Ordonanțele de urgență, anunțate de guvern acum două zile, care conțin măsurile pentru sprijinirea mediului de afaceri și de protecție socială în contextul pandemiei de coronavirus au fost publicate sâmbătă dimineața în Monitorul Oficial.
Printre cele mai importante măsuri sunt:
- Ajutorarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) cărora li se acordă garanții de stat și credite cu dobânda subvenționată.
IMM-urile beneficiază de amânarea la plată pentru serviciile de utilități – electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice şi de internet-, precum și de amânarea la plată a chiriei pentru imobilul cu destinație de sediu social și de sedii secundare.
- Somajul tehnic
Suportarea de către stat a unei părți din șomajul tehnic- 75% din salariul mediu brut pe economie, diferența până la salariul brut al angajatului ( în cazul în care acesta are salariul mai mare) urmând a fi suportată de angajator.
Decizia referitoare la șomajul tehnic este valabilă pentru două categorii de firme:
- Firmele care își suspendă activitatea ca urmare a Ordonanței militare nr 1/2020 (restaurante, hoteluri, baruri, saloane de înfrumusețare etc.) și care trebuie să aibă certificatul de situații de urgență emis de Ministerul Economiei. Procedura de obținere urmează să se stabilească. Lor li se decontează șomajul tehnic pentru toți angajații băgați în șomaj ethnic.
- Firmele care dovedesc că înregistrează o diminuare în luna anterioară depunerii cererii de susținere cu minimum 25% față de media încasărilor din perioada ianuarie – februarie 2020 și că nu au capacitatea de a plăti toți angajații.
Aceste firme beneficiază de decontarea somajului tehnic pentru cel mult 75% din angajați care au contracte de muncă active la data intrării în vigoare a ordonanței, adică 21.03.2020.
Cererea de decontare se face însoțită de o declarație pe propria răspundere a administratorului firmei din care să reiasă diminuarea încasărilor cu minim 25%.
- Plata zilelor libere luate de părinți ca urmare a închiderii școlilor
Se decontează doar netul plătit către aceste persoane, taxele se suportă de angajator.
A fost introdus un model de declarație pe care trebuie să îl dea celălalt părinte, așa încât cei care au dat deja declarațiile vor trebui să le refacă.
- Amânarea la plată a utilităților este aplicabilă și următoarelor profesii care îndeplinesc servicii de interes public: notar public, avocat și executor judecătoresc a căror activitate este afectată direct prin măsurile dispuse pentru prevenirea și combaterea pandemiei de coronavirus.
Criteriile pe baza cărora sunt stabiliți beneficiarii acestei măsuri se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.
cabinetele medicilor de familie şi cabinetele stomatologice în care îşi desfășoară activitatea, în orice formă, cel mult 20 de persoane şi a căror activitate este afectată direct Criteriile pe baza cărora sunt stabiliți beneficiarii acestei măsuri se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.
- Nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere pentru obligațiile fiscale scadente începând cu data intrării în vigoare a ordonanței de urgență și neachitate până la 30 de zile după încetarea stării de urgență. Aceste obligații fiscale nu sunt considerate obligaţii fiscale restante
- Se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanțelor bugetare, cu excepția executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală.
- Amânarea cu o lună a plății taxelor locale pe clădiri, terenuri și mașini
- Renunțarea la propunerea de prorogare a termenului de depunere a declarațiilor.