Dublarea alocațiilor pentru copii, amânată jumătate de an

Dublarea alocațiilor nu poate fi făcută înainte de data primei rectificări bugetare, spune premierul Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a anunțat miercuri seară că alocațiile pentru copii vor fi dublate dar nu înainte de prima rectificare bugetară, adică nu înainte de luna iulie.

„Ştiţi foarte bine că săptămâna trecută, după analiza pe care am făcut-o cu preşedintele României asupra acestui subiect, am anunţat lucrul ăsta, că preşedintele va promulga şi că noi, deşi dorim creşterea alocaţiei - şi, de altfel, alocaţia a crescut anul ăsta ca urmare a legii iniţiate de colegul nostru Sighiartău, indexată cu rata inflaţiei -, deci noi ne dorim creşterea alocaţiilor, numai că intrarea în vigoare a legii este ulterioară legii bugetului de stat. În legea bugetului de stat nu am cuprins sumele necesare care sunt destul de mari, sunt peste 6 miliarde de lei pentru a putea susţine această măsură şi, de altfel, nici nu avem voie constituţional şi legal să generăm cheltuieli fără să existe sursă în legea bugetului de stat. Vom proroga termenul de intrare în vigoare până la primul moment în care putem face rectificarea bugetară şi anume după data de 1 iulie”, a declarat miercuri seară premierul Ludovic Orban.

Și președintele Iohannis a recunoscut miercuri că dublarea alocațiilor va trebui amânată.

"Probabil nu se poate aplica imediat, dar în câteva luni guvernul va găsi resursele", a afirmat președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a adăugat că şi el şi guvernul doresc creşterea alocaţiilor pentru copii, dar "problema ţine de bugetul naţional".

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a anunțat marți că va convoca o sesiune extraordinară pentru eliminarea pensiilor speciale, după propunerea în acest sens făcută de deputatul liberal Florin Roman care a spus că PSD ar trebui să opteze între menținerea pensiilor speciale și dublarea alocațiilor.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat marți legea prin care au fost dublate alocațiile pentru copii, în urma unui amendament depus de PSD în parlament. Premierul Ludovic Orban, însă, a spus că este posibil să proroge termenul de aplicare a legii din cauza lipsei banilor.

„Noi suntem puşi într-o situaţie în care şi dacă am vrea nu am putea majora alocaţiile. Cel mai probabil, soluţia pe care vom merge este de a proroga termenul de intrare în vigoare a legii până când vom avea posibilitatea de a asigura resurse financiare în bugetul de stat", a spus Orban.

Ministrul Finanțelor Florin Cîțu a avertizat încă de acum o lună că impactul bugetar al dublării alocațiilor ar fi de 6 miliarde.

„Asta înseamnă, doar din alocaţii, deficitul să se ducă la 4,13%, iar împreună cu reducerea de TVA să ne ducem spre 5% cu deficitul. Clasa politică se joacă cu focul astăzi în România şi nu-mi fac mie rău, nu fac rău PNL, ci fac rău românilor, pentru că ce s-a întâmplat azi în Parlamentul României este văzut de pieţele internaţionale, iar dacă se întâmplă ceva cu costul de finanţare al României este vina oamenilor iresponsabili care aruncă astăzi ţara în aer”, a spus Florin Cîțu, în urmă cu o lună, după votul din comisii, la Digi 24.

Deputatul PSD Adrian Solomon, președinte al Comisiei de muncă, a fost cel care a introdus un amendament în urma căruia se majorează cuantumul alocației, după cum urmează: 600 de lei pentru copiii de până la 2 ani, aceeași sumă pentru copiii cu handicap de până la 3 ani, 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani și 600 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.