Și iată din nou bucuria de a avea un vineri 13 și de a se lăsa pradă paraskevidekatriafobiei… înspăimântător termen care desemnează teama superstițioasă de ziua de vineri 13. Atentatele islamiste din Paris, care au făcut 130 de morți, au avut loc în ziua de vineri 13 noiembrie 2015 (vineri e ziua de odihnă și rugăciune la musulmani, echivalentul sabatului la evrei și duminicii la creștini).
Happy Friday the 13th! Belgia închide începând de astăzi, la miezul nopții, toate restaurantele, barurile, discotecile, ba chiar și toate activitățile colective, indiferent că au loc afară sau înăuntru. Șefa guvernului Sophie Wilmès a anunțat că și școlile vor fi închise, până pe 3 aprilie. Ba chiar, se constată, cum era previzibil, o mare scădere în frecventarea prostituatelor, care în Belgia, ca și în Olanda vecină, se expun în vitrine, cu vedere la stradă, însă străzile, în această perioadă, s-au golit.
În schimb, Franța anunță că nu va opri alegerile de duminică din pricina epidemiei. Le Monde îl citează pe Emmanuel Macron care spune că nimic nu se opune « ca francezii să meargă la urne » duminica aceasta, pentru alegerile municipale, inclusiv pentru primăria Parisului.
Între timp, în Italia numărul de morți a trecut de 1.000 de oameni, iar cifra celor infectați a depășit 15.000. În Franța, bursa a cunoscut cea mai mare prăbușire din istorie, căzând cu de − 12,28 %. La fel, bursa de la Londra a avut cea mai mare scădere înregistrată într-o singură zi din 1987 încoace, mai mare decât în orice moment al crizei financiare începute în 2008. Idem pentru Wall Street.
În Germania continuă fenomenul masiv de Hamsterkäufe, literalmente: cumpărături de hamster, “Hamsterkauf”. E vorba, evident, de fenomenul de a cumpăra și acumula masiv produse de primă necesitate, precum hamsterul strânge hrană, ba chiar există verbul hamstern, a cumpăra și a acumula compulsiv hrană.
Frankfurter Allgemeine Zeitung anunță că și premierul Canadei, Justin Trudeau, a fost acum pus în carantină, după ce soția sa a căpătat virusul în urma unei călătorii în Marea Britanie.
La Londra, The Guardian descrie nemulțumirile din SUA, unde până și partizanii lui Donald Trump îl critică pentru tonul său mult prea liniștitor și pentru faptul că nu se fac teste. Trump a numit chiar coronavirus: acel virus străin (“that foreign virus”), de parcă epidemia s-ar opri la frontiere. Trump nu poate deporta coronavirus, e titlul unui comentariu în Foreign Policy.
În schimb, guvernatorul New Yorkului, Andrew Cuomo, a anunțat măsuri de restricții și izolare similare cu cele din mai multe țări europene.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, au condamnat ieri decizia lui Trump de a interzice accesul pe teritoriul SUA al cetățenilor din mai toată Europa.
În Anglia, The Times îl citează pe Boris Johnson care a făcut o declarație solemnă în care a avertizat că: ‘multe familii îi vor pierde pe cei dragi’. El a mai spus că guvernul consideră că peste 10.000 de oameni au fost deja infectați în Marea Britanie.
Site-ul Politico are un roundup al măsurilor luate în toate cele 27 de țări ale UE.
Zelenski: Un clown care nu mai face să râdă pe nimeni
Publicația franceză Le Courrier International, care în fiecare săptămână oferă un sumar al presei internaționale, preia un articol din Ukrainska Pravda, cotidian independent din Kiev, care trasează portretul președintelui Volodimir Zelenski și al schimbării de regim pe care a adus-o el: Un clowncare nu mai face să râdă pe nimeni.
Zelenski a fost ales anul trecut promițând că va înnoi totul. El s-a înconjurat însă doar cu oameni cu care se simte în largul său, prieteni sau admiratori, cum a fost premierul recent demisionat Oleksi Honcearuk. “În alegerile de anul trecut, singurul criteriu erau noutatea, iar unii au devenit parlamentari când în ajun încă mai căutau de lucru pe internet. Dar nimeni nu s-a dovedit “nou” și eficace.”
Noul premier, Denis Șmîhal, la fel de tânăr (44 de ani) întreține strânse legături cu Rinat Ahmetov, omul cel mai bogat din Ucraina, personaj controversat care face afaceri atât cu guvernul de la Kiev, cât și cu cele două regiuni ocupate de ruși și care formează Donbasul: Donețk și Lugansk.
Principala problemă, dincolo de criza economică, de coronavirus și de prăbușirea pieței din China, care absorbea produsele agricole și metalurgice ucrainene, rămâne faptul că în provincie elitele fidele vechiului regim al lui Petro Poroșenko n-au fost schimbate.
Luna de miere dintre Zelenski și cetățeni s-a încheiat.
(Cf. despre Ucraina blogul pe care îl țin zilnic la Europa Liberă: "Ucraina văzută de la Bruxelles".)
În sfârșit, să încheiem prin a aminti că un studiu mai vechi despre paraskevidekatriafobia din British Medical Journal ("Is Friday the 13th bad for your health?") constata că există “un nivel ridicat de accidente de circulație într-o vineri 13 în Marea Britanie, în comparație cu o data luată la întâmplare, precum vineri 6.” Dar ne putem spune că și acesta este un exemplu al eternului: “savanții britanici au constatat că…”