Un secol de la nașterea Regelui Mihai. Palatul Elisabeta din București poate fi vizitat de public

Palatul Elisabeta este o reședință regală din București. Construit în anul 1936, clădirea servește ca reședință în București Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române și întregii Familii Regale.

Palatul Elisabeta a fost în anii 2001-2017 reşedinţa oficială a Familiei Regale a României, prin atribuirea lui în folosința Regelui Mihai I, pe durata vieții.

Începând din anul 2020, palatul este sediul Asociației Casa Majestății Sale, organizație de utilitate publică.

Palatul Elisabeta a fost construit între anii 1935 - 1937 pentru Regina Elisabeta a Greciei, născută Principesă a României, prima fiică a Regelui Ferdinand I al României și a Reginei Maria a României, soră a Regelui Carol al II-lea al României. 

Palatul nu a fost destinat să găzduiască activități oficiale, ci să servească ca locuință Principesei reîntoarse în țară.

După bombardarea Palatului Regal de pe Calea Victoriei, a doua zi după evenimentele de la 23 august 1944, Regele Mihai I a cerut permisiunea mătușii sale de a-și muta curtea, temporar, în Palatul Elisabeta.

Într-unul dintre saloanele aflate la etaj, Regele Mihai a fost forțat să semneze un act ilegal de abdicare, la 30 decembrie 1947.

Palatul s-a aflat în proprietatea Principesei Elisabeta până la naționalizarea lui în 1948. După revenirea definitivă în țară a Familiei Regale a României, petrecută în 1997 (la exact 50 de ani de la plecarea în exilul forțat), Palatul este folosit ca singura reședință oficială și locuință a Familiei Regale din București.

Palatul a fost proiectat în 1936 de către arhitectul Corneliu Marcu, într-o combinație de stil maur și brâncovenesc, iar decorarea Palatului Elisabeta a avut ca sursă de inspirație și Castelul Banloc.

Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Radu desfășoară aici o mare parte din activitățile publice anuale. Evenimente regale au loc, de asemenea, la Castelul Peleș, la Palatul Regal din Calea Victoriei și în Trenul Regal.

Palatul Elisabeta se află pe un teren situat ca o „insulă” în interiorul Muzeului Satului, în vecinătatea Teatrului de vară din Parcul Herăstrău.

Accesul se face din Șoseaua Kiseleff, prima alee la dreapta în sensul dinspre Arcul de Triumf spre Piața Presei. Numărul factorial afișat pe plăcuța fixată pe poarta Palatului este „26-28”. 

Pavilionul este imediat coborât atunci când Regele părăsește reședința. Dacă nici un membru al Familiei Regale nu se află în Palat, pe catarg flutură drapelul național al României, steagul tricolor având în centru Stema Regală, varianta mare.

Tablă de șah în una din încăperile Palatului Elisabeta.

Pe acoperișul Palatului se află un mare catarg pentru drapele. Conform uzanțelor de protocol regal, pe acest catarg trebuie arborat, în fiecare moment, pavilionul personal al Regelui, atunci când Suveranul se află în reședință (sau cel al membrului Familiei Regale cu rangul cel mai înalt care este prezent, în ordinea de precădere).

Costume populare românești purtate de reginele Casei Regale.

Colecție de decorații aflată în Sala Regilor.

Colecție de fotografii ce aparțin Familiei Regale. 

Cu ocazia centenarului nașterii Regelui Mihai I, în mod excepțional, Palatul Elisabeta este deschis în fiecare zi a săptămânii, de marți, 26 octombrie, până luni, 8 noiembrie 2021, între orele 10.00-13.00 și 14.00-17.00.