Tensiunile mocnite de durată dintre Statele Unite și China au atins un punct culminant în interiorul Organizației Națiunilor Unite ca urmare a pandemiei de coronavirus, ilustrând tentativa Beijingului de a obține o mai mare influență multilaterală în dauna conducerii tradiționale exercitată de Washington, arată agenția Reuters.
Președintele chinez Xi Jinping a accelerat jocul de putere la ONU în timp lipsa de interes a președintelui american Donald Trump pentru cooperare internațională a condus la decizia Statelor Unite de a ieși din acordurile globale privind clima sau Iran și la părăsirea Consiliului Drepturilor Omului și Organizația Mondială a Sănătății.
„Există cu siguranță, după părerea mea, o luptă în desfășurare pentru sufletul Națiunilor Unite", a declarat un înalt diplomat european, care a vorbit sub protecția anonimatului pentru Reuters.
El a adăugat că viziunea lui Trump, cunoscută ca „America pe primul loc", a fost „dăunătoare pentru că chinezii au un fel de revendicare statornică de a fi adevărații multilateraliști".
În timp ce Trump a făcut China una din principalele sale teme de campanie, ostilitățile diplomatice au fost vizibile public și în Adunarea Generală și în Consiliul de Securitate.
Săptămâna viitoare era așteptată o vizită a lui Xi Jinping la New York pentru a se adresa la adunarea anuală a liderilor lumii, ceea ce oferea și o ocazie rară de întâlnire față în față cu Donald Trump. În schimb, din cauza pandemiei, Xi Jinping se va adresa prin videoconferință.
Donald Trump a învinuit China pentru lipsa de transparență privind apariția coronavirusului la finalul lui 2019 în orașul chinez. Autoritățile de la Beijing au respins aceste acuzații.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat privind „o mișcare spre o direcție periculoasă" și a arătat că există riscul unei rupturi între principalele două economii ale lumii care „ar putea avea un impact dramatic, în special pentru țările în curs de dezvoltare care vor fi prinse la mijloc".
El a mai avertizat că „o ruptură poate duce la o formă de confruntare militară care ar fi foarte indezirabilă".
Tensiunea dintre cei mai mari contribuitori financiari ai Organizației Națiunilor Unite produce îngrijorare pentru foarte mulți diplomați care lucrează în organismul internațional.
A durat luni de zile până când Consiliul de Securitate a adoptat o rezoluție privind coronavirusul, pentru că Statele Unite s-au opus oricărei mențiuni a OMS, iar vineri Washingtonul și aliatul său Israel au fost singurele țări care au votat „nu” asupra unei rezoluții a Adunării Generale privind pandemia adoptată cu sprijin copleșitor.
În schimb, China cu o atitudine mult mai implicată a propus mai mulți candidați pentru funcții superioare în cadrul ONU și a făcut presiuni pentru ca limbajul asociat ideologiei Partidului Comunist Chinez să fie inclus în rezoluțiile ONU.