Noua ordonanță de urgență a Guvernului legată de apărarea populației în fața urșilor poate face ca mii de animale să fie ucise prin vânătoare. România trebuie să protejeze doar 6.000 de animale din specia ursului brun, conform tratatelor internaționale. Estimările arată că acum ar fi între 8.000 și 10.000 de urși .
Executivul, prin Ministerul Mediului - inițiatorul proiectului de ordonanță de urgență-a mutat răspunderea de la ministerul de resort la primarii de comune și orașe pe raza cărora apar urși în zonele cu populație. Ordonanța privind controlul populației de urși a fost votată miercuri în ședința de guvern. Până acum aceste animale puteau fi vânate doar prin derogări semnate de conducerea Ministerului Mediului. După ce Ordonanța va fi publicat în Monitorul Oficial, primarii localităților vor putea semna aceste „derogări” prin care pot aproba vânarea unui urs considerat periculos.
Județele cu cea mai importantă populație de urși bruni sunt Covasna, Harghita, Mureș, Brașov, Prahova, Dâmbovița și Bistrița-Năsăud.
Reamintim că vânătoarea de urs este interzisă prin lege, însă în ultimul deceniu au fost împușcate peste 1.400 de exemplare prin derogări motivate de faptul că animalele puneau în pericol populația.
Îți mai recomandăm Cât costă viața unui urs. România își ucide animalele sălbatice prin derogăriÎn ultimii doi ani, aceste derogări au fost limitate la câteva zeci, însă chiar și așa celebrul caz al ursului Arthur împușcat de Prințul Emanuel de Liechtenstein a dovedit că aceste derogări sunt doar un paravan pentru a se organiza partide de vânătoare pe zeci de mii de euro.
Îți mai recomandăm Prințul Emanuel de Liechtenstein l-a ucis pe Arthur, regele urșilor din RomâniaCe se schimbă
Robert-Eugen Szep, secretar de stat în Ministerul Mediului, a explicat pentru Europa Liberă ce se modifică în urma acestui act legislativ și cum ajunge un animal să fie împușcat.
- Pentru început trebuie ca un urs să intre în contact cu populația unei localități.
- Apoi, se constituie o echipă de intervenție condusă de primar (sau viceprimarul dacă edilul îi deleagă această responsabilitate). Echipa de intervenție este condusă de reprezentantul autorității publice locale care este și conducătorul comitetului local de situații de urgență, deoarece este o problemă de siguranță și securitate la nivelul autorității locale.
- Echipa de intervenție poate opta pentru alungare, relocare, eutanasiere și vânătoare în funcție de cât de agresiv pare ursul: dacă este risc mic, mediu sau mare pentru populație.
- Apoi, dacă riscul este mediu sau mare, primarul decide dacă relochează ursul sau apelează la vânătoare.
- De această operațiune se ocupă reprezentanții fondului de vânătoare din zona unde ursul a fost văzut, cei care organizează eventuala partidă de vânătoare.
„Aici sunt încadrate următoarele situații: dacă animalul este prins într-o capcană neautorizată și prezintă răni incompatibile cu viața; dacă lansează un atac real asupra populației; dacă intră în gospodării și nu se retrage când este alungat; dacă devine agresiv în urma administrării substanțelor tranchilizante; atacă omul în zona locuită sau atacă animalele domestice în intravilan”, a explicat Szep.
Dorința împlinită a ministrului
Încă de la numirea în funcția de ministru, pe 23 decembrie 2020, Tanczos Barna nu și-a ascuns intenția de a da liber la vânătoarea de urși în dorința de a proteja populația. Astăzi, ministrul a afirmat într-o conferință de presă că noua legislație se va aplica exclusiv acelor cazuri în care urșii intră în localități.
Ministrul a mai punctat că problema urșilor care intră în zonele locuite de oameni este una „extrem, extrem de gravă” în anumite localități, iar oamenii din zonele respective trebuie să beneficieze de aceeași siguranță ca și semenii lor.
„Subliniez cele două aspecte: se referă strict la localități și impune echipei de intervenție o abordare graduală. Textul ordonanței spune foarte clar să trebuie să înceapă intervenția prin îndepărtare, prin alungare, după aceea trebuie parcursă faza tranchilizării și relocării și doar în situațiile în care riscul este mare și pericolul este iminent la adresa cetățenilor, doar atunci se poate interveni prin eutanasiere sau prin extragere prin împușcare”, a afirmat Tanczos Barna.
Statul plătește, firmele încasează taxe
Întrebat într-o conferință de presă, secretarul de stat Robert Szep a lăsat să se înțeleagă că statul va plăti vânătorii care vor participa la o partidă de vânătoare a unui urs periculos. Din primele informații ar putea fi vorba de o sumă între 3.000 și 4000 de lei.
De rețint că firmele specializate în turismul de gen cer taxe între 4.000 și 8.000 de euro doar pentru a participa la o partidă de vânătoare a unui urs.
Sunt și persoane care aleg să plătească mult mai mult. „Depinde de negociere, se poate plăti și 10.000 de euro și 50.000 de euro. Depinde de graba celui care vrea să vâneze sau de graba celui care vrea să organizeze partida de vânătoare”, ne explică Florin Mănăilă, membrul unei asociații de vânătoare.
Astfel spus, un urs vânat aduce în jur de 20.000 de euro, bani care provin din taxele de participare la o partidă de vânătoare și cazarea la o cabană, plus taxa de trofeu.
Pot fi uciși peste 2.000 de urși
Conform obligațiilor europene, România s-a angajat să protejeze 6.000 de exemplare de urs brun. Ministrul Tanczos Barna a afirmat în ultimii ani că numărul trece de 10.000 de animale.
„Nu ne putem permite să transformăm România în grădina zoologică a Europei. Populația de urși crește, depășind deja 10.000 de exemplare”, afirma Barna Tanczos în 2015, într-o conferință de presă.
Organizațiile de vânătoare susțin că numărul urșilor bruni este între 8.000 și 10.000.
Însă, organizațiile de protecția mediului spun că OUG-ul aprobat miercuri de Guvernul României va duce la executarea imediată a sute de urși nevinovați. Reprezentanții asociației „Agent Green” anunță că vor folosi toate căile legale pentru a opri acest OUG.
Petiția „STOP vânătorii de trofee” lansată de „Agent Green” a adunat până acum aproape 79.000 de semnături din cele 100.000 necesare.
Și PSD solicită Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională ordonanța de urgență adoptată de Executiv cu privire la metodele de intervenție imediată pentru specia de urs brun.
Cristina Lapiș, cea care administrează Rezervația de urși ”Libearty” din Zărnești - județul Brașov, spune că autoritățile ar fi trebuit să numere animalele, să le ofere condiții de a supraviețui în păduri și apoi să dea drumul la vânătoare.
„Estimările de populație în România se fac pe bază de urme. Că am găsit urme aici și înseamnă că sunt atâția urși. Așa ceva nu este corect. Ursul, așa cum reiese din studii serioase, este un animal care este foarte activ. Acum îl vezi aici, peste câteva ore e la câțiva kilometri distanță. Pentru a ști numărul urșilor cu adevărat serios, ar trebui microciparea lor”, ne explică Cristina Lapiș.
Ministerul anunță că are un proiect pentru un nou sanctuar
10 milioane de euro pentru un sanctuar de 60 de hectare pentru urșii care nu mai pot fi redați mediului natural, a anunțat Robert Szep odată cu prezentarea ordonanței.
Acesta a explicat că 'Ministerul Mediului a câștigat un proiect de 10 milioane de euro prin care „vom evalua populația de urși prin metode genetice, respectiv vom crea un sanctuar al urșilor de 60 de hectare ca să ne asigurăm că exemplarele care nu mai pot fi redate mediului natural, ele fiind habitate, să fie relocate în acest sanctuar, care vine în completarea altor sanctuare existente, care din păcate sunt cam semi pline”, a explicat acesta.