Dan Ungureanu este lingvist și paleograf, cu studii absolvite la École Normale Supérieure din Paris, cu o carieră academică la Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Paris III-Sorbonne Nouvelle, Universitatea Carolina din Praga ș.a.
Profesorul a făcut o expertiză proprie a unor diplome fluturate de Alexandru Cumpănașu pentru a se consacra în obținerea unor proiecte finanțate din bani publici, multe pe educație. Și în pregătirea campaniei sale pentru președinție.
„Eu sunt de formație paleograf. Când iau în mână sau văd un document, primul lucru care mă interesează este dacă e autentic”, și-a motivat demersul pentru Radio Europa Liberă. În plus, a avut suspiciuni justificate în legătură cu personajul care acum atrage sute de mii de fani pe Tik Tok cu un discurs de subminare a sistemului școlar:
„Când vezi un om doar cu liceu printre miniștri și candidat la președinție, primind bani în neștire din fonduri publice, e firesc să fii suspicios”, afirmă Dan Ungureanu.
Ce a găsit Dan Ungureanu după examinarea documentelor:
Examinarea începe cu diploma de Doctor Honoris Causa de la Vernadsky Taurida National University din Ucraina, datată 7.10.2019.
Prima suspiciune apare la semnătură:
„Sub Program Secretary începe o semnătură. E tăiată în absolut toate imaginile făcute publice de către Alexandru Cumpănaș, ceea ce înseamnă că a tăiat-o înadins. Diploma lui ucraineană e din 7 octombrie 2019, puțin înainte de alegerile prezidențiale din România, la care participa”.
Cumpănașu obținuse cu doar câteva zile înainte, în 4 octombrie 2019, o altă diplomă, un MBA de la „o școală de carton” din Elveția.
Această diplomă poartă semnătura Derya A.Briand, despre care aflăm:
„Derya Akinci Briand s-a născut în Turcia în 1984, a venit în Elveția prin căsătorie în 2008, (la 24 de ani) și îi semna diploma de MBA a lui Alexandru Cumpănașu în 2019, când ea avea 35 de ani.”
Cele două semnături juxtapuse arată că diploma ucraineană și cea din Elveția sunt semnate de aceeași persoană:„Turcoaica sigur n-avea cum fi și profesoară de drept la Zürich, și secretară la Kiev”. Există însă asocieri între OUAkademie din Elveția și Universitatea Vernadski.
În etapa următoare, profesorul examinează evidența internă, adică datele de conținut dintr-un text care ne spun ceva despre locul, timpul și persoanele care l-au alcătuit, în contrast cu evidența externă, datele materiale — hârtia sau pergamentul, cerneala, forma literelor etc.
Sunt luate la rând consemnările de pe diploma obținută în Ucraina:
-Ministry of education and science of Ukraine
-V. I. Vernadsky Taurida National University
-Award
- Alexandru Cumpanas
-(Name and surname)
-Completed the full course of V. I. Vernadsky Taurida National University
-Obtained Qualification: Doctor Honoris Causa
-Program Subject Area: HONORARY DOCTORATE
„Toți cei care au făcut o facultate… știu cum arată o diplomă de Doctor Honoris Causa. E în general în latină. Cele rusești, ucrainene și bieloruse nu sunt în latină, ci în rusă și engleză. Nicio diplomă de Doctor Honoris Causa nu cuprinde asemenea mențiuni:
Completed the full course of V. I. Vernadsky Taurida National University
Obtained Qualification: Doctor Honoris Causa
Program Subject Area: HONORARY DOCTORATE”
„Program subject area” — adică specializarea ar trebui urmată de precizarea domeniului în care se dă diploma de doctorat onorific, care e întotdeauna un domeniu exact - chimie, genetică, litere sau filozofie etc. În 2019 la această universitate acordarea unui titlu de D.H.C. nu presupunea nici „absolvirea unui curs”, nici „obținerea” unei diplome.
Prima concluzie a expertului este că falsificatorul a modificat „o diplomă oarecare a Universității Vernadski, sigur nu una de licență — diplomele de licență ale universității Vernadski au două coperte legate în piele, cu textul диплом imprimat în auriu pe prima copertă, și cu diploma propriu-zisă lipită pe interiorul coperții din dreapta”. Semnătura din stânga poate fi a rectorului Vladimir Kazarin, evident de pe diploma originală.
În continuare, profesorul explică de ce nu e posibil ca un titlu de Doctor Honoris Causa să se acorde la distanță, iar diploma să fie trimisă prin poștă.
„Diplomele de Doctor Honoris Causa se înmânează totdeauna unei personalități, în cadrul unei ceremonii festive, cu public și vorbitori, cu strângeri de mână și fotografi. Despre ele se scrie în presă, despre ele se scrie pe site-ul universității. În 2018, Universitatea Vernadski acorda diploma de doctor honoris causa unui tânăr prinț saudit, care se pozează cu ea. Așa aflăm cum arată o diplomă de doctor honoris causa la Vernadski ”
http://tnu.edu.ua/news/sans-stati-se-krasim
Văzută de aproape, diploma prințului saudit nu seamănă cu cea „obținută” de Alexandru Cumpănașu în 2019.
Concluzia:„Diploma de Doctor Honoris Causa a lui Alexandru Cumpănașu a fost neglijent falsificată de o persoană cu studii liceale”. Cu alte cuvinte, falsificatorul nu a văzut în viața lui cum arată sau ce înseamnă un asemenea titlu.
Diploma elvețiană de Master of Business Administration este suspectă, chiar dacă ar fi autentică. Iată de ce:
„Pe pagina de prezentare a OUS Akademie aflăm că e prima Academie virtuală în Europa (The first virtual Academy in Europe) și că un MBA de un an costă 4.990 euro. Un MBA real în Elveția costă între 22.000 și 80.000 de euro. În josul primei pagini, vedem că universitatea oferă diplome cu tutelă dublă în Nicaragua, Mexic, Polonia și Ucraina, toate țări cu universități de prestigiu. Colaborează, de pildă, cu Universitatea Vernadski din Ucraina, cu universitatea centrală din Nicaragua, cu Universitatea Taras Șevcenko, Universitatea Aztecă din Mexic și Universitatea din Dąbrowa Górnicza din Polonia”.
Pe site-ul universității virtuale elvețiene se arată că toți studenții vor avea, adițional la Diploma OUS, o diplomă asociată de la University of Dąbrowa Górnicza (WSB) și Taras Shevchenko National University (”All students will have, in addition to OUS Diploma, a Joint Diploma with University of Dąbrowa Górnicza (WSB) and Taras Shevchenko National University”).
Concluzia: „Pe scurt, o fabrică de diplome necăjită, dar aflată într-o tulbure relație de colaborare cu universitatea Vernadski”.
Observăm că Alexandru Cumpănașu nu a prezentat public „diplomele adiționale” pe care, dacă le-ar fi deținut, le-ar fi pus pe firmamentul imposturii sale.
CONCLUZIA FINALĂ este dură:„Omul e un multiplu escroc. Nu e profesor. Ca să fii profesor, trebuie să termini o facultate. Omul nu a terminat nicio facultate. Și nu a predat nicio zi în nicio școală. Popularitatea lui e monstruoasă, e un simptom în plus al răsturnării ierarhiei valorilor din România”.
Mai mult, „societatea e profund bolnavă când personaje ca Al. Cumpănașu ajung în față, iar când sunt dați de gol ca impostori nu li se întâmplă nimic”, conchide cu amărăciune profesorul Dan Ungureanu în dialogul cu Europa Liberă.
Cât de dificilă este pentru un universitar parcurgerea ierarhiei academice, ne-a explicat Prof.Dr.Habil. Vasile Popovici de la Universitatea de Vest din Timișoara, diplomat, care a ținut cursuri la Sorbona:
„O carieră universitară adevărată nu se poate baza pe specializări divergente. Ca să devii profesor, trebuie să treci o serie de examene, să faci dovada că îndeplinești nenumărate condiții - cărți și articole publicate, recunoscute, citate, aflate în biblioteci naționale și internaționale, să demonstrezi că ai participat la colocvii în țară și în universități străine, că ești un nume printre confrații din specialitatea pe care o afișezi”.
Este așadar un parcurs care presupune ani de studii, de stat în bibliotecă sau în laborator, de cercetări riguroase până la o operă academică valoroasă și larg recunoscută.