
  • Populație la începutul anului 2022: aproximativ 70.000
  • Populația actuală: 518 (potrivit celor mai recente date ale administrației regionale din Donețk)

Stradă din Bahmut, în martie 2020

"Nu mai e nimic, au distrus tot. Nu mai sunt clădiri. Lipsesc construcțiile. Este păcat, este o tragedie. În prezent, Bahmut mai există doar în inimile noastre. Nu mai este nimic în acest loc", a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski luna trecută, în timpul întâlnirii cu președintele SUA, Joe Biden.

Bahmut era unul dintre cele mai vechi și pitorești orașe din regiunea Donbas, cu o economie bazată pe industrii neobișnuite pentru această regiune: exploatarea sării de rocă și producția de vinuri spumante.

Distanța dintre Bahmut și linia de demarcație cu teritoriul ucrainean controlat de Rusia a permis orașului să continue să se dezvolte inclusiv în cei opt ani după ce Rusia a ocupat Peninsula Crimeea și a izbucnit războiul din Donbas.

Dar, după invazia pe scară largă și ocuparea de către Rusia a mai multor orașe și localități din regiune, Moscova și-a îndreptat atenția spre capturarea orașului Bahmut, chiar dacă experții afirmau că această mișcare nu se justifică nici strategic, nici tactic.

Orașul Bahmut este în ruine, în aprilie 2023.

După luni de lupte grele, grupul de mercenari Wagner a anunțat în luna mai că a preluat controlul asupra orașului Bahmut și că l-a predat armatei ruse. Ucraina a negat că orașul este complet controlat de forțele ruse și a afirmat că luptele continuă.

În iunie au fost raportate în continuare lupte crâncene în jurul orașului Bahmut. Forțele ucrainene au recuperat în ultimele zile zone situate la nord de oraș, iar ministerul Apărării de la Kiev a anunțat că Ucraina continuă să controleze periferia sud-vestică a Bahmutului.

Fotografii, videoclipuri și imagini din satelit dezvăluie distrugerea aproape totală a orașului.

Un videoclip filmat cu drone, publicat de The New York Times luna trecută, dezvăluie amploarea devastării din oraș.

Before And After Satellite Photos Reveal Devastation In Ukraine After Russia's Invasion

Avdiivka

  • Fondat: 1778
  • Populația la începutul anului 2022: aproximativ 32.000
  • Populația actuală: 1.753 (potrivit celor mai recente date ale administrației regionale Donețk)

Avdiivka este una dintre cele mai vechi așezări din regiunea Donețk, situată la aproximativ șase kilometri de periferia orașului Donețk. Era un oraș industrial cu zeci de întreprinderi, inclusiv cel mai mare producător de cocs, acid sulfuric și îngrășăminte minerale din Europa, fabrica Avdiivka Coke Chemical.

Avdiivka a fost ocupată de forțele sprijinite de Rusia timp de patru luni în 2014, până când a fost recucerită de armata ucraineană. În următorii opt ani, orașul a suferit din cauza bombardamentelor venite din teritoriul ocupat de Rusia.

Locuitori din Avdiivka lansează baloane cu un imens drapel ucrainean în timpul Zilei Independenței, în august 2018.

În 2015, fabrica de cocs a fost închisă temporar din cauza unui potențial dezastru ecologic ce s-ar produce dacă ar fi atacată de artileria rusă. Activitatea a fost reluată ulterior, iar orașul a intrat în reconstrucție și a atras investiții.

După invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022, Moscova și-a intensificat atacurile asupra orașului Avdiivka, iar în aprilie 2022, fabrica de cocs a fost închisă din nou.

Un bătrân adună lemne din dărâmături în fața unui bloc de apartamente distrus în Avdiivka, în martie 2023.

Până în martie 2023, forțele ruse au decimat complet infrastructura din Avdiivka, conform declarațiilor lui Vitali Barabaș, șeful administrației pe timp de război a orașului. Aproape toate locuințele orașului au fost distruse

În acest moment orașul Avdiivka e controlat de armata ucraineană, dar e în mod constant atacată de artileria rusă.

Mariupol

  • Fondare: 1778
  • Populația la începutul anului 2022: aproximativ 425.000
  • Populația actuală: necunoscută. Autoritățile ruse de ocupație susțin că orașul are acum o populație de 230.000 e locuitori. Este un număr puțin probabil dată fiind amploarea distrugerii locuințelor; Oficialii ucraineni spun că populația Mariupolului este acum de aproximativ 42.000, cei mai mulți dintre ei aduși în oraș de autoritățile ruse.

Portul din Mariupol, înainte de invazia Rusiei.

Mariupol este un port important din regiunea Donetsk, situat pe malurile Mării Azov. Era un oraș prosper, cu o puternică bază industrială. În anii care au urmat după începerea războiului din Donbas, în 2014, poziția geografică a Mariupolului a devenit de importanță strategică.

Orașul a fost controlat temporar de separatiștii sprijiniți de Rusia timp de câteva săptămâni, în 2014. Mai apoi, a fost recucerit de Ucraina dar a rămas la doar câțiva zeci de kilometri de linia de demarcație.

Cu toate acestea, Mariupol s-a dezvoltat și a prosperat. Clădirile avariate au fost reconstruite, iar marile întreprinderi industriale, inclusiv portul, au continuat să funcționeze. Orașul găzduia numeroase evenimente culturale, festivaluri, concerte și expoziții.

O femeie sta pe o stradă distrusă din Mariupol, lângă blocul în care locuia înainte de atacurile rusești.

Odată cu începutul invaziei pe scară largă, forțele militare ruse au distrus cvasi-complet orașul cu artilerie și atacuri aeriene masive.

Clădirea teatrului din Mariupol, în care se adăposteau sute de adulți și copii, a fost distrusă de un atac aerian al armatei ruse.

Clădirea distrusă a teatrului din Mariupol, pe 10 aprilie 2022. Pe pavaj, cu litere mari și albe, este scris cuvântul „copii” în limba rusă.

Autoritățile orașului au scris cuvântul "дети" (copii în limba rusă) cu litere mari, în fața și în spatele teatrului, cu speranța că astfel, aviația rusă nu va mai ataca teatrul. Clădirea a fost totuși bombardată. O anchetă Associated Press a descoperit dovezi că aproximativ 600 de persoane au fost ucise.

Potrivit estimărilor ONU, aproximativ 90% dintre clădirile rezidențiale cu mai multe etaje și aproximativ 60% dintre casele particulare din Mariupol au fost distruse sau avariate în timpul asediului orașului. Rusia deține controlul asupra orașului din mai 2022.

Adaptat din articolul original în limba ucraineană de Carl Schreck, care a contribuit și editorial.

Tradus și adaptat din limba engleză de Adrian Ardelean.