Discursul lui Viktor Orbán, sub presiunea naționaliștilor români. „MAE român mi-a spus ce teme să nu abordez” (presa maghiară)

Viktor Orban a susinut anualul discurs la Băile Tușnad în fața a peste 1000 de participanți.

Peste 100 de persoane, membre ale „Calea Neamului” şi „Frăţia Ortodoxă” au încercat să forțeze participarea la Băile Tuşnad la discursul premierului ungar Viktor Orbán, dar nu li s-a permis accesul. Premierul ungar a atins teme senzibile ca problema minoritaților sau relația SUA-China.

Naționaliștii români spun că nu au primit brățări de acces, deși susțin că s-au înregistrat la eveniment și astfel nu li s-a permis accesul. Participanții români fluturau drapele tricolore și bennere pe care scris „Un lucru este etern, Transilvania - pământ românesc”.

Discursul lui Viktor Orbán a început sâmbătă, în jurul orei 10:30.

Principalele idei transmise de Viktor Orban, conform site-urilor maghiare.

Despre MAE român

MAE i-ar fi sugerat lui Viktor Orban ce să spună în discursul de la Băile Tușnard, conform presei maghiare, confirmată de traducerea Antenei3.

„Anul acesta, MAE din România, din câte am înțeles, ne-a venit în ajutor și mi-a zis despre ce am voie să vorbesc, ce nu am voie și ce trebuie să evit, prin intermediul unui document oficial, vă fac cunoscut acest lucru”, ar fi spus Viktor Orban la Băile Tușnad

„Mi se recomandă să nu vorbim despre lucrurile care pot atinge atinger: simboluri naționale. Bine, putem să convenim asta, dar urez bun venit prietenilor care vin cu steagurile secuiești.

Să nu vorbim despre drepturile minorităților, bine, nu vorbesc nici despre asta. Se scrie aici să nu vorbim despre unități teritoriale administrative inexistente din România. Cred că se gândesc la Ardeal și Ținutul Secuiesc însă noi n-am declarat că ar fi unități teritoriale românești.De exemplu, să nu punem în lumină proastă valorile occidentale.”

Îți mai recomandăm „Vremea păcii”. Miza întâlnirii Orbán - Ciolacu. Analist: Politicienii români au fost atrași în capcana premierului maghiar

Despre aderarea la Schengen

Orbán a spus că le face o contraofertă „prietenilor săi români": dacă președintele român va merge în Ungaria, nu i se va spune ce să spună și despre ce să vorbească.”

El a adăugat că susține aderarea României la Schengen și că, odată ce ungurii vor prelua președinția rotativă a UE, aceasta va fi o chestiune prioritară.

Despre SUA și China

Orbán spune că SUA au crescut cu propriile războaie civile ca țară numărul unu, că poziția de lider economic face parte din identitatea sa națională și că, atunci când a fost provocată, a învins Uniunea Sovietică și, la rândul ei, UE, dar Orbán vede cum dominația SUA seste în scădere, iar acest lucru nu îi este pe plac.

„Este tentant să crezi că va rămâne în fruntea lumii, dar adevărul vieții este că nu există învingători și învinși permanenți în lume. Un adevăr și mai inconfortabil este că există schimbări în instituțiile internaționale, deoarece China și-a creat propriile instituții.

„Lăsați China să doarmă. Când se trezește va zgudui lumea”. 
Viktor Orban, premierul maghiar

A amintit de SUA, care în anii 70 a decis eliberarea Chinei din izolarea sa, ca să poată rezolva situația cu rușii mai ușor. Premierul ungar spune că a încadrat problema în planul strategic, dar această problemă ținea de timpul istoric pentru că acum ne confruntăm cu o forță mai mare decât voiam.

„Vorbim despre o reîntoarcere a unei civilizații de 5000 de ani și 1 miliard de oameni. China a devenit o forță de producție, depășește SUA, producție de mașini, comunicații, medicamente etc. Ei sunt cei mai puternici în lume pe producție.

Cu cât ai PIB mai mare cu atât ai o influență mai mare. Dominanța americană se restrânge încontinuu.

Cei mai ar trebui să accepte că există două planete-soare pe cer. Părțile opuse ar trebui să se recunoască ca părți egale, indiferent de forțele actuale”, a spus Orban.

Despre Uniunea Europeană

Potrivit lui Orbán, Europa și-a creat propria clasă politică, care nu trebuie să dea socotealănimănui, nu are convingeri democratice sau creștine.

„Nu vrem ca toată lumea să aibă aceeași credință, să ducă aceeași viață de familie, dar insistăm că avem o casă, o limbă și o cultură comună, că aceasta este baza pentru securitatea și prosperitatea maghiarilor și că trebuie protejată cu orice preț. Nu vom ceda în fața șantajului politic sau financiar", a declarat Orbán.

Răspuns la o întrebare din public, Viktor Orbán a spus că „avem nevoie de o piață mondială, nu de o Uniune Europeană închisă”. Premierul a spus că trebuie să luăm act de faptul că există doi sori pe cer(China și SUA), iar guvernul ungar își ajustează politica externă în consecință.

Avem nevoie de o piață mondială și de comerț mondial, nu de o Uniune Europeană închisă.
Viktor Orban, premierul maghiar

„Există 800 de milioane de oameni pe piața occidentală și 8 miliarde pe piața mondială. De ce am alege piața de 800 de milioane în detrimentul celei de 8 miliarde?”,a întrebat retoric Viktor Orban.

Suntem în sfârșit parte a pieței mondiale, a spus el, iar faptul că cei mai mari investitori în Ungaria în ultimii ani au fost Coreea de Sud și Japonia, urmate de Germania, arată acest lucru.

Despre comunitățile LGBTQ

Viktor Orbán a suținut că doar la nivel de comunitate se poate combate propaganda LGBTQ. El a mai afirmat că legea fundamentală maghiarp este o constituție a atașamentului, bazată pe o cultură a afirmării Constituțiile liberale, pe de altă parte, întăresc ideea de detașare, a spus el, și se situează pe terenul respingerii, invocând libertățile individuale.

„Constituția noastră afirmă masculinitatea și feminitatea noastră, pentru că asta este ceea ce numim familie", a spus Orbán, dar constituția a afirmat, de asemenea, frontierele noastre. Numai pe o bază comunitară, de protecție a copilului, poate fi confruntată propaganda LGBTQ. „Nu am luat o decizie greșită atunci când am redactat constituția maghiară în 2011", a spus Orbán.

În Europa de Vest, a spus premierul maghiar, au existat speranțe că noi comunități le vor înlocui pe cele vechi, dar, în schimb, a apărut o alienare aparte. Uniunea Europeană condamnă comunitatea creștină, dorește să efectueze schimburi de populație și duce un război LGBTQ împotriva națiunilor prietenoase cu familia.