Papa Francisc la Budapesta: apel la acceptarea refugiaților și respingerea antisemitismului

Premierul Viktor Orbán (stânga) este cunoscut pentru acțiunile categorice de limitare a accesului refugiaților în Ungaria. El s-a întâlnit cu Papa Francisc, duminică, 12 septembrie 2021, la Budapesta.

Amenințarea antisemitismului pândește încă în Europa și în alte părți”, a spus Papa Francisc la Budapesta și a cerut Ungariei să „își deschidă brațele față de oricine”, o referință interpretată drept critică la adresa politicilor anti-imigrație ale premierului Viktor Orbán.

Susținători ai premierului Orbán și presa controlată de acesta au formulat în trecut remarci ironice la adresa Papei, caracterizând drept „anti-creștină” deschiderea sa față de refugiați, relatează BBC. La o slujbă susținută , duminică, la Budapesta, Papa a spus: „Crucea, înfiptă în pământ, nu ne invită doar la a avea rădăcini puternice, dar și la a ne deschide brațele către toată lumea. /.../ Crucea ne îndeamnă să ne păstrăm rădăcinile ferme, dar fără a fi defensivi”, a spus Papa Francisc.

Zeci de mii de persoane au asistat în Piața Eroilor din Budapesta, la liturghia de încheiere a celui de-al 52-lea Congres Euharistic Internațional, oficiată de Papa Francisc.

Duminică, la Budapesta, Papa Francisc s-a întâlnit cu președintele și premierul Ungariei la Muzeul de Belle Arte din capitala Ungariei și tot aici au avut loc întâlnirile cu episcopii catolici și cu reprezentanții Consiliului ecumenic al Bisericilor și ai Comunității ebraice.

Într-o postare pe Facebook, premierul Orbán a scris după întâlnire că că i-a cerut „Papei să nu lase creștinismul din Ungaria să piară”.

Papa Francisc și Viktor Orbán au poziții diametral opuse cu privire la primirea refugiaților de către țările europene iar după întâlnire, Papa a menționat într-un discurs și pericolul antisemitismului. În 2017, când a purtat o campanie agresivă împotriva lui George Soros, finanțatorul a numeroase proiecte de promovarea a democrației în Ungaria și în regiune, premierul a fost acuzat de antisemitism, acuzație pe care acesta a descris-o drept „ridicolă”.

Îți mai recomandăm Curtea de Justiție: Ungaria a încălcat legea în cazul Universității Central Europene

Antisemitismul e „un fitil căruia nu trebuie să îi fie permis să se aprindă. Și cel mai bun mod de a face asta este să lucrăm împreună, în mod pozitiv, și să promovăm fraternitatea”, a spus Papa Francisc la Budapesta, la o întâlnire cu lideri religioși.

Papa Francisc s-a întâlnit cu liderii politici și ai comunităților religioase din Ungaria la Muzeul de Belle Arte din Budapesta.

Potrivit Vaticanului, temele nu au fost discutate direct la întâlnirea cu premierul Ungariei, la care a fost „o atmosferă cordială” și au fost abordate „rolul bisericii în Ungaria, angajamentul de protejare a mediului, promovarea și protecția familie”, a transmis Vaticanul.

După scurta vizită la Budapesta, Papa Francisc și-a început călătoria apostolică de trei zile în Slovacia. Potrivit Euronews, unul dintre cele mai importante momente ale vizitei va fi întâlnirea de marți cu liderii comunității rome, ai cărei membri continuă să fie supuși rasismului și discriminării.

Papa Francisc s-a întâlnit, luni dimineață, cu președintele Slovaciei, Zuzana Caputova, în cadrul evenimentului dedicat autorităților, membrilor societății civile și corpului diplomatic la Palatul prezidențial din Bratislava.

Papa se va întâlni și cu membri ai comunității evreiești și va asculta mărturia unui supraviețuitor al Holocaustului.

În ultima zi a călătoriei, miercuri, este programată, potrivit Vaticanului, comemorarea liturgică a Sfintei Fecioare Maria Îndurerate.

Popa Francisc a fost așteptat la Palatul prezidențial din Bratislava de arhiepiscopul Stanislav Zvolensky.

Papa Francisc a trecut la începutul lunii iulie printr-o intervenție chirugicală complexă, care a ridicat semne de întrebare cu privire la oportunitatea acestei vizite. Potrivit AP, el a spus înaintea călătoriei că e fericit să poată relua călătoriile internaționale după perioada de pandemie și după propriile provocări de sănătate. „Dacă sunt în viață este pentru că iarba rea nu piere ușor", a glumit Papa. La întâlnirea cu liderii religioși din Ungaria el și-a cerut însă scuze că nu poate să își rostească discursul stând în picioare.